Hladinový spínač

Diskuze o akvaristické technice, příslušenství a veškerém zařízení!

Moderátor: Team AkvaMalawi

Příspěvekod macha » 03 úno 2009, 16:35

MÁ TO HÁČEK?

Český hladinový snímač FLD-48 zvaný "Medúza"

:cry: Maximální tloušťka stěny nádoby
– vodivé roztoky 8mm
– nevodivé roztoky 3 mm
Uživatelský avatar
macha
přispívatel
 
Příspěvky: 124
Obrázky: 35
Registrován: 26 bře 2008, 17:14
Bydliště: Bojkovice

Příspěvekod Foxicek » 03 úno 2009, 18:29

Já sem vymyslel lepší sofistikovanější snímač....a ten není omezen žádnou tloušťkou skla....
Přílohy
obr-0001.jpg
obr-0001.jpg (206.85 KiB) Zobrazeno 5776 krát
Foxicek
uživatel webu
 
Příspěvky: 37
Obrázky: 3
Registrován: 03 led 2009, 14:24
Bydliště: Praha

Příspěvekod wladys » 03 úno 2009, 20:59

Foxiček...tahle fůrie by jen plašila ryby. :lol:
Uživatelský avatar
wladys
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 3419
Obrázky: 198
Registrován: 02 kvě 2005, 15:01
Bydliště: Opava
Kolik let děláte akvaristiku?: 0

Příspěvekod mlukas » 03 úno 2009, 22:36

Já používám hladinový spínač vlastní konstrukce. v externím filtru viz. obr. Použil jsem plastovou trubku z dětského smetáku (vnější průměr cca 16mm) a vložil jsem do ní do potřebného místa jazýčkové kontakty. Potom jsem zalepil magnet ve tvaru kruhu o průměru asi 50mm s otvorem cca 22mm do plováku zhotoveného z extrudovaného polystyrénu. Uvnitř je ještě zalepena plastová trubička s vnitřním průměrem cca 18mm, která díky hladkému povrchu lehce klouže po tom "smetáku". Magnet potom spíná jazýčkové relé ve chvíli kdy se plovák k němu přiblíží. Plovák je po celém povrchu potřen slabou vrstvou transparentího silikonu aby nenasákl vodou. Používám to pro poloautomatickou výměnu cca 10l vody - pouze stisknu tlačítko a z poslední komory filtru se odčerpá asi 10l vody. Hladina klesne na MIN a tím se vypne čerpadlo, které odčerpává vodu do odpadu a zapne se pračkový ventil, který zase dopouští vodu do akvária. Když hladina dosáhne MAX, pračkový ventil se uzavře a výměna vody je dokončena. Měním 2x denně (ráno a večer). Jinak měním ještě 300 až 400l jednou za 14 dnů při odkalení nádrže.
Přílohy
plovak.JPG
plovak.JPG (42.3 KiB) Zobrazeno 5730 krát
Uživatelský avatar
mlukas
uživatel webu
 
Příspěvky: 74
Obrázky: 54
Registrován: 16 lis 2006, 18:42
Bydliště: Hodkovice nad Mohelkou
Kolik let děláte akvaristiku?: 10

Příspěvekod A+I » 04 úno 2009, 22:28

Foxicek - :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: !
Uživatelský avatar
A+I
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 2910
Obrázky: 58
Registrován: 07 dub 2007, 22:11

Příspěvekod cresh » 06 úno 2009, 11:02

Jo tak to je taky krásná práce. No každopádně co se týče medůzy, kdo z Vás má externí filtr ze skla silnějšího než 8mm? To už je akva kolem 250L
Naposledy upravil cresh dne 06 úno 2009, 11:07, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
cresh
přispívatel
 
Příspěvky: 102
Registrován: 19 srp 2005, 11:36
Bydliště: Brno

Příspěvekod cresh » 06 úno 2009, 11:05

Foxicek píše:Já sem vymyslel lepší sofistikovanější snímač....a ten není omezen žádnou tloušťkou skla....



No comment :lol: :lol: :lol:
Uživatelský avatar
cresh
přispívatel
 
Příspěvky: 102
Registrován: 19 srp 2005, 11:36
Bydliště: Brno

Příspěvekod JuraS. » 14 dub 2009, 18:12

Proč to řešíte tak složitě bastlením ?

http://www.aukro.cz/item607338472_hladi ... hrh_5.html
JuraS.
uživatel webu
 
Příspěvky: 17
Registrován: 12 bře 2009, 13:27

Příspěvekod mlukas » 14 dub 2009, 19:51

Nevím jak se ryby tváří na průchod elektrického proudu vodou. Ano může to být jen několi setin miliampérů, ale i to může pro ně být nepříjemné. Proto jsem například já zvolil metodu s plovákem a jazýčkovými kontakty. A nebo kolega ty "přicucávací snímače na sklo - medůza". Každopádně všechny obvody založené na principu průchodu proudu vodou já osobně nedoporučuji. I když jde někdy i jen o velice malé hodnoty proudu.
Uživatelský avatar
mlukas
uživatel webu
 
Příspěvky: 74
Obrázky: 54
Registrován: 16 lis 2006, 18:42
Bydliště: Hodkovice nad Mohelkou
Kolik let děláte akvaristiku?: 10

Příspěvekod JuraS. » 14 dub 2009, 20:39

Jen co dodělám nové akva (akva mám, vnější biofilter mi schne, potřebuji stůl a kryt..) tak budu řešit jak vyměňovat týdně 50-60 lt. vody. Vymyslel jsem to tak, že RO bude v kuchyni pod dřezem natrvalo. Budu mít 2 soudky na 60 lt na pojízdných podstavcích pro kytky. Jeden bude sloužit por odpadní vodu z akva. Bude řešen tak, že z akva do vnějšího filtru povedou 2 trubky. Jedna ode dna a druhá ze střední vrstvy. Trubka ode dna bude v ohybu mít dvě odbočky a mezi nimi uzavírací kohout. V soudu bude hladinový snímač s min a max. Max nastavené na 55 lt. V sudu čerpadlo s hadicí co se připojí na odpad vody společný pro myčku a odpad z RO v kuchyni. Při výměně vody se na první odbočku na trubce do filtru připojí hadice do tohoto sudu. Uzavře se kohout a otevře se kohout na této odbočce. Tímto dojde k tomu že voda která by měla ode dna akva téct do filtru poteče do odpadního sudu. Zvažuji sehnat někde elektricky ovládaný ventil. Při naplnění sudu na max dojde k sepnutí čerpadla v sudu který vodu vytlačí ven do odpadu a při min se vypne. Na sudu pro vodu z RO bude namontovaný plovákový ventil (to co je ve WC) který po naplnění sudu po značku uzavře napouštění z RO která bude trvale pod tlakem nebo aspoň trvale zaplněna vodou. Čerpadlo z tohoto sudu se zapojí na druhou odbočku na trubce mezi akva a filtrem. Při současném vypouštění se sepne čerpadlo v tomto sudu a vytlačí vodu do akva..Kontinuálně bych chtěl vyřešit výměnu staré za novou vodu a zároveň v první komoře filtru ji míchat s vodou ze střední vrstvy. Mám výhodu že kuchyně i umístění akva jsou na stejné plovoucí podlaze, vzdálenost cca 4 metry. Vyřešil bych to nejraději jinak jen sehnat nějaký vhodný a levný průtokoměr který by dovedl řídit čerpadlo ze sudu s čistou vodou s proudem vody která z akva odtéká.
JuraS.
uživatel webu
 
Příspěvky: 17
Registrován: 12 bře 2009, 13:27

PředchozíDalší

Zpět na Akva Technika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron