Výroba pozadí z extrudovaného polystyrenua

Podskupina článků pojednávající o výrobě pozadí, filtrů, akvárií a podobně!

Moderátor: Team AkvaMalawi

HODNOCENÍ ČLÁNKU

Můžete označit 1 možnost

 
 
Zobrazit výsledky

Výroba pozadí z extrudovaného polystyrenua

Příspěvekod jip » 11 srp 2005, 16:14

Výroba pozadí z extrudovaného polystyrenu


Použitý materiál

Již více než 20 let si sám vyrábím pozadí do mých akváriíí s malawijskými cichlidami. Protože tyto ryby žijí převážně v biotopu s kamennými stěnami a kamenným dnem, případně písčinami, ubírám se při výrobě pozadí tímto směrem. Vezmu polystyrenovou desku (lépe z extrudovaného polystyrenu -modrý, zelený - je pevnější, tvarově stálý - na rozdíl od toho expandovaného z kuliček) o velikosti kterou potřebuji (nejlépe o cca 2 mm větší než je velikost vnitřní zadní stěny akvária - nechá se pomačkat a vložit "natěsno"), používám buď dvě slepené desky o síle 6 cm nebo jednu o síle 10 cm a na ni ještě případně dolepím další část. Nejprve si na desku budoucí stěny nakreslím svoji představu.

Technologie výroby

Tvarování provádím pomocí pistolové trafo páječky, do které upevním očko z měděného drátu o síle 1-1,2 mm a průměru oka cca 5 cm. Po zahřátí páječky bez vynakládání síly lehce vykrajuji ze stěně potřebné tvary, změnou tvaru očka je možné vykrojit z polystyrenu jakýkoliv tvar, záleží na vaší tvořivosti a fantazii. Na rozdíl od použití ostatních nástrojů (broušení, leptání, tepelá úprava horkovzdušnou pistolí aj.) mohu naprosto přesně určovat budoucí tvar a nevznikají závěje prachu. Vytvaruji ve stěně tvary kamenů, puklin v nich, jeskyněk, teras (na kterých se také mí tlamovci vytírají) nebo kapes pro rostlinky. Nesmíme zapomínat i na vytvoření úzkých skulin, do kterých se dospělá ryba nedostane, ale potěr má možnost se v nich uschovat. Pokud mám kameny, které chci umístit přímo do stěny, nejprve pro ně páječkou vykrojím předběžné místo, pak je v kuchyňské troubě nahřeji a vložením do stěny si vytvoří vlastní budoucí lůžko. Mám-li ostatní části stěny hotovy, silikonovým lepidlem potřu příslušnou část kamene a vložím ho do jeho lůžka a stejně tak ostatní (ne moc, aby stěna nebyla příliš těžká na manipulaci).

Úprava povrchu

Poté si připravím nátěrovou hmotu. Používám dvousložkovou epoxydovou pryskyřici Epoxy 1200 (epoxyd + tužidlo) a denaturovaný líh, obojí dostanete téměř v každé drogerii nebo supermarketu. Nejprve rozmíchám v patřičném poměru obě složky pryskyřice a pak je rozředím stejným množstvím lihu. Takto připravený nátěr nezasychá tak rychle jako samotná epoxydová pryskyřice nebo silikon a lépe se s ním pracuje. Stejně však, než si ověříte, jak se s nátěrem pracuje, nedoporučuji, abyste si připravili více než cca 2 deci nátěru (epoxy:líh=1:1). Poté začnu stěnu natírat po celém povrchu, tj. přední stranu i všechny ostatní vč. jeskyněk nebo kapes (ne vložené přírodní kameny!). Nátěr zasychá podle okolní teploty za 1-3 hodiny a po zaschnutí provedu stejně druhý nátěr. Do něj zamíchám práškový okr, který používají malíři pokojů pro barvení nátěrových hmot. Podle vlastní úvahy lze pro obarvení pozadí použít např. jemně mletou břidlici nebo uhlí (rovněž jemný prach). Dám ho do nátěru tolik, aby překryl nepřirozenou barvu polystyrenu a co nejvíce se barevně přiblížil budoucímu prostředí akvária. Po zaschnutí provedu ještě třetí nátěr, rovněž s okrem a po něm by již neměl polystyren prosvítat a celá stěna ze všech stran a vč. jeskyněk by po zaschnutí měla mít pískově hnědé zbarvení.

Finální úprava

Před posledním - čtvrtým nátěrem si připravím písek (nejlépe tzv. vátina, která je velmi jemná a nemá nepřirozenou barvu jemného bílého křemičitého písku), nebo rovněž jemně mletou břidlici nebo jiný kámen. Vhodné je aby barva pozadí a použitých kamenů spolu pokud možno ladila.
Tento posyp vysuším na plechu v troubě, aby neobsahoval vlhkost (vlhký posyp nedrží a postupem času se uvolňuje).
Poté provedu na přední části pozadí poslední nátěr, tentokrát opět neobarvený a v okamžiku, kdy je nátěr nejvíce lepivý - po odpaření části lihu, posypu celou přední strany posypem, včetně skulin, a teras. Neposypávám nátěr v jeskyňkách a kapsách, kde to není nutné. Stejně hladké nechávám rovněž boční a zadní stěnu pozadí, abychom si při usazování do akvária nepoškrábali sklo. Hotové pozadí musí vytvářet pocit plastického pískovcového nebo jiného kamenného břehu, plynule přecházejícího do dna. Po zaschnutí a vytvrzení (nechávám pro jistotu min. 48 hodin) celou stěnu nejprve na zahradě ostříkám důkladně vodou a pak ještě vykoupu v octovém roztoku ve vaně pro zneutralizování případných reziduí.

Upevnění pozadí

Poté stěnu vložím do akvária a přilepím silikonem v několika bodech k zadní stěně akvária. Přitisknu ji a nechám lepidlo zaschnout. To přichycení pozadí na zadní stěnu silikonem je důležité aby se tam nedostával potěr a také detrit, který by se tam mohl usazovat. Pokud nechci pozadí přilepit k zadní stěně, je možné také jak dole u dna, tak nahoře silikonem přilepit vhodné kamínky těsně k pozadí , které budou sloužit jako zarážka proti „odplouvání“ pozadí od zadní steny akvária. V tomto případě lze kdykoliv při vyjímání nebo výměně pozadí silikonem přilepené zarážky odstranit (odříznout žiletkou) což je jednodušší než při přilepení celého pozadí k zadní stěně. Po zaschnutí napustím vodu, zařídím akvárium atd.

Poznámky

Poslední stěnu jsem dělal cca před více než dvěma roky do mého Malawi akvária (270 x 65 x 70 cm). Vzhledem k velikosti zadní stěny a tomu, že akvárium má nahoře podélné a příčné výztuhy, musel jsem pozadí připravit ve čtyřech dílech a teprve po vložení do akvária vše spojit silikonem. Přitom jsem v akváriu střídavě seděl, ležel a klečel, když jsem vše dokončoval, což manželka komentovala jako sžívání se s mými chovanci. Pozadí kryje celou zadní a jednu boční stěnu a je v tuto chvíli již z větší části porostlé anubiasy a microsoriem. Ryby se zcela bez problémů v akváriu vytírají a přirozeně rozmnožují a tím, že je vytvořena spousta skrýší, má se potěr kde ukrýt a v akváriu plave společnost od nejmenšího potěru až po dospělé ryby. Není nutné samičky odlovovat, vyklepávat potěr nebo jikry atd.
Po celou dobu co tato pozadí používám se mi nevyskytl žádný problém s nevhodným působením použitých materiálů na kvalitu vody nebo kvalitu života mých ryb, který bych zpozoroval.

Bohužel jsem při výrobě pozadí nepořídil žádné fotky a v akváriu je celá zadní a boční stěna pozadí v současné době tak zarostlá microsoriem a anubiasy, že ho není skoro vidět. Na některých fotkách v galerii na http://jiri-pavlas.akvarista.cz nebo na zde přiložených je možné části pozadí zahlédnout. Snad někomu pomůže alespoň takhle podrobný popis.
Přílohy
akva 18.1.2005 020.jpg
akva 18.1.2005 109.jpg
akva Malawi2004-12-02 (51).jpg
Naposledy upravil jip dne 19 bře 2006, 15:43, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
jip
uživatel webu
 
Příspěvky: 86
Obrázky: 23
Registrován: 21 črc 2005, 10:41
Bydliště: Pardubice

Příspěvekod jip » 25 srp 2005, 09:55

Jen ještě poznámka k řadě dotazů na potřebnou sílu povrchových nátěrů polystyrenového pozadí. . Nikde není třeba dávat kopce nátěru, bohatě stačí tenké filmy nátěrů, lépe to schne. Pokud budete chtít v budoucnu přichytit na pozadí např. kapradinu Microsorium nebo Anubiasy, dělám to zcela jednoduše tak, že uštípnu z obyčejné kancelářské sponky kus ve tvaru písmena U s nožičkami o délce cca 2 cm a tím rostlinku do stěny připíchnu a ona časem přiroste ke stěně a dál ji porůstá. Tam kde je příliš silný nátěr pryskyřice, je obtížné ho propíchnout a je to i zbytečné a může dlouho trvat než dojde k vytvrzení pryskyřice, která se dokonce, pokud jste nedočkaví a brzo ji namočíte do vody k neutralizaci, může jakoby mléčně zakalit a zkazit celé dílo.
Uživatelský avatar
jip
uživatel webu
 
Příspěvky: 86
Obrázky: 23
Registrován: 21 črc 2005, 10:41
Bydliště: Pardubice

Příspěvekod Rostratus » 22 lis 2005, 22:04

Konečne som si našiel čas, prečítať si tento podrobný a dobre premyslený návod na výrobu pozadia. Presne som našiel to čo som hľadal a hneď to aj využijem. Díky Jip. Pomohol si mi vyrieši? moje dilema.
Uživatelský avatar
Rostratus
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 627
Obrázky: 80
Registrován: 07 dub 2005, 22:27
Bydliště: Dubnica nad Váhom

Příspěvekod Tony » 19 črc 2006, 20:39

Vyrobil jsem pozadí téměř přesně podle návodu, ale pravděpodobně jsem někde udělal nějakou zásadní chybu. Aplikoval jsem 4 vrstvy pryskyřice ("Epoxidová pryskyřice - živica 1200/371" + technický líh). Do 2. a 3. vrstvy jsem rozmíchal hnědou práškovou potravinářskou barvu (celkem necelé jedno malé pár-gramové balení za 4 Kč), 3. a 4. vrstvu jsem posypal jemným pískem (prosátý, propraný, sušený v troubě). Následovaly 3 dny tvrzení, pak sprcha hadicí na zahradě, cca 5-minutová koupel v octovém roztoku ve vaně, další sprcha a pak důkladné přilepení ke dnu a zadní stěně akvaria bílým pistolovým "Univerzálním silikonem Zwaluw". Druhý den jsem akvárium napustil vodou z mé studny (parametry jsou v pořádku) a spustil jsem filtr. Další den jsem pro začátek přidal několik rostlin z mého dobře fungujícího akvária holandského typu (jávský mech, hygrophilla, eleocharis, anubias). A další den navečer jsem pro zaběhnutí přidal 4 dánia a pár šneků okružáků. Ryby však od samého začátku plavaly hodně podivně, chvílema jen ležely na dně... a rano jsem jen ze dna sezbíral jejich mrtvolky. Pochcípali i šneci. Obávám se, že nepůjde o problém nezaběhnutého akvária ale něco mnohem závažnějšího. Udělal jsem při výrobě pozadí nějakou chybu? Otrávil jsem si něčím vodu? Je šance to nějak napravit? Pomůže výměna vody? Čas? Měl bych ještě dodat, že hned od napuštění mě trochu znepokojovalo modrozelené zabarvení vody patrné zejména při pohledu z boku skrz delší stranu akvária. Budu vděčný za jakýkoliv názor nebo radu.
Tony
uživatel webu
 
Příspěvky: 12
Registrován: 19 črc 2006, 20:35
Bydliště: Hořovice

Pozadi z extrudovaneho polystyrenu

Příspěvekod SAqua » 02 črc 2008, 23:15

Ahoj vsem, chtel jsem se zeptat na jednu vec. Delam si pozadi z extrudovaneho polystyrenu (vyborna vec) a potrebuju vedet kolik je dobry delat vestev z epoxidu a jestli jedna vrstva znamena epoxid a pisek a jestli u finalni vrstvy mam pisek natrit epoxidem nebo ho nechat byt jen nalepeny na pryskyrici. To je asi ak vsechno zatim :) na tomhle webu se toho clovek dozvi hodne. Dik za odpovedi. Jinak prikladam foto jak bude vypadat povrch pozadi. S kritikou ven aspon budu mit cas to opravit.
Přílohy
pozadi.jpg
pozadi.jpg (66.94 KiB) Zobrazeno 25105 krát
SAqua
uživatel webu
 
Příspěvky: 4
Registrován: 02 črc 2008, 22:48

Příspěvekod wladys » 02 črc 2008, 23:49

Dal bych aspoň dvě vrstvy.A poslední vrstvu písku už epoxy nepřetíral.Pozadí se nebude lesknout a bude to vypadat přirozeněji.Jen je třeba písek pořádně do epoxy vtlačit.Poslední vrstvu epoxy jsem i méně ředil ať písek lépe v epoxy drží.Písek by měl být úplně suchý!
Uživatelský avatar
wladys
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 3419
Obrázky: 198
Registrován: 02 kvě 2005, 15:01
Bydliště: Opava
Kolik let děláte akvaristiku?: 0


Zpět na O technice

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků