Texaské deravé skaly

Podskupina článků pojednávající obecně o akvaristice!

Moderátor: Team AkvaMalawi

HODNOCENÍ ČLÁNKU

Můžete označit 1 možnost

 
 
Zobrazit výsledky

Texaské deravé skaly

Příspěvekod Marc Elieson » 04 zář 2006, 15:38

Texaské deravé skaly


Dostal som mnoho otázok a pripomienok na skaly v mojom akváriu, preto som sa rozhodol zodpovedať väčšinu týchto otázok v tomto článku. Tieto skaly sa nazývajú „vápence s plástovými dutinkami“ alebo Texaské deravé kamene. A ako ste si mohli domyslie? podľa názvu, sú endemické pre Texas, kde žijem.


Obrázek


Vápenec a dolomit (rekalcifikovaný vápenec) sa často nazývajú uhličitany, pretože obsahujú primárne uhličitanové minerály kalcit (CaCO3) a dolomit (CaMg[CO3]2). Vápenec sa tvorí hromadením týchto minerálov, ktoré sa na seba ukladali počas tisícok rokov. Vzhľad dutiniek plástov sa môže vytvárať pri pohybe zeme a tvorbe zlomov. Presakujúca dažďová voda sa v týchto puklinách mieša s plynmi síry a rozpúš?a vápenec. Výsledkom je vápenec s dutinami podobnými včelím plástom.


Obrázek


Kvôli tomu, že vápenec je rozpustný, čiže časom sa pomaly rozpúš?a (vylúhuje), je dobrým prídavkom do akvária s rybami z afrických priekopových jazier. V týchto jazerách je pH 7,2 – 9,0. Pre sladkovodné akvárium je to veľmi alkalické pH a takmer tak alkalické, ako v morskom akváriu. Vápenec pomáha zvyšovať pH mäkkej vody dodávaním vápnika, horčíka a uhličitanu. Ak už máte tvrdú vodu, vápenec môže pomôc? v pufrovaní alebo v udržiavaní pH vašej vody nad 7,6. Minerály nezostávajú vo vode príliš dlho, a preto vápenec pomáha udržiavať stabilné pH plynulým vylučovaním uhličitanu vápenatého do vody. Okrem vápenca existuje množstvo skál, ktoré majú ten istý účinok, ale ja uprednostňujem tento deravý vápenec aspoň z dvoch dôvodov. Keď hovoríme o estetike, považujem ich bielu farbu kosti za veľmi pôsobivú. Vápenec spolu s drvenými koralmi, ktoré používam ako substrát (ktorý tiež pomáha pufrovať tvrdú vodu), dáva akváriu veľmi čistý vzhľad. Voda je iskrivá. Niektorí ľudia uprednostňujú tmavé skaly a tmavý substrát a zdôvodňujú to tým, že farby ich rýb takto kontrastujú najlepšie. Ja však tvrdím, že farby mojich rýb veľmi pekne žiaria na svetlom pozadí.


Obrázek


Druhý dôvod, prečo uprednostňujem tieto kamene pred inými, je, že majú mnoho dutín. Mbuny (čiže cichlidy žijúce medzi skalami) sú veľmi teritoriálne. Obľubujú jaskyne a malé zákutia, kde sa môžu skry? pred inými podobne agresívnymi spoluobyvateľmi akvária. Niektoré moje africké cichlidy trávia značný čas plávaním cez tieto tunely a väčšina mojich mbún v nich aj skutočne spí. Okrem toho, zistil som, že ak majú k dispozícii mnoho dutín, dominantná ryba obsadzuje menšie teritórium.

Najčastejšia otázka, ktorú som dostal o týchto kameňoch je: „Kde môžem získať také kamene?“ Ak žijete v strednom Texase, je všade. Počul som tiež, že existujú v štáte Washington a na Floride. Nebol by som prekvapený, keby sa našli aj na mnohých iných miestach. Ak ich chcete kúpi?, je niekoľko miest na internete, napr. Ebay.

Predtým, než vložíte tieto kamene do akvária, vyčistite ich bielidlom. Potom dôkladne vymyte bielidlo predtým, než ich vložíte do akvária s rybami. U mňa funguje test ovoňaním: ak ho cítim, viem, že je bielidlo na kameňoch. Ja som získal vápence, ktoré boli na prvý pohľad „čisté“. Keď som ich začal čisti?, objavil som množstvo špiny a koreňov v niektorých dutinách. Bol som rád, že som si dal veľký pozor. V skutočnosti som vybral po 6 mesiacoch kameň, aby som ho očistil a našiel som špinu v dutinách, ktorú som nezbadal, keď som ho čistil prvý krát.

Kvôli obrovskej hmotnosti kameňov, najmä, ak sú na hromade, mali by ste brať do úvahy, ako sú v akváriu uložené. Toto je zvláš? dôležité, pretože vaše africké cichlidy budú hrabať a mohli by podkopať zostavu kameňov, ktorá by sa mohla zrúti?. Aby som zabránil takému neš?astiu, zlepil som kamene dokopy silikónom. Niektorí ľudia používajú plastové podložky na dno akvária predtým, než nasypú štrk. To zabráni kameňom tlači? na jeden bod na skle, čo by mohlo vies? k prasknutiu.

Ak nemáte možnos? nájs? žiadne deravé vápence, existujú aj iné kamene, vhodné pre cichlidy. Sú to napr. bridlica, kremeň, skamenené drevo, láva, granit, tufa, kamene zvané „pagoda“(*) a zvetralé kamene.

Pozn. prekladateľa:
(*) pagoda – tvrdá, kremeňu podobná sedimentová kremičitá hornina, ktorá sa tvorila usadzovaním v starovekých hlbokých moriach. Kremičité schránky mikroskopických morských organizmov sa ukladali na seba vo vrstvách a tým vznikli skaly s viditeľnou vrstevnatos?ou a ostrými okrajmi jednotlivých vrstiev. Preto sa využívali v staroveku na výrobu nástrojov z kameňa, podobne, ako pazúrik.


Autor: Marc Elieson © Cichlid-Forum.com
Překlad: canart
Zdroj: http://www.cichlid-forum.com/articles/tx_holey_rock.php
Marc Elieson
zahraniční VIP
 
Příspěvky: 32
Registrován: 14 črc 2006, 16:17

fajne

Příspěvekod Woolin » 04 zář 2006, 18:00

děkuji za pěkný překlad ;-) je to pěkné...
koukal sm na tyto kameny v akvaristice... je pravda, ze jsou velmi tezke a jelikoz se tam v te akvaristice plati za vahu, ted si opravdu nevzpomenu kolik za kg, tak sme to twehdy vypocital, vyslo to opravdu na dost.. ale take uz sme o nich uvazoval.. ;-)
Uživatelský avatar
Woolin
uživatel webu
 
Příspěvky: 76
Registrován: 29 čer 2006, 10:38
Bydliště: Praha

Příspěvekod Balky » 29 pro 2006, 11:31

Ja práve uvažujem nad kúpou podobných kameňov, no cena ma dosť odrádza.
http://obchod.biotop.sk/product_info.ph ... ts_id=7125
a pred tým to stálo 120sk/kg

Mam čierne pozadie v akvarku a neviem či by sa hodily k tomu biele kamene. :?:
Viem, že by pozadie malo ladiť s kameňmi vnútry.
Uživatelský avatar
Balky
uživatel webu
 
Příspěvky: 89
Obrázky: 15
Registrován: 06 pro 2006, 18:01
Bydliště: Bratislava

děravé kameny

Příspěvekod vav » 11 říj 2008, 19:38

Sehnal jsem obdobné kameny v prodejně s obkladovým kamením za cca 40 kč/kg. Prodávali je pod názvem Pákistánský lávový kámen. Pozadí akva mám z andezitových desek (tmavé) a tato kombinace vypadá celkem zajímavě a mým trofíkům se díry v kamenech líbí :o . Někdy snad zveřejním nějaké fotky, ale zatím nemám hotové osvětlení akva.
Uživatelský avatar
vav
uživatel webu
 
Příspěvky: 21
Obrázky: 30
Registrován: 30 zář 2008, 21:31
Bydliště: Český Těšín


Zpět na O akvaristice

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron