Určení pohlaví vašich cichlid

Podskupina článků pojednávající o rybách, chovu, odchovu a jiné!

Moderátor: Team AkvaMalawi

HODNOCENÍ ČLÁNKU

Můžete označit 1 možnost

 
 
Zobrazit výsledky

Určení pohlaví vašich cichlid

Příspěvekod Marc Elieson » 14 črc 2006, 16:25

Určení pohlaví vašich cichlid



Zdá se, že určení pohlaví je velmi oblíbenou otázkou. Není to vždy ale tak jednoduché nebo jednoznačné, jak bychom doufali, existuje několik technik k určení pohlaví ryb.

Pokud jsou vaše ryby dimorfní (tzn. samečci a samičky mají zřetelné zbarvení), bude to o něco jednodušší. Vše, co potřebujete udělat je, najít obrázky obou, samce i samičky vašeho druhu, a pak je jednoduše porovnat. Někdy, i když jsou ryby dimorfní, mají velmi jemné rozdíly a rozlišit je může být obtížné a ne vždy jasné. V tomto případě mohou být tyto ryby brány jako monomorfní (tzn. samci i samice vypadají stejně).

Určení pohlaví u monomorfních druhů vyžaduje proces, obvykle nazývaný „venting“. Ten zahrnuje odlovení ryby (mokrou rukou) a zkoumání její dorzální strany, pozorováním genitálního otvoru mezi řitním otvorem a řitní ploutví. Jak ukazují tyto dva obrázky, úplně vepředu je řitní otvor, zatímco druhý otvor je genitální papila neboli genitální otvor. Genitální papila je otvor, prostřednictvím kterého ryba klade jikry nebo vylučuje mlíčí.

Obecně se hovoří o tom, že samice mají větší genitální papilu než jejich samčí protějšek. Větší velikost otvoru je potřebná k průchodu jiker. Tento rozdíl je ale velmi těžké rozpoznat u „kladečů jiker“ (např. Neolamprologus spp.), protože jejich jikry jsou menší než u samic tlamovců.


Obrázek


V několika případech se ukázalo, že určité druhy ryb mají barevné rozdíly mezi samčím a samiččím genitálním otvorem. A u některých druhů mají zase samci delší a zúženou genitální papilu, tak je to například u Julidochromis regani. U těchto samců můžete pohybovat prstem přes oblast otvoru zleva doprava a genitální papila se bude hýbat také.

Když „třídíte“ své ryby, ujistěte se, že držíte rybu mokrou rukou. Zjistil jsem, že odchycení a uchopení ryby v sí?ce mi umožňuje lepší stisk a ryba vám tak z rukou nevyklouzne. Rovněž by ryba neměla být venku z vody délé než 30 sekund. Jakmile určíte pohlaví vašich cichlid, budete je chtít oddělit od ostatních ještě neurčených druhů. Myslete na to, kam je dáte, ještě předtím, než s nimi začnete manipulovat.

Jsou i jiné akvaristické metody k určení pohlaví vašich cichlid, i když méně spolehlivé. Některé z nich si všímají rozdílů v chování, velikosti, tvaru těla a ploutve, stejně tak jako skvrn, napodobujících jikry. Samci tlamovců mají většinou alespoň jednu skvrnu na řitní ploutvi. Bohužel existuje jen hrstka druhů, u nichž mají tyto skvrny výhradně samci. Mnoho samic ji totiž také obvykle mívá. Tento způsob, spoléhající se na přítomnost nebo nepřítomnost skvrn, je nanejvýš nespolehlivý, ale může být nápomocný, jelikož samci mají tendenci mít více skvrn, než samice stejného druhu. Všimněte si ale, že je to jen široké zobecnění.

Další metodou je, zaměřit se na velikost těla, protože samci bývají často větší než samice. Poněkud jistější metodou, zejména u ryb z jezera Malawi, je určení pohlaví podle tvaru ploutve. Níže jsou obrázky divokého páru Aulonocara hansbaenschi. Rozdíly jsou viditelné, když se podíváte na zakončení jejich hřbetních ploutví. Samčí hřbetní ploutve jsou na konci do špičky, kdežto samice mají ploutve zakulacené.


Obrázek Obrázek


Jediným jistým způsobem k určení pohlaví vašich afrických cichlid je tedy prozkoumání jejich genitální oblasti. Pohlavně zralí jedinci jsou samozřejmě lehčeji rozlišitelní, ale zkušenostmi budete brzy schopni určit pohlaví většiny druhů ryb, a to již ve 4. měsíci věku s velkou přesností. Akvaristé zběhlí v chovu specifických druhů se často spoléhají na některé z rozdílů, o kterých jsme již mluvili, i když nejsou bezchybné. Znovu tedy opakuji, „venting“ je jediný jistý způsob, jak určit pohlaví ryb.



Autor: Marc Elieson © Cichlid-Forum.com
Překlad: Káčátko
Zdroj: http://www.cichlid-forum.com/articles/gender.php
Marc Elieson
zahraniční VIP
 
Příspěvky: 32
Registrován: 14 črc 2006, 16:17

Zpět na O rybách

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron