Aulonocara masoni

Podskupina článku obsahující profily jednotlivých ryb afrických jezer

Moderátor: Team AkvaMalawi

HODNOCENÍ ČLÁNKU

Můžete označit 1 možnost

 
 
Zobrazit výsledky

Aulonocara masoni

Příspěvekod Marc Elieson » 01 zář 2006, 01:01

Aulonocara masoni1)


Aulonocara masoni patrí do Aulonocara stuartgranti komplexu „peacock“2) cichlíd. Je špecifická tým, že zdieľa oblasti výskytu s ďalším členom spomínanej skupiny, blízkou príbuznou Aulonocara maulana. Tieto dva druhy sa vyskytujú v zálive Chitimba Bay, v Malawi a oddeľuje ich menej ako 20 metrov hĺbky a 2.5 km piesku ! A. masoni je ryba hlbších vôd, vyskytujúca sa v oblasti veľkých pieskovcových plátov v hĺbkach okolo 22m, kým A. maulana obýva pieskové pásmo v hĺbke len asi 5m. A. masoni je typicky modro sfarbená s oranžovými brušnými plutvami. Je jednou z najväčších aulonocar, dosahujúc dĺžku až 13 cm.

Chov a odchov A. masoni v zajatí je relatívne jednoduchý. Nádrže, aspoň 200 litrové, s pieskovým dnom a niekoľkými kamennými skrýšami sú postačujúce. Jeden samec môže by? chovaný samostatne, alebo s niekoľkými samicami. Zistil som, že chovať ho spolu so samicami nie je na jeho úplné vyfarbenie nutné. Ak je vašim cieľom jednodruhové akvárium, odporúčam chovať 4-6 samíc na každého samca.

Ako všetky „peacock“ cichlidy, je aj A. masoni hmyzožravá, živí sa larvami hmyzu a malými kôrovcami vyskytujúcimi sa vo voľnej prírode v piesku. V akváriu sa ľahko prispôsobuje a ochotne prijíma takmer všetky druhy bežnej potravy. Aj keď potrebujú potravu s vyšším obsahom živočíšnych bielkovín, spozoroval som, že na dosiahnutie sýto modrého sfarbenia je dobré kŕmi? aj Spirulinou. Mrazenú a živú potrava možno podávať pravidelne, ale lepšie je, keď sa používa iba ako doplnok k vločkovým, či granulovaným krmivám. Pamätajte, že pre udržanie dospelých jedincov v dobrej rozmnožovacej kondícii je jednostranné kŕmenie vločkovým krmivo nepostačujúce.


Obrázek


Tieto cichlidy sú polygamné samičie tlamovce. Ak je o samice dobre postarané, sú schopné mať mladé každé štyri týždne. Pravidelné výmeny vody a krmivo bohaté na bielkoviny zabezpečia, že vaše ryby budú atraktívne. V závislosti na veľkosti a kondícii samice môžu mať znášky 8 až 50 ikier.

A. masoni by nemali by? chované s inými členmi A. stuartgranti komplexu, aby sa predišlo riziku kríženia a agresivity medzi samcami. Pri dostatku miesta je ich však možné chovať spolu s inými aulonocarami, ako napr. A. rostratum, A. ethelywnae, či A. chitande.

1) Aulonocara masoni (niekde vedená ako maisoni - je v tom asi bordel) a Aulonocara maulana, ktoré sa spomínajú v tomto článku, nie sú druhy v pravom zmysle slova, ide zrejme len o varianty Aulonocara stuartgranti, takže po správnosti by sa mali písať asi ako Aulonocara stuartgranti “Maisoni“ a Aulonocara stuartgranti “Maulana“, príp. bez úvodzoviek, ak ide o poddruhy.

2) „páv“ - týmto názvom sa označujú hlavne ryby rodu Aulonocara, niekedy aj príbuzné rody ako Lethrinops, Alticorpus, …


Autor: Marc Elieson © Cichlid-Forum.com
Překlad: bbfh
Zdroj: http://www.cichlid-forum.com/articles/a_masoni.php
Marc Elieson
zahraniční VIP
 
Příspěvky: 32
Registrován: 14 črc 2006, 16:17

Zpět na Profily ryb

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron