Transport a aklimatizácia cichlíd

Podskupina článků pojednávající o rybách, chovu, odchovu a jiné!

Moderátor: Team AkvaMalawi

HODNOCENÍ ČLÁNKU

Můžete označit 1 možnost

 
 
Zobrazit výsledky

Transport a aklimatizácia cichlíd

Příspěvekod Marc Elieson » 12 úno 2007, 18:53

Transport a aklimatizácia cichlíd


Tento článok pojednáva o spôsobe prepravy rýb z obchodu, zasielaní rýb, a aj o nutných krokoch, ktoré treba uskutočniť pri ich prijímaní. Tiež rozoberám spósob sťahovania akvária a jeho opätovného zriadenia. (Pozn. prekl.: Autor je z USA a tak sú informácie o niektorých firmách a prípravkoch spominaných v článku relevantné hlavne pre jeho krajanov).

Transport rýb

Pri transporte rýb by ste maly pamätať na niekoľko vecí. Ryby sú citlivé na stres a preto by sa mal transport uskutočniť bez zbytočných stresových podnetov a v čo najkratšom čase. V tejto časti článku popíšem spôsoby, ktorými to možno dosiahnuť, či už prinášate ryby domov, sťahujete ich, alebo ich posielate naprieč krajinou.

Prenos rýb z obchodu

Keď nakupujete ryby, spravidla nemôžete ovplyvniť spôsob ich balenia. Zvyčajne bývajú balené po jednej až troch na jeden plastový sáčok, hoci ideálne je balenie jednotlivo. Sáčky bývajú z jednej tretiny naplnené vodou a z dvoch tretín nafúknuté vzduchom, niekedy čistým kyslíkom. Množstvo vody nie je dôležité, hlavne aby boli ryby vo vode. Vzduch je potrebný, aby mohli dýchať. V takomto stave možno ryby prechovávať okolo 12 hodín, v prípade použitia čistého kyslíku až 24. Ak im aj zabezpečíme dostatok kyslíka na dýchanie na 12 hodín, stále sa ešte môže stať, že budú vystavené značným teplotným výkyvom a nárastu toxického čpavku vo vode. Napriek tomu sa netreba obávať - ak nebudú príliš natlačené, prežijú cestu bez ujmy.

Obrázek


Keď už je reč o ceste domov, môžete urobiť pár vecí, ktoré rybám ušetria zbytočný stres. Odporúčam prepravovať sáčky otočené dnom nahor, aby sa predišlo možnému pritlačeniu rýb v rohoch sáčku. Ak je predpokladaná doba transportu dlhšia ako 20 minút, dôrazne odporúčam zakúpenie lacných polystyrénových izotermických boxov. Prepravovanie rýb v týchto tepelne odizolovaných prepravkách zabezpečí stabilnú teplotu vody a navyše tým, že sú krabice uzavreté, budú ryby v tme a teda kľudnejšie.

Sťahovanie rýb

Pri premiestňovaní rýb naprieč mestom, prípadne na ešte dlhšie vzdialenosti je nutné urobiť niekoľko opatrení. Pred transportom treba zabezpečiť, aby boli ryby „vyčistené“. To znamená nechať ich 2 až 5 dní vyhladovať, a to v závislosti od ich veľkosti. Je to veľmi dôležité, pretože tým predídeme prípadnému znečisteniu vody v transportných sáčkoch. Rybie výkaly by sa totiž v sáčkoch rýchle menili na čpavok, čím by sa pre ryby vytvorilo stresové prostredie a mohlo by zapríčiniť aj ich smrť.

Druhým najdôležitejším opatrením je nepoužívanie vody z akvária. Viem, že sa nájde veľa ľudí, ktorí vám budú odporúčať použiť práve vodu z pôvodnej nádrže a to preto, že ide o vodu zložením najviac podobnú na ich aktuálne prostredie a teda spôsobí najmenej stresu pri transporte. To by mohla byť pravda, ale ukáže sa, že v skutočnosti tomu tak počas transportu nie je. Čoskoro po naliatí vody z akvária do sáčku sa z organických látok rozpustených vo vode vytvorí čpavok. Bez prítomnosti biologického filtra sa totiž čpavok (najtoxickejšia zlúčenina dusíka) tvorí hneď. Preto radšej použite upravovanú vodu z vodovodu. Ak robíte pravideľné výmeny vody, tak je vodovodná voda tvrdosťou a pH veľmi podobná tej v nádrži. Ešte je dobré nepremiestňovať ryby z akvária priamo do sáčkov, ale najskôr do prechodných nádob (či už s pridanými sedatívami, alebo bez – to záleží na vás). Pravdepodobne spozorujete, že ryby sa aj napriek predchádzajúcej diéte naďalej vyprázdňujú. Je lepšie, keď k tomu príde v prechodnej nádobe ako potom v sáčku. Navyše, ak chcete ryby ešte preliečiť, je na to vhodná prechodná nádoba. Po asi desiatich minutách premiestnite ryby do prepravných sáčkov s čerstvou upravenou/preliečenou vodovodnou vodou (nie tou z prechodnej nádoby).

Obrázek


Ryby baľte jednotlivo. Prepravné sáčky je zvyčajne možné získať za pár centov (príp. zadarmo) v najbližšej akva-predajni. Ak prepravujete malé ryby, je lepšie zaobstarať si sáčky so štvorcovým dnom. Majú tú výhodu, že vylučujú možnosť pritlačenia týchto malých rybiek v rohoch. To by zrejme viedlo k veľkému stresu alebo prípadnej smrti rybky. Taktiež je dobré baliť rybky do dvoch sáčkov, aby bol vnútorný obal v prípade poškodenia istený – ostne na rybích plutvách môžu byť veľmi ostré. Zdvojené sáčky zaväzujte samostatne, pričom vnútorný je pri preprave otočený dnom nahor (kvoli zamedzeniu pritlačenia v rohoch) a vonkajší opačne. A nakoniec – ešte raz dôrazne odporúčam používanie polystyrénových boxov na udržanie stálej teploty a tmy. Ak do vody pridávate protistresové látky1), robte to s mierou. Ako sa hovorí – všetkého moc škodí. To isté platí aj o používaní sedatív ako napr. Hypno.

Posielanie rýb

Ide o mierne komplexnejšiu záležitosť ako je transport rýb pri sťahovaní v rámci mesta. Je na ňu totiž možné nazerať z dvoch aspektov: z pohľadu odosielateľa a z pohľadu prijímateľa zasielaných rýb.

Balenie rýb

Ide o tému veľmi podobnú téme spomínanej v predošlej sekcii, ale preberme si to ešte raz, detailne, aby sme nič dôležité nevynechali. V prvom rade, pripravte vaše ryby na zásielku ich vyhladovaním – prestante ich kŕmiť najmenej dva dni pred plánovaným odoslaním. Pred odchytom a balením rýb, si pripravte dve nádoby s čerstvou upravenou vodovodnou vodou. Obe by mali obsahovať primerané množstvo ukľudňujúcich prostriedkov (ako napr. Hypno, Trance, alebo Bag Buddies). Dajú sa lacno kúpiť od Floridskej asociácie chovní tropických rýb. Polystyrénové boxy a prepravné sáčky je takisto možné kúpiť od nich.

Jednu po druhej pochytajte ryby a umiestnite ich do prvej prechodnej nádoby, kde ich nechajte približne 10 minút, čo je dostatočný čas na nábeh účinku látok rozpustených vo vode a na vyprázdnenie rýb. Medzitým naplňte sáčky do jednej tretiny vodou z druhej pripravenej nádoby. Premiestnite rybu z prechodnej nádoby do sáčku a zviažte ho dvomi gumičkami tak, aby bolo v sáčku čo najviac vzduchu. Otočte zviazaný sáčok hore dnom a vložte ho do druhého sáčku, ktorý takisto zviažte dvomi gumičkami. Takto zabalené ryby poukladajte to zásielkových krabíc.

Obrázek


Zásielková krabica sa skladá z polystyrénového boxu vloženého do kartónovej krabice. Na dno dajte noviny, ktoré poslúžia ako absorbent zostatkovej vody z povrchu sáčkov. Keď je box naplnený sáčkami, prekryte ich ešte jednými novinami a potom otvorte a pretraste vykurovacie sáčky, čím ich aktivujete (použitie vykurovacích sáčkov je nutné len v zimných mesiacoch). Pripevnite ich na vnútornú stranu vrchnáku polystyrénového boxu. Dva by mali stačiť. Odorúčam použiť 24-hodinové vykurovacie sáčky, a to aj v prípade, že doručenie bude trvať kratšiu dobu – nikdy neviete, aké problémy sa môžu vyskytnúť počas doručovania. Možno by ste radšej dali vykurovacie sáčky na polystyrénový vrchnák (áno, viem že teplota stúpa), pretože nechcete prehriať vodu. Vykurovacie sáčky slúžia na vytvorenie tepelnej bariéry. Majú zamedziť prísunu studeného vzduchu. Na zamedzenie styku vykurovacích sáčkov s prepravnými sáčkami slúži práve tá vrchná vrstva novín.

Prikryte polysterénový box vekom a prelepte ho po bokoch baliacou lepiacou páskou, aby ste zabránili cirkulácii vzduchu. Nakoniec zatvorte a prelepte kartónovú krabicu. Aktiváciu vykurovacích sáčkov by ste mali nechať na poslednú možnú príležitosť. Ak na prepravu využívate služby spoločností ako Southwest Airlines, Delta Airlines, alebo Continental a pod., tak sa pripravte na to, že vyžadujú otvorenie krabice hodinu-dve pred odletom. Takže vykurovacie sáčky aktivujte až po zabalení po letiskovej kontrole (nezabudnite si vziať lepiacu pásku). Spoločnosť Airborne Express nevyžaduje otváranie zásielok až po prevzatie.

Pár poznámok k prepravcom: Airborne Express je dobrá voľba s rozumnými cenami, ak je vaša zásielka malá. Vyzdvihnú zásielku u vás doma, ale doručujú len cez noc. Inými slovami, zásielka spravidla trvá 24 hodín. Takmer som zabudol dodať, že adresát musí mať Airborne Express konto. Airlines sa vyplatia hlavne pri zásielkách pozostávajúcich z viacerých balíkov. Prepravujú rýchlo, jediným limitujúcim časovým faktorom je letový plán. Vyžadujú preukázanie totožnosti a aby bola zásielka na letisku dve hodiny pred odletom. V každom prípade obdržíte od týchto prepravcov číslo zásielky, ktoré môžete odovzdať príjemcovi niekoľko hodín pred prevzatím zásielky.

Preberanie zásielky

Odosielateľ by vám mal oznámiť číslo zásielky, na základe ktorého ju môžete sledovať a vyzdvihnúť si ju. Ak nie sú ryby prepravované prostredníctvom UPS alebo Airborne Express, budete si musieť pre ne zájsť na letisko. Predtým, ako sa tam vyberiete, zavolajte si tam a overte si, či už zásielka naozaj dorazila. V opačnom prípade sa vám môže stať, že tam strávite veľa času čakaním. Pri dnešnom chaose v leteckej doprave si bez overenia nemôžete byť istí, či boli ryby prepravené, príp. či sa plánovaný let prepravujúci vaše ryby nezrušil. Na prevzatie rýb budete potrebovať preukaz totožnosti a v prípade dobierky doklad o úhrade.

Obrázek


Po rozbalení rýb nelejte vodu zo sáčkov do vašeho akvária. Ak boli totiž ryby posielané vo vode s ukľudňujúcimi prípravkami, mohli by tieto narušiť biologickú rovnováhu vo vašej nádrži. Pozorne si prezrite ryby a upozornite odosielateľa na prípadné poškodenia či úmrtia. Úmrtia síce bývajú zriedkavé, ale vyskytujú sa. Odosielatelia vám škody spravidla nahradia, ale môžu požadovať dôkazy.

Aklimatizácia rýb

Predpokladajme najskôr, že ste si práve domov priniesli nové ryby z obchodu, potom sa zameriame na prípad aklimatizácie rýb po sťahovaní. Nebudeme tu rozoberať používanie karanténnych nádrží, napriek tomu ale ich použitie pre nové ryby dôrazne odporúčam. Ak sa budete riadiť touto radou, ešte sa mi v budúcnosti poďakujete.

Vpúšťanie nových rýb

Prvá vec, ktorú bude treba urobiť po prinesení nových rýb domov, je vypnutie osvetlenia akvária, ak ste to už neurobili predtým, ako ste sa po ryby vybrali. Vypnutie osvetlenia ukľudní starých obyvateľov akvária a zmierni ich prípadné agresívne správanie voči novým rybám. Takisto to poslúži k ukľudneniu novo pridávaných rýb a teda k zmierneniu ich stresu.

Potom treba nové ryby „zaplaviť“. To znamená vložiť plastové sáčky s rybami do akvária, v ktorom majú byť umiestnené. Sáčky nechajte ponorené asi 15 až 20 minút. Je to dôležitý krok, ktorý umožní postupnú úpravu teploty vody v sáčku na teplotu vody akvária. Zabráni to prípadnému tepelnému šoku nových rýb vpúšťaných do akvária.

Obrázek


Po uplynutí doby požadovanej na vyrovnanie teplotných rozdielov treba vodu v sáčkoch „zriediť“. To znamená postupným pridávaním akváriovej vody do sáčku zmiešať pôvodnú vodu s vodou z akvária na pomer 1:1. Umožní to priblíženie hodnôt pH a GH k obdobným hodnotám vody v akváriu. Taktiež to znižuje mieru stresu pri vypúštaní nových rýb do akvária. V prípade rýb zo zásielky ponáram sáčky rovnako ako pri rybách z obchodu, či pri sťahovaní, ale vodu riedim trochu inak. Ryby zo sásielky bývajú totiž zvyčajne vo vode obsahujúcej sedatíva ako Hypno, alebo Bag Buddies. Myslím, že je potrebné dostať z tela rýb maximálne možné množstvo týchto látok ešte pred vpustením do akvária. Nanešťastie som k tomuto záveru došiel na základe vlastnej zlej skúsenosti – ryby pod vplyvom sedatív pôsobia ospalo a stávajú sa ľahkým cieľom útokov agresívnych rýb a predátorov. Preto sáčky s rybami zo zásielky nastrihnem a ryby aj s vodou opatrne vylejem do väčej nádoby. Vodu potom „riedim“ v tejto nádobe. Použitie väčšej nádoby totiž umožní pridanie väčšieho množstva vody z akvária, ako je tomu pri riedení v sáčkoch.

Ak je osvetlenie akvária vypnuté a teplota a hodnoty pH a GH vody, v ktorej sú nové ryby, sú približne rovnaké ako v akváriu, nič nebráni vypusteniu nových rýb. V žiadnom prípade nedávajte vodu zo sáčkov do akvária, zvlášť vtedy, ak bola ošetrená nejakými prípravkami. Tieto by totiž mohli narušiť biologickú filtráciu. Navyše asi nestojíte o vodu obsahujúcu čpavok, v ktorej boli ryby prepravované a ktorá môže obsahovať baktérie a vírusy z ich predošlého akvária. (To je mimochodom aj dôvod na používanie karanténnych nádrží.) Ryby zo sáčkov opatrne vylovte sieťkou a presuňte ich do akvária.

Obrázek


Neodporúčam vám kŕmiť ryby v deň ich vpustenia do akvária. Len zriedkavo som bol svedkom toho, že nové ryby prijímajú potravu hneď v prvý deň. Obyčajne to trvá deň – dva (niekedy aj dlhšie), kým sa budú cítiť dostatočne dobre na pokračovanie v kŕmení. Neznepokojujte sa ani ak neprijímajú potravu v nasledujúci deň, iba ak by ste pozorovali dlhé nitkovité biele výkaly. Bez potravy dokážu prežiť aj niekoľko týždňov. Spočiatku ich kŕmte menšími dávkami a postupne ich zvyšujte až na optimálne množstvá. Pridaním nových rýb sa totiž zvyšuje záťaž biologickej filtrácie už len preto, že je v nádrži odrazu viac dýchajúcich a následne čpavok produkujúcich rýb. Počiatočnými menšími dávkami tento nápor zmierňujeme a dávame nitrifikačným baktériám dostatok času na prispôsobenie sa novým podmienkam.

Aklimatizácia pri sťahovaní

V tomto prípade platia rovnaké pravidlá s tým rozdielom, že nebude potrebné použiť karanténne nádrže a cieľové akvárium pravdepodobne nebude zabehnuté. Ak je cieľové akvárium novo založené, môžete použiť novinku z ponuky firmy MarineLand s názvom BIO-Spira na okamžité zabehnutie vášho akvária. Tento produkt nie je ako staršie známe prípravky na biologické štartovanie. Tento prípravok totiž skutočne funguje! Napriek tomu však v prvých týždňoch kŕmte ryby striedmo, sledujte hodnoty koncentrácií čpavku a dusitanov a vymieňajte 25% vody týždenne.

Obrázek



1) Spomínajú sa prípravky „Stress coat“, čo by sa dalo voľne preložiť ako protistresová pokrývka/vrstva – neviem nakoľko je to dostupné u nás a pod akým názvom, osobne som sa s tým ešte nestretol. Ide o prípravok, ktorý po pridaní do vody neutralizuje ťažké kovy, odstraňuje zlúčeniny chlóru, obnovuje prirodzenú slizovú pokrývku rýb, urýchľuje liečenie prípadných povrchových rán. Obsahuje výťažok z Aloe Vera (informácie prebrané z webu).

Autor: Marc Elieson © Cichlid-Forum.com
Překlad: bbfh
Zdroj: http://www.cichlid-forum.com/articles/t ... chlids.php
Marc Elieson
zahraniční VIP
 
Příspěvky: 32
Registrován: 14 črc 2006, 16:17

Zpět na O rybách

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron