Chov, odchov a chování kančíka perleťového

Podskupina článků pojednávající o rybách, chovu, odchovu a jiné!

Moderátor: Team AkvaMalawi

HODNOCENÍ ČLÁNKU

Můžete označit 1 možnost

 
 
Zobrazit výsledky

Chov, odchov a chování kančíka perleťového

Příspěvekod Martin Novák » 17 čer 2005, 18:21

Chov, odchov a chování kančíka perleťového

Kančík perleťový je poměrně často chovanou cichlidou a nese několik názvů, pod kterými se v akvaristických prodejnách vyskytuje: Cichlasoma octofasciatum, Nandopsis octofasciatum nebo Parapetenia octofasciatum. Jedná se o robustní druh, který dorůstá v akvarijních podmínkách kolem 150 mm – 180 mm. V prvním roce života je schopen dorůst až 100 mm. Jeho zbarvení je velice nestálé a proměnlivé. V době páření je černé s třpytivými tečkami na každé šupince. Častěji je však vybarven do světlého odstínu a uprostřed těla zůstane akorát tmavá skvrnka. Pohlaví se dá rozlišit až tak kolem šestého měsíce života. Samec má špičatější a protáhlejší hřbetní a řitní ploutev. Původem je tato ryba z povodí Amazonky.



Obrázek


Chovat tuto nádhernou a zajímavou rybu není vůbec složité, akorát to chce trochu specializované akvárium. Tento druh kančíka je velice rvavý a kousavý. Samozřejmě záleží na samotném jedinci, protože ryby jsou velcí individualisté. Již několikrát se mi tento fakt potvrdil. Toto chování musíme respektovat, protože je agresivní vůči jiným druhům ryb a někdy dokonce i vůči druhu vlastnímu. Vyžaduje prostornou nádrž s možností ukrytí. Také je nezbytné zajisti v nádrži dostatečně silnou filtraci vody. Na škodu není ani kvalitní vzduchování. Osvětlení volíme raději skromnější. V přesvětleném akváriu se necítí dobře a není dokonale vybarven. Chemismus akvarijní vody příliš upravovat nemusíme. pH faktor neutrální. Tvrdost vody nehraje velkou roli. Choval jsem je jak ve vodě velmi měkké, tak i tvrdé. Teplotu vody snese v rozmezí 22 – 27 °C. Samozřejmě, že výkyv nesmí být prudký. Velice časté chování je rytí do dna. Z tohoto důvodu nesmí být písek ostrý a raději jemnozrnný. Osázet nádrž květinami je veliký risk. Jak už jsem se zmínil na začátku, jsou to velcí individualisté, ale já osobně jsem s tímto problémy neměl. Naprosto v pohodě se sžil i se středně hustě osázeným akváriem.



Obrázek


Jestliže chcete chovat tuto cichlidu za účelem odchovu, musíte zachovat určité dané pravidla. Primárně! Tvoří pevné páry a spárování musí proběhnout přirozenou cestou - spontánně. Jestliže toto porušíte již na začátku chovu, s kvalitním odchovem se můžete rozloučit. Z vlastní zkušenosti vím, že umělé spárování (tzn. chov samice a samce odloveného z hejna) je špatná investice do budoucna. Pár se samozřejmě třít může, ale většinou potěr sežere a následně proběhnou bitky mezi oběma jedinci. Dojít to může až tak daleko, že jeden ubije druhého, jak se to málem stalo mě. Samec tak dlouho svou „drahou polovičku“ pronásledoval, až nebyla schopna normálního života v nádrži. Musel jsem samce separovat v umělohmotné nádobě ponořené v tom samém akváriu. Pak už měla klid a stres ustoupil. Ideální je si opravdu pořídit několik mladých rybek (8-10) a čekat až se páry vytvoří sami. Takto je zajištěn relativně trvalý a stálý pár schopný pravidelného tření. Sekundárně k odchovu! Teplotu vody je dobré zvýšit o 2 – 3 °C. pH a tvrdost vody měnit nemusíme. Pár se z pravidla vytírá na plochý kámen, který nejprve očistí od nečistot. Poté na něj samice naklade jikry a samec následně oplodní. O jikry se starají oba, střídavě. Ovívají je a neoplodněné odstraňují. Po celou dobu tření jsou výrazněji zbarveni a brání své teritorium. Jikry se vykulí do 72 hodin od oplození a rodiče je přenášejí v tlamě do předem připravené jamky. Při ohrožení nebo při odpojení jednoho mladého z hejna, je rodiče sbírají tlamkou a vrací zpět do hejna nebo do jamky. Také v noci se celé hejno malých kančíků shlukuje v jamce. Plůdek roste velice rychle. První potravu podáváme až po strávení žloutku a to nejlépe cezený plankton nebo i suché mikrokrmení (Tetramin „Baby“).



Obrázek


Na konec bych rád řekl, že je to velmi krásná a živá ryba, která Vás upoutá na dlouhou dobu k akváriu. Kdo rád chová cichlidy obecně, nebude zklamaný chovem tohoto druhu a přinese mu mnoho zábavy i zkušeností.

Použitá literatura:

Drahotušský Z., Novák J., 2000 Akvaristika, Nakladatelství Jota, s. r. o.

Frank S., 2000 Sladkovodní akvaristika, Nakladatelství OTTA, s. r. o.


Text a foto: Martin Novák (2003)

publikováno ve Fauně č. 22/2003, ročník 14
Naposledy upravil Martin Novák dne 09 pro 2006, 14:20, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Martin Novák
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 1501
Obrázky: 93
Registrován: 19 bře 2005, 16:49
Bydliště: Písek
Kolik let děláte akvaristiku?: 22

Příspěvekod kančík » 27 kvě 2006, 11:58

je to dobrý článek
Uživatelský avatar
kančík
uživatel webu
 
Příspěvky: 12
Registrován: 20 kvě 2006, 14:46

Příspěvekod Balky » 09 pro 2006, 13:49

Choval som tieto bybky tiez a dlhu dobu som vobec nevedel prist na to aky je to druh(hlavne koli stale meniacej sa farbe :D ).
Vsetky hore zmienene fakty mozem potvrdit.
Su to naozaj krasne ryby. Odporucam! :lol:
Uživatelský avatar
Balky
uživatel webu
 
Příspěvky: 89
Obrázky: 15
Registrován: 06 pro 2006, 18:01
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod brova » 26 zář 2007, 14:21

Hodně dobrý článek...taky jsem perleťáky choval.
Jsou to ostrý ryby,tloukly se mezi sebou ale jiných ryb si moc nevšímaly.Měl jsem 2 samce a 1 samici.Později jsem je ale musel dát pryč,protože se staly terčem útoků od citroňáků.
Uživatelský avatar
brova
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1816
Obrázky: 101
Registrován: 22 srp 2007, 17:59
Bydliště: Praha

Příspěvekod V.Malawi » 26 zář 2007, 15:31

Já mám už jen jednoho ve společnosti a oceláty....
Uživatelský avatar
V.Malawi
častý přispívatel
 
Příspěvky: 322
Obrázky: 1
Registrován: 27 úno 2006, 17:37
Bydliště: Vlčnov
Kolik let děláte akvaristiku?: 20


Zpět na O rybách

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron