Akvarijní osvětlení

Články a popisy zařízení, které v dnešní době akvaristika využívá! Pouze ke čtení.

Moderátor: Team AkvaMalawi

Akvarijní osvětlení

Příspěvekod Martin Novák » 19 čer 2005, 15:33

Akvarijní osvětlení


Akvárium uměle osvětlujeme z několika dobrých důvodů: lepší viditelnost v nádrži, lepší asimilace rostlin a přirozené napodobení střídání dne a noci. Pro akvaristické účely bylo opět vyrobeno firmami, které se tímto oborem zabývají, nespočet osvětlovacích těles. Nejlepší jsou pro osvícení nádrže zářivkové trubice, protože jejich světlo je hodně plošné a stejnoměrné. Dnes už zakoupíte zářivky v mnoha rozměrech (20, 30, 60, 90, 100, 120, 150, 200 cm), výkonech i barevných spektrech. Nádrže se také dají nasvítit bodovými světly. Jejich intenzita je mnohdy velká a hodí se například na nasvícení nějaké výrazné květiny nebo stinného koutu. Mohou to být různé halogenové světla, výbojky, apod. Dříve se akvária nasvicovala pomocí žárovek. Tato metoda není moc ekonomická a navíc žárovky vydávají mnoho přebytečného tepla.

Nemáte-li finance na drahé značkové zářivkové trubice, používají se normální univerzální zářivky, které zakoupíte v každém obchodě. Jejich světlo je většinou teple bílé a cena kolem 40 Kč za metrovou trubici. Když to srovnáte např. s Aqua-Glo, která stojí kolem 300 Kč, tak je to opravdu rozdíl. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že jsem nejvíce byl spokojen s obyčejnými zářivkami. Toto ovšem neplatí pro "holandské akvária". Při pěstování rostlin je světlo tím hlavním a vyžaduje měsíce i léta experimentování s různými druhy spekter a výkonů. U "malawi akvária" postačí běžné druhy zářivek, kde výskyt řas není na škodu a nečiní v nádrži žádné potíže. Tady bych rád upozornil na jeden technický problém. Má-li někdo doma ještě v provozu starší nádrž, která je lepená ještě pomocí transparentního či bílého silikonového kaučuku, budou spojem možná prorůstat řasy. Tyto silikony více odrážejí světlo a výskyt řasy je na nich častější a snazší. U černých silikonů toto nehrozí, ty světlo pohlcují. Mně se to již stalo u padesáti litrového akvária, kde řasa bujně rostla. Nádrž prosakovala v horní části, kde mělo světlo největší intenzitu.



Obrázek



Intenzitu světla musíte volit opatrně. Nikdo Vám přesně neřekne kolik wattů připadá třeba na Vaše akvárium. Vše záleží na mnoho okolnostech. Jediným receptem jak docílit perfektního a vyváženého osvětlení je zkoušet a zkoušet. Různé druhy barevných spekter, sílu a intenzitu světla, apod. Při nadbytku světla se rozroste zelená řasa a naopak, při nedostatku světla řasa hnědá (ta se může objevit i v prosvětlené nádrži, ale z důvodu nadbytku oxidu uhličitého). Dále také závisí na výšce vodního sloupce. Čím větší hloubka v nádrži, tím silnější světlo musí být, aby prosvítilo vodu až na dno, kde většinou květiny bývají. Pečlivě také ošetřujte krycí skla, jelikož špinavá Vás připraví i o několik desítek luxů. Pro "malawi akvárium" je vhodné nádrž přesvítit. Většina tlamovců (zejména ale nbuna) se živý řasou, kterou požírají z kamenů. Růst řas je tedy žádoucí a nejefektivněji se toho docílí přesvícením akvária.

Články v odkazech související s tématem:


Lineární zářivkové trubice 120 cm by Vladimír Pelikán, článek na Akvárium - Akvarijní rostliny

Osvětlování rostlin by Miloš Šula, článek na Chramst!

Narva zářivky by Narva

Kryt na osvětlení akvária by Anonym, článek na akva.sk - Slovenský portál o akvaristike

Výroba osvětlovací rampy by Steve, článek na Steve's Akvárium

Jak jsme posilovali osvětlení by Roman a Marcela, Akvárko.cz - Akvárium Romana a Marcely

Praktické zkušenosti by Anonym, článek na AQUAland - vše o akvaristice

Stmívač žárovky by Vladimír Tysl, článek na AQUAland - vše o akvaristice

Zářivkové trubice a jejich zapojení by Anonym, článek na AQUAland - vše o akvaristice

Budiž světlo by Roman, článek na AQUAland - vše o akvaristice

Výroba krytu na akvárium s osvětlením I. by Robert Toman, článek na AquaWorld - Tanganika & Malawi cichlids

Výroba krytu na akvárium s osvětlením II. by Robert Toman, článek na AquaWorld - Tanganika & Malawi cichlids

Akvarijní rostliny pod umělým osvětlením by Vladimír Pelikán, článek na Akvárium - Akvarijní rostliny

Osvětlení by Radim Ponert, článek na RP AQUA

Osvětlení by Rosik, článek na Rosikovo akvárium - Aqua Rosik

Odkazy mohou časem ztratit svou funkčnost. Vina však není na mé straně. Narazíte-li na nějaký nefunkční link, prosím napište mi. Díky.
Uživatelský avatar
Martin Novák
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 1501
Obrázky: 93
Registrován: 19 bře 2005, 16:49
Bydliště: Písek
Kolik let děláte akvaristiku?: 22

Zpět na Technika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron