No upřímně mi je ti líto
, ale celou věc jsi nevědomě jsi spůsobil řetězovou chemickou reakci.
Zde klíč co se stalo: Amoniak se uvolňuje z organické hmoty (zbytky potravy, odumřelé rostliny a živočichové). Amoniak přechází na dusitany a dusičnany. Jestliže však dojde k vyčerpání kyslíku pod 2 mg/l (téměř bezkyslíkaté prostředí) vymřou v nádrži nitrifikační bakterie a naopak denitrifikační bakterie využijí bezkyslíkatých (anaerobních) podmínek, namnoží se a začnou odbavovat dusičnany a dusitany o kyslík, který využijí jako zdroj energie. Konečným produktem denitrifikace je oxid dusný a dusík. Tím se prostředí zbavuje dusičnanů a dusitanů, ale nově vzniklý amoniak již nepřechází na tyto anionty a to z důvodu nedostatku kyslíku a nitrifikačních bakterií. Procento amoniaku, které zůstává v molekulové formě je tím vyšší, čím je větší pH vody. Proto se využívá tabulky s korekčními koeficienty vztaženými k pH vody určujícími poměr NH4/NH3.
Jak popisuješ uhynulé ryby, jejich pomrtné křečovité stuhnutí, je to jasné že ryby se otrávily amonýmy ionty.
Nehledej v tom záhadu, takové věci jsou běžné to je prostě příroda.Zde jsem napsal pouze svůj názor na danou věc.Má to logiku, ale mohu se také mýlit.