Řízení pomocí pc

Diskuze o akvaristické technice, příslušenství a veškerém zařízení!

Moderátor: Team AkvaMalawi

Řízení pomocí pc

Příspěvekod cresh » 22 srp 2005, 15:07

Jednou takhle když mě přestali bavit časové spínače, jsem se rozhodl vyrobit si něco podobného jenom jádrem je úplně obyčejná 286ka s jakýmkoli velkým diskem, dokonce i ventilátor u zdroje se dá uštípnout aby to nehlučilo, protože je tam na *cenzura*! Stačí jen ten starej krám vybavenej comem. Potom do tý mrchy stačí nacpat systém jakože dos a upravit autoexec.bat aby se i při náhodném výpadku proudu komp vrátil zpět do řídící aplikace.
Pokud bude zájem tak doplním zbývající informace...
Přílohy
deska3.jpg
schema.jpg
schema.jpg (35.09 KiB) Zobrazeno 9708 krát
Uživatelský avatar
cresh
přispívatel
 
Příspěvky: 102
Registrován: 19 srp 2005, 11:36
Bydliště: Brno

Příspěvekod Greg » 22 srp 2005, 16:33

Zajimavý nápad, nezabírá ta pecka moc místať ;o)
Každopádně by mě zajímalo více informací...
Dík
Uživatelský avatar
Greg
častý přispívatel
 
Příspěvky: 292
Obrázky: 31
Registrován: 06 srp 2005, 21:27
Bydliště: Rosice u Brna

Příspěvekod cresh » 22 srp 2005, 16:48

Nooo takže dá se tím spínat prakticky cokoliv co je potřeba na akva, relátka tam jsou dymenzovaný na 16A /kus.
Jinak stačí dat dohromady tu desku spojit to s kompem a jede to! Jen ještě budu muset doladit řídící soft aby to bylo srozumitelný pro normální lidi, já to mám puštěný pořád v turbopaskvilu...
Jede to absolutně v klídku, mám tam pod akvárkem jen desktopa toho nejmenšího a monitor a klávesnici tam připojuji jen když to potřebuju přenastavit jinak je to naprosto bezobsluhový.... přišlo mě to celý na dvě stovky a 286... ani nemluvím spíš byl problém najít funkční kus, ale říkám dá se na to použit jakákoliv mašina a takových jakýchkoliv starých mašin a komponentů se teď válí po světě kvanta....
Uživatelský avatar
cresh
přispívatel
 
Příspěvky: 102
Registrován: 19 srp 2005, 11:36
Bydliště: Brno

Příspěvekod ax » 22 srp 2005, 17:30

Ja pouzivam na rizeni potrebnych veci(zalejvani zahrady, filtrace v bazenu, objehove cerpadlo TUV a pod.) jednocipak, kterej via snmp nebo telnet ridim (samozrejme ze automaticky) z unixoveho serveru, ktery mam doma a ma pristup k potrebnym udajum (napr. z meteostanice a pod.), zaroven jednotka snima ruzne stavy. Je to deska 8x15cm, kde nejvic zabiraji relatka.
Jednu jednotku ted budu strkat pod akva, ale jen pro ovladani osvetleni, mozna vzduchovani a topeni, obecne se snazim mit akva nezavisle na pocitacich.
ax
častý přispívatel
 
Příspěvky: 216
Registrován: 13 črc 2005, 01:39
Bydliště: Mořina (pod Velkou Amerikou)

Příspěvekod Shalibaba » 22 srp 2005, 18:47

to cresh:
fakt zajímavé, o něčem podobném uvažuji i já. Jak dlouhý může být kablík mezi relátkem a osvětlením?
Jestli dobře vidím, tak to spíná 3 věci?
Uživatelský avatar
Shalibaba
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 721
Obrázky: 4
Registrován: 05 dub 2005, 09:25
Bydliště: okres Klatovy

délka kebelu

Příspěvekod cresh » 22 srp 2005, 20:13

Mezi relátkem a světlem může bejt kabel dlouhej jakchceš, není to sdělovací takže indukčnost nebo podobný věci nehrají roli takže je to opravdu jedno. koukáš dobře umí to spínat tři věci. myslím si že to stačí. pokud by bylo třeba spínat více věcí bylo by vhodnější použít LPT port je to potom jednoduší. ale stím nemám zkušenosti. teoreticky o tom něco vím a na škole jsme stím něco realizovali ale zase tak dobrej student jsem nebyl :roll:
Uživatelský avatar
cresh
přispívatel
 
Příspěvky: 102
Registrován: 19 srp 2005, 11:36
Bydliště: Brno

Příspěvekod cresh » 23 srp 2005, 10:11

for ax

HELE TO MŮŽE BEJT ZAJÍMAVÁ APLIKACE, NENÍ KTOMU NĚKDE NA NETU NĚCO? Jasně chápu že to chceš mím mimo, kompla jsou v dnešní době šílený, ale toto je zase spolehlivý na tom se nemá co posrat!
Uživatelský avatar
cresh
přispívatel
 
Příspěvky: 102
Registrován: 19 srp 2005, 11:36
Bydliště: Brno

Příspěvekod Shalibaba » 23 srp 2005, 10:20

hm, to by mohlo stačit - potřebuju rozsvicovat od rána jednu sadu zářivek na 4 nádržích, dopoledne zhasínat a rozvicovat jinou sadu, přes oběd obě dvě a večer zase opačný postup.
To by se fakt mohlo hodit - poslední třetí výstup by se dal použít na spínání topítek v době, kdy běží noční proud -- plánoval jsem stykač, ale tímto by to také mohl jít - umí Tvůj prográmek i různé dny? - v týdnu jinak a o výkendech také jinak?
Uživatelský avatar
Shalibaba
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 721
Obrázky: 4
Registrován: 05 dub 2005, 09:25
Bydliště: okres Klatovy

Příspěvekod cresh » 23 srp 2005, 10:25

Tak to prográmek neumí, ale myslím si že bych to tak do 14dnů zvládl udělat, není to špatný nápad už jsem nad tím taky přemíšlel, a ještě mě napadlo do toho programu narvat řízení automatu na krmení kterej jsem si vyrobil za pomocí krokovýho motoru z tiskárny a dalších nevšedních věcí......
Uživatelský avatar
cresh
přispívatel
 
Příspěvky: 102
Registrován: 19 srp 2005, 11:36
Bydliště: Brno

Příspěvekod cresh » 23 srp 2005, 10:58

To dáme nějak dohromady! Teď řeším problematiku hladinovej spínačů pro dvoupumpovej bio a až to budu mít tak se kouknu na tvůj problém!
Uživatelský avatar
cresh
přispívatel
 
Příspěvky: 102
Registrován: 19 srp 2005, 11:36
Bydliště: Brno

Další

Zpět na Akva Technika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron