Omega:
nesouhlasim s A+I, ze velka davka sody cloveku neublizi, protoze kdyz toho dostane naraz velke mnozstvi, tak se mu v zaludku vyvine velke mnozstvi plynneho CO2, ktere muze zaludek poskodit... teoreticky z 84 g 22 litru plynu a to uz je neprijemne...
To omylne predavkovani bylo mysleno tak, ze kdyz si nekdo napr. pri paleni zahy vmicha do vody misto tretiny male lzicky sody treba celou lzicku, tak ze se mu z toho nic nestane. Nevim, proc davas za priklad 8,5 dkg sody. To by do sebe omylem nikdo nedostal
A i kdyby to do sebe nejakym zpusobem dostal, kde se vezme v zaludku tolik kyseliny, ktera by se sodou reagovala, aby vzniklo takove mnozstvi CO2? To je opravdu jen teoreticky priklad. Zreaguje jen mnozstvi kyseliny, ktera je pritomna v zaludku pri reakci a zbyla soda jde do zazivaciho traktu a je neskodna. V pivu nebo sodovce je taky plynne CO2!
Jedla soda - bicarbona se pouziva v potravinarskem prumyslu a tato soda je vhodna i pro pouziti do akvarii na zvyseni pH. Proto to zvyrazneni JEDLA. Existuje totiz taky soda pro pouziti v prumyslu, ktera je velice zasadita a proto nebezpecna - lepta uz pri trosku vyssi koncentraci. Pri vysoke koncentraci se pouziva jako louh. Tu by tlamovci nemeli radi. Napr. na zmenu pH z 6 na 7,6 v 40.000 litrech vody je potreba asi 2 kg sody bicarbony, stejnou zmenu udela 10 dkg technicke sody.
Tohle tu pro jistotu uvadim, kdyby se nahodou nekomu podarilo nekde sehnat nejakou sodu, tak at vi, co by to taky mohlo byt za sodu a co by se mohlo stat. Jedlou sodou nelze zvysit pH vic nez na cca 8,5. Pri predavkovani se pak zacne zvedat tvrdost vody, ale uz ne pH. Prumyslovou (technickou) sodou se da pH zvedat tak vysoko, az zacne leptat kuzi a dal pak vznika zasada - louh.
Ryby z Malawi a z Tanganyiky jsou "stavene" na vyssi pH. Prestoze si ryby odchovane v akvariich casem mohou zvyknout i na pH nizsi, tak pro spravny vyvoj jiker je potrebne udrzovat pH ve vyssich hodnotach.