Techniky fotenia akvária

Podskupina článků pojednávající o výrobě pozadí, filtrů, akvárií a podobně!

Moderátor: Team AkvaMalawi

HODNOCENÍ ČLÁNKU

Můžete označit 1 možnost

 
 
Zobrazit výsledky

Techniky fotenia akvária

Příspěvekod Vinny Kutty » 10 srp 2006, 19:50

Techniky fotenia akvária


Toto je zrejme najviac subjektívny článok, pretože väčšina fotografov vyvíja svoje techniky časom a skúsenos?ami, ale vždy je za tým nejaká logika.

Predpokladám, že ste si prečítali ostatné pokračovania tohto článku na tomto webe a viete aké zariadenia a film používam. Taktiež asi poznáte moje metódy osvetlenia. Jednou z najdôležitejších vecí je trpezlivosť. Niekto by si myslel, že som trpezlivý, ale ja by som sa tak nenazýval. Sú chvíle, keď trpezlivý som a som aj ochotný čakať hodiny na ten správny záber. Ale sú aj chvíle, keď nesedím pred akváriom, pretože nemám „trpezlivú náladu“ aj keď sa rybky trú a ukazujú svoje nádherné farby.

Ak mám byť trochu kritický, nefotím ani keď nie je splnených veľa iných požiadaviek. Tie sa budem teraz snaži? trochu popísať:

Voda v akváriu sa môže zdať ľudskému oku čistá, ale fotoaparát vám môže povedať niečo iné. Vždy robím veľkú výmenu vody pred fotením. Toto odstráni zafarbenie vody od akvarijného koreňa a rybích výkalov. Ak tento krok vynecháte, vaše fotky môžu ostať žlté.

Hĺbka a šírka akvária je veľmi dôležitá, ak plánujete fotiť veľmi veľké, alebo hlboké akváriá. Svetlo v akváriu sa nehýbe veľmi rýchlo a nádrž, ktorá je hlboká 2 stopy môže vyžadovať raz toľko svetla, ako nádrž hlboká jednu stopu. Je veľmi dôležité spraviť výmenu vody pred fotením veľkého akvária. Väčšina rýb má rada výmeny vody a rozjasnia svoje farby a naberú väčšiu chuť do jedla.

Dno akvária pred fotením poriadne odkalím. Preventívne tým odstránim detrit a špinu, ktorá by sa mohla dostať do záberu. Nezdá sa, ale jeden malý kúsok detritu osvietený tromi zdrojmi svetla sa zmení na veľkú špinu.

Z estetického hľadiska, vyvarujte sa fotenia rýb zvrchu. Dno ako pozadie fotky nie je veľmi pekné. Budete prekvapení zo zistenia, že spravíte oveľa krajšie fotky, keď budete fotiť z úrovne očí ryby. Pozadie z dna ukáže nedostatok námahy pri tvorení fotografie. Samozrejme pri fotení sumcovitých rýb je to samozrejmos?, ale vyberte si atraktívne, prírodne sfarbené pozadie s rozmanitými veľkos?ami a farbami dna, aby vaša fotka vyzerala prirodzene.

Zadná a bočné steny mojej foto-nádrže je nastriekaná čiernym sprejom, aby nebolo vidie? káble zariadení v nádrži. Mimochodom, niektoré ryby, hlavne cichlidy sa cítia bezpečnejšie a pohodlnejšie a akváriu s tmavými stenami. Predná strana akvária musí by? pred začiatkom fotenia dokonale čistá zvnútra aj zvonka. Vnútorná strana musí by? vyčistená, aby sme odstránili všetky bodky, sliz a riasy. Používame na to akvarijnú škrabku. Vonkajšia strana musí by? perfektne očistená. Ja používam netoxické čistidlo, ktoré neškriabe sklo. Ak aj sklo vyzerá čisté, je dobré ho ešte prejs? vlhkou handričkou. Jemné čiastočky prachu totiž nie sú dobre okom viditeľné. Tieto čiastočky sa stanú svetlými, žiarivými bodkami, keď ich zasiahnu dva, alebo tri blesky.

Je ?ažké udržať akvárium bez škarabancov. Ak sa už nejaké vyskytli, je dobré si počkať, pokiaľ rybka odpláva od škrabanca, alebo budete nútení použi? inú nádrž.

K rybkám samotným, budte si istí, že fotíte zdravé, atraktívne jedince s peknými plutvami a sfarbením. Fotil som už aj pár vzoriek, na ktorých sa až pod lupou ukázalo, že rybky sú choré! Príležitostne kúpim rybky z obchodu, len pre to, aby bola hneď odfotená. Bohužiaľ, tieto rybky vykazujú určitý stres, a na fotkách je to vidno. Najlepšie objekty pre fotenie sú rybky, ktoré už určitý čas v akváriu pobudli.

Pozadie. Je to jeden z najdôležitejších faktorov. Pozadie väčšiny dobrých akva fotografov obsahuje prírodné prvky. Živé rastliny, kamene, korene, štrk a piesok sú najlepšie pozadia. Uistite sa, že ste skryli všetky elektrické vedenia alebo vzduchovacie trubičky. Môžete natrie? zadnú stranu načierno, alebo na tmavohnedo, alebo kúpi? čierny papier a zakry? s ním techniku, PVC trubky, filtračné zariadenia, rohy akvária a podobne, kde by napr. ohrievač pokazil inak perfektnú fotku. Taktiež sa uistite, že na pozadí nie je nič umelé, falošné, nič čo by na fotke vyzeralo neprirodzene. Preto používam na fotenie akváriá, ktoré sa ľahko udržiavajú a sú esteticky naaranžované.

Nádrž na fotenie je malá, aby ukázala rybu a nie nevzhľadnú techniku. Pre každú rybu naaranžujem akvárium inak, podľa jej prirodzeného prostredia a umožním jej priestor na plávanie. Sú to obyčajne 10-20 gal akváriá (1US galón= 3,785l, 1UK galón= 4,54l). Akvárium zariaďujem podľa biotopu fotografovanej rybky a skrývam všetko, čo na fotke nechcem mať za rastliny a kamene. Každé foto akva má niekoľko príjemných miest (sweet spots). Príjemné miesto je miesto v akváriu, kde chcem, aby ryba vplávala, alebo tam ostala. Keď ryba vpláva na „príjemné miesto“, zaostrím a stlačím spúš?. Tým som si istý, že fotka bude mať perfektné, nerušené a bezproblémové pozadie. Rastliny, kamene a korene nepôsobia na diváka tak rušivo, ako PVC trubky, hadičky a iná technika.

Všetky moje foto akváriá majú pôdnu filtráciu. Nie pre biologickú filtráciu, ale aby detrit ostal pri dne, alebo v ňom. Obyčajne trvá hodinu, alebo dve, kým sa zvírený detrit usadí na dne a voda ostane čistá. Rybka sa začne cíti? pohodlne a začne s čoraz väčšou frekvenciou plávať do „príjemných miest“. Vy tomu síce nemôžete pomôc?, ale zvýši to stupeň úspešnosti foto akvária. Výpusty filtrov maskujem kameňmi a rastlinami. Rybka často potrebuje ostať v akváriu na niekoľko hodín alebo dní sama, pokiaľ sa v ňom udomácni. Cichlidky sa neradi fotia. Skrývajú sa a majú vystrašené (vyblednuté) sfarbenie, pretože sú v akváriu samé, bez ostatných rýb. Preto cichlidy fotím v ich stálom, udržovanom akváriu. Veľmi málo mojich cichlíd na web stránkach bolo fotených vo foto akváriu, ale na druhej strane, väčšina malých akvarijných rybiek je vo foto akváriu fotená s veľkým úspechom.

Doprajte si čas a námahu, aby vaša foto nádrž vyzerala atraktívne. Narýchlo založené akva s novozakúpenými rastlinami často vyzerá lajdácky, pretože rastliny nemajú dostatok času preorientovať sa vertikálne na nový zdroj svetla. Málokedy fotím v deň založenia akvária. Radšej umožním rastlinám vzpriami? sa. Zväzky rastlín kúpené v obchode často vyzerajú neš?astne a chvíľu trvá, kým začnú pekne vyzerať. Ak chcete dobré fotky, treba venovať pozornos? detailom. Námahu, ktorú do toho vložíte, bude vidie? na každej fotke.

Tieto podmienky kontrolujem predtým, ako si sadnem foti?. Fotografia je konečná zmes umenia a vedy. Podľa môjho presvedčenia potrebujete viac vedy ako umenia. Čo mi aj celkom vyhovuje, keďže sám seba nepokladám za obzvlášť umelecky nadaného. Ak oddelíte vedu od umenia, prídete na to, že táto vedná čas? je prefektne kontrolovateľná. Je to ten druh činnosti, pri ktorej sa ktokoľvek ochotný investovať čas a peniaze dočká dobrých výsledkov. Pokiaľ umelecké fotografovanie rýb je ojedinelé, niektorí majstri, ako Arend van den Nieuwenhuizen vytvárajú fotky, ktoré sú techniky aj umelecky výnimočné. Väčšina chovateľov sa zaujíma o to, ako a kedy ryba vyzerá najlepšie; na to však nepotrebujete umelecké nadanie.

Používate pri fotení manuál, alebo automatiku? Toto je otázka, ktorú dostávam od fotografov najčastejšie. Ak sa dobre nevyznáte vo svojom fotoaparáte, budete asi zvádzaný používať automatiku. Ak máte TTL meranie a kvalitný blesk, môže to celkom dobre fungovať. Avšak ak sa rozhodnete použi? prídavné svetlo pre odstránenie tieňov, poprípade AC slave stobe a možno aj tretí blesk kvôli veľkej hĺbke akvária, je skoro nemožné použi? automatiku. Váš fotoaparát to proste pri použití prídavných bleskov nie je schopný správne vyrátať. Tu budete musie? použi? manuálny mód. Nie je to také zložité. Vezmite si pero a poznámkový blok, vyskúšajte všetky možnosti fotoaparátu a zapíšte si ich.

Ak používate ISO-100 film/nastavenie a jeden vstavaný blesk, začnite na f/8 a 1/125 sekundy. Potom zmeňte nastavenie na f/11, potom f/16. Za predpokladu, že dodržíte stálu rýchlos? uzávierky 1/125s, budete môc? povedať rozdiel medzi týmito tromi fotkami. f/8 môže by? príliš svetlá (preexponovaná), f/11 môže by? tak akurát a f/16 podexponovaná. Zabezpečte si také spracovanie filmu v laboratóriu, pri ktorom expozičné chyby nebudú korigované, aby boli rozdiely medzi zábermi dobre viditeľné. Takisto môžete požiadať o očíslovanie jednotlivých záberov testovacieho filmu, aby ste mohli ľahšie určiť chybné pokusy. Podobne, ak používate stroboskop, alebo blesk, môžete použi? nastavenie uzávierky na f/11, f/16 alebo f/22.
Tento experiment vám umožní správne nastavenie clony pri danej citlivosti ASA 100 a rýchlostí uzávierky 1/125s.

Ak nerozumiete spojitosti medzi rýchlosťou filmu, clonou, rýchlosťou uzávierky a expozíciou, navrhujem vám kúpi? si knihu „35mm Photography“ od Craigha Allessea, dostupnú v každom kníhkupectve. Dôkladné porozumenie týchto pojmov je veľmi dôležité pri manuálnom fotografovaní.

Prečo je vždy na mojich fotkách odraz blesku? Táto častá otázka má aj odpoveď. Za predpokladu, že stále bleskom mierite uhlom od fotoaparátu, príčiny môžu by? dve. Prvá, možno používate kompaktný alebo instamatic fotoaparát s malým objektívom. Druhá, používate širokouhlý objektív, ako 28mm alebo 35mm, alebo dokonca 50mm objektív. Ľudské oko vidí svet podobne ako 50mm objektív. 28mm objektív vidí širší uhol ako ľudské oko. „fish-eye“ objektív vidí viac ako 180 stupňov. 100mm vidí iba asi 30 stupňov pred seba a 400mm objektív zúžene 5 stupňov dopredu. Čím dlhšia ohnisková vzdialenos?, tým užšie je pole viditeľnosti fotoaparátu. Čiže použitie 100mm makro objektívu podstatne zníži šance na vznik odrazov blesku. Aj napriek tomu, vždy vyhodím 5-6 roliek filmu.

Aby som sa vyhol iným odrazom, fotím v zatemnenej miestnosti v tmavom oblečení a v tmavých rukaviciach. Odstráňte z dosahu všetky lesklé predmety. Ak chcete, môžete poza vás a okolo celého akvária zavesi? tmavé plátno, tým toto riziko úplne odstránite.

Potrebujem statív? Ak plánujete ostať pred akváriom niekoľko hodín, statív vám určite pomôže, fotoaparát s objektívom začne by? po čase dos? ?ažký. Pretože fotíte s bleskom, statív nie je použitý ako stabilizátor obrazu, ale pomáha vašim rukám si odpočinú?. Predtým, ako si kúpite statív, uistite sa, že sa s ním dá pohybovať na všetky uhly smerom dopredu. Nie je potrebné si kupovať ?ažký statív, ako sa používa na fotenie v prírode, postačí ľahký a lacný.

Akú rýchlos? uzávierky mám zvoli?? Rýchlos? vašej uzávierky bude limitovaná synchronizáciou s bleskom, ak nejaký použijete. Ja by som fotil s maximálnou rýchlos?ou. V mojom prípade je to 1/125s. Ak však použijete blesk, svetlo bude také rýchle, že zmrazí každý pohyb bez ohľadu na rýchlos? uzávierky. Aj tak, jediná vec, ktorú by som použil na kontrolu expozície je aperture.

Prinúti? rybu pózovať je ďalšia výzva. Jednoducho musíte by? trpezlivý. Každé iné rýchle triky sú len zdanlivé. Niektorí fotografi pridávajú do vody sedatíva, aby spomalili ryby. Možno oni nevedia povedať rozdiely, ale ja viem. Sedatíva a zmanipulovaná ryba, špeciálne cichlida, a často jej zdesený pohľad vám môže zruinovať fotku. Samozrejme ak nie je účelom mať na fotke vydesenú rybu. John O'Malley, fotograf z jedného časopisu mi raz povedal, že necháva ryby pár dní vo foto akváriu, aby si na prostredie zvykli. Ryba, ktorá je aklimatizovaná a dobre sa cíti je veľmi fotogenická a dobre sa fotí.

Ďalším spôsobom, ako foti? rybky je rozdeli? akvárium na dve polky tabuľou skla. Jedna čas? je prázdna, kde pláva ryba a druhá, kde sa nachádzajú rastliny a dekorácia. Predná čas? je úzka, iba niekoľko centimetrov pre plávanie rybky. Toto je však neakceptovateľné pre cichlidy. Sú zdesené, a je to vidno. Niekedy sú dokonca pri tejto technike pritlačené a zranené. Na druhej strane, táto technika funguje perfektne pri halančíkách alebo malých tetrách, ktoré nie sú znepokojené svojím okolím ako cichlidy a tieto malé ryby nie je tak ľahké rozmačkať.

Ďalšou technikou, ako sa vyvarovať odrazov zo skla je priloži? objektív tesne k stene akvária. Táto technika vyžaduje objektív s malou ohniskovou vzdialenos?ou a je dos? ?ažké urobi? dobré fotky. Vyskúšajte a uvidíte o čom hovorím – skončíte s poškriabaným sklom od objektívu.

Keďže nie sú žiadne tvrdé a presné pravidlá, technika, s ktorou sa vám to podarí sa stane vašou obľúbenou. Preskúmajte fotky najlepších fotografov akvárií ako Aaron Norman, John O'Malley, Harry Grier (môj učiteľ), and Scott Michael of North America and Arend van den Nieuwenhuizen, Burkhard Kahl, H.J. Richter, Dieter Bork, Max Gibbs a veľa iných z Európy. Pozrite sa na tiene a všimnite si ich pozadia. Niektorí sa apoliehajú na vrchné svetlá (Harry Grier), niektorí občas na umelé rastliny (Aaron Norman), niektorí nastredoformát (H.J. Richter) a skoro všetci používajú foto akváriá, 1 až 3 zdroje svetla, slide film, SLR fotoaparáty, čisté nádrže, zdravé ryby a atraktívne pozadia. Toto je len môj subjektívny názor a neviem nájs? niečo, čo by som robil inak ako väčšina fotografov...až na A.V.D. Nieuwenhuizen's – myslím si, že je to najlepší fotograf.

Urobil som veľa záberov tetier a iných malých rýb a ani o jednej si nemyslím, že je vynikajúca, alebo skvelá. Je jednoduché dorás? na priemerného fotografa nasledovaním niektorých z popísaných techník, ale veľmi ?ažké skoči? z tejto úrovne na úroveň niektorých z popísaných autorov, hlavne Európanov.


Autor: Vinny Kutty © MalawiMayhem.com
Přeložil: Paldo
Zdroj: http://www.malawimayhem.com/articles_reference_04.shtml
Vinny Kutty
zahraniční VIP
 
Příspěvky: 4
Registrován: 08 srp 2006, 10:26

Příspěvekod bbfh » 28 srp 2006, 22:45

Niektore vety nie su prelozene.
Uživatelský avatar
bbfh
častý přispívatel
 
Příspěvky: 458
Registrován: 05 říj 2005, 13:26
Bydliště: Senec

Příspěvekod Paldo » 29 srp 2006, 13:05

No, nie sú, lebo radšej ich nechám v originále, ako ich skomoli?.. Ked neviem, neviem.. Dos? technicky zameraný článok, nešlo to tak ľahko, ako som si myslel.. Dúfam, že v tom nie je nejaký problém..
Uživatelský avatar
Paldo
častý přispívatel
 
Příspěvky: 390
Obrázky: 31
Registrován: 05 úno 2006, 11:31
Bydliště: pred akva

Příspěvekod milop » 30 srp 2006, 09:18

Paldo : aj tak je ten článok super, je pravda, že je trochu všeobecný, ale už autor článok cielil na všeobecnú informáciu a nie praktický návod
dovolil by som si upozorni? na 1 návod článok z akva.sk -,Fotenie akvária s bleskom", ktorý ma zaujal a pre fotografov by mohol doplni? info o konkretný návod :
http://www.akva.sk/phpBB2/fotenie_bleskom.php
milop
uživatel webu
 
Příspěvky: 37
Obrázky: 12
Registrován: 08 led 2006, 02:38
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod bbfh » 30 srp 2006, 10:45

paldo> ok, skusim doprekladat, ked budem mat cas, ak ti to nevadi
Uživatelský avatar
bbfh
častý přispívatel
 
Příspěvky: 458
Registrován: 05 říj 2005, 13:26
Bydliště: Senec

Příspěvekod Paldo » 30 srp 2006, 16:40

BBFH: nie, práve naopak, budem rád.. tie technické veci som nechcel skomoli? :16:
Uživatelský avatar
Paldo
častý přispívatel
 
Příspěvky: 390
Obrázky: 31
Registrován: 05 úno 2006, 11:31
Bydliště: pred akva

Příspěvekod melanochromis1975 » 09 srp 2009, 21:23

Neznate stranky kde se muzeme podivat na fotografie techto fotografu < Hlavne mne zajima ten A.V.D. Nieuwenhuizen's . Diky
Uživatelský avatar
melanochromis1975
častý přispívatel
 
Příspěvky: 261
Obrázky: 23
Registrován: 23 dub 2009, 18:43
Bydliště: London
Kolik let děláte akvaristiku?: 0

Příspěvekod bbfh » 09 srp 2009, 21:48

Nejake fotky, i ked nie akva, ma tu.
Zopar akva fotiek je na roznych weboch.
Este popisal nejake clanky a knihy, ked pogooglujes, najdes.
(google)
Uživatelský avatar
bbfh
častý přispívatel
 
Příspěvky: 458
Registrován: 05 říj 2005, 13:26
Bydliště: Senec


Zpět na O technice

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků