Výber a nákup afrických cichlíd

Podskupina článků pojednávající o rybách, chovu, odchovu a jiné!

Moderátor: Team AkvaMalawi

HODNOCENÍ ČLÁNKU

Můžete označit 1 možnost

 
 
Zobrazit výsledky

Výber a nákup afrických cichlíd

Příspěvekod Marc Elieson » 19 led 2007, 20:07

Výber a nákup afrických cichlíd


Ryby, obzvlášť africké cichlidy, by sme nikdy nemali nakupovať bez rozmyslu. Africké cichlidy tvoria početnú skupinu takmer 600 druhov, z ktorých každý je jedinečný z hľadiska správania sa, nárokov na potravu a životné prostredie. V prípade, že si svoje ryby vyberiete náhodne a bez ohľadu na ich nároky, čaká vás pravdepodobne sklamanie a frustrácia. Fakt, že nejaké dva druhy sú africké cichlidy, povedzme z jazera Malawi, ešte neznamená, že ide o druhy kompatibilné. Môže sa stať, že jeden z nich sa v skutočnosti druhým živí.

Miesto neuváženého nákupu náhodných druhov rýb z aktuálnej ponuky sa radšej najskôr zamyslite nad typom akvária (z hľadiska vnútornej dekorácie, tvaru a rozmerov), ktoré najlepšie napĺňa vaše predstavy či možnosti, a potom si vytvorte zoznam druhov rýb, pre ktoré sú dané podmienky vyhovujúce. Asi by nebolo dobré založiť rastlinami osadené akvárium a potom do neho vpustiť ryby druhov zo skupiny Mbuna1). Rýchlosť, s akou sú títo prevažne vegetariáni schopní zlikvidovať vašu vodnú záhradku, by vás nemilo prekvapila.


Obrázek


Ak už máte jasno v tom, aké akvárium chcete, a máte aj zoznam druhov rýb, pre ktoré je vhodné, môžete začať s nakupovaním. Odporúčam vám navštíviť niekoľko obchodov vo vašom okolí, aby ste zistili, ktoré druhy z vášho zoznamu sú dostupné. Potom, bez toho aby ste čokoľvek kúpili, sa vráťte domov a naštudujte si o týchto druhoch maximum informácií, aby ste sa uistili, že sú to druhy kompatibilné a že je teda možné chovať ich spolu vo vami zvolenej nádrži. Tieto stránky a tabuľka kompatibility cichlíd sú dobrým miestom na začatie2).


Obrázek


Takže ste si opätovne prešli a skontrolovali svoj zoznam vhodných druhov rýb a ste pripravený na nákup. Vyvstáva otázka, kde nakupovať. Nuž, možností je niekoľko. Najlacnejšie nie je vždy aj najlepšie – obchodné reťazce sú spravidla najlacnejšie, ale druhové určenie rýb je často chýbajúce či nepresné a zle platený personál nie príliš odborne zdatný. Navyše výber druhov býva často obmedzený na zopár bežnejších druhov skupiny Mbuna. Nechcem vás ale od nákupu v reťazcoch úplne odrádzať – sám v nich nakupujem niektoré bežné druhy cichlíd a to oveľa výhodnejšie ako kdekoľvek inde. Ďaľšou možnosťou je nakupovať v akvaristickej predajni vo vašom okolí. Ceny v takýchto obchodoch bývajú vyššie, ale býva v nich aj oveľa väčší výber druhov a fundovaný personál. Treťou možnosťou je nákup od dealerov na Internete. Na webe možno nájsť niekoľko väčších spoločností, ktoré sa stali vcelku úspešnými. Ak by ste mali pochybnosti o ich spoľahlivosti a kvalite, môžete využiť sekciu Review of Retailers na cichlid-forum.com3). Ceny v online ponukách sú zvyčajne rozumné, ak však neplánujete nákup rýb v celkovej hodnote aspoň $150, môže sa stať, že po pripočítaní poštovného a balného veľa neušetríte. Ak však dôvodom vášho nákupu cez internet nie su výhodné ceny, ale nemožnosť zohnať to čo potrebujete inou cestou, tieto náklady nehrajú rolu.


A ešte pár rád na záver :

Pred kúpou sa uistite, že ryba, ktorú kupujete, je naozaj tá, ktorá je deklarovaná. Ak ste sa na nákup pripravili podľa rád z úvodu, nebude to ťažké. Správne určenie druhu kupovanej ryby je veľmi dôležité nielen pre voľbu riadnej starostlivosti o ňu, ale aj na predídenie kúpy krížencov alebo následného odchovu krížencov. Môžete sa spýtať, čo je na krížencoch zlé. Kríženie je nežiadúce z viacerých dôvodov. Predovšetkým spôsobuje zhoršenie genofondu niektorých skutočne nádherných druhov rýb. Povedzme, že ste sa rozhodli pre kúpu M. estherae. Očakávate ryby s jasným červenooranžovým sfarbením. Tento druh je, žiaľ, často krížený s inými, čo spôsobí, že sfarbenie stráca na intenzite a prechádza až do nevýraznej ružovej. Prípadne si predstavte podobný scenár u iného druhu rýb. Navyše niektoré druhy sa exportujú len raz, alebo niekoľko málo-krát a keď chceme zachovať pôvodnú formu, musíme sa snažiť o čistotu chovu. Popri zmenách v sfarbení sa kríženci môžu stať sterilnými (čo je v podstate dobre). A to ešte nehovorím o tom, že mnohé haplochromidné druhy z jazera Victoria patria medzi ohrozené a je na nás, aby sme ich zachovali.


Obrázek


Dobré je nekupovať veľa rýb naraz. Nitrifikačné baktérie v nádrži udržujú pred pridaním nových rýb rovnováhu. Pridávanie nových rýb narúša dusíkový cyklus a ak pridáte naraz veľa rýb, rovnováha sa zrúti. Koncentrácia čpavku a dusitanov tak môže narásť až na hodnoty, aké možno namerať pri zabiehajúcom sa akváriu, hoci v takomto prípade sa rovnováha dosiahne rýchlejšie. Zvýšenie koncentrácie toxických látok môže byť nebezpečné nielen pre ryby, ale pre všetkych obyvateľov vášho akvária.


1) Mbuna - názov skupiny endemitných rodov cichlíd z Malawi prebraný z jazyka domorodcov. V preklade znamená niečo ako „skaly obývajúce ryby“. Ide o haplochromidné druhy cichlíd žijúce v skalnatých biotopoch popri pobreží jazera živiace sa z prevažnej časti riasami a zooplanktónom.

2) V pôvodnom článku sú samozrejme odkazované stránky http://www.cichlid-forum.com , ktoré sú však v anglickom jazyku. Myslím však, že http://www.akvamalawi.com spolu s informáciami v myfish sú plnohodnotnými alternatívami.

3) V tomto prípade sú v článku opäť referencie na zahraničných dealerov a stránky. Na podobný účel možno využiť fóra na http://www.akvamalawi.com


Autor: Marc Elieson © Cichlid-Forum.com
Překlad: bbfh
Zdroj: http://www.cichlid-forum.com/articles/p ... chlids.php
Marc Elieson
zahraniční VIP
 
Příspěvky: 32
Registrován: 14 črc 2006, 16:17

Zpět na O rybách

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník