Krmení afrických cichlid

Podskupina článků pojednávající o rybách, chovu, odchovu a jiné!

Moderátor: Team AkvaMalawi

HODNOCENÍ ČLÁNKU

Můžete označit 1 možnost

 
 
Zobrazit výsledky

Krmení afrických cichlid

Příspěvekod Marc Elieson » 15 úno 2007, 14:52

Krmení afrických cichlid


Ať už máte s africkými cichlidami mnohaleté zkušenosti, nebo jste úplný začátečník, v tomto článku možná najdete jedny z nejdůležitějších informací o těchto zajímavých zvířatech. Tak to bylo jen na úvod a teď můžeme začít.

Cichlidy monou být zařazeny do těchto čtyřech skupin, přičemž každá skupina má speciální požadavky na výživu:

a) Masožravci: tyto ryby loví jiné ryby, především potěr jiných druhů
b) Býložravci: Tyto ryby se pasou a živí se řasami, které sbírají z kamenů.
c) Všežravci: Tyto ryby se živí různorodou stravou, žerou rostlinou potravu, bezobratlé živočichy a malé ryby.
d) Mikro-dravci: Tyto ryby se živí malými bezobratlými živočichy jako je Artemie a plankton.

Je důležité, abyste věděli do jaké skupiny vaše ryby patří a podle toho je také krmili. Například ryby druhu Tropheus z jezera Tanganika jsou býložravci. Když je budete často krmit mraženým nebo živým krmivem, nebo i vločkovým krmivem s vysokým obsahem rybí moučky, mohou dostat Blat, jejíž následkem ryba většinou umře.

Měl bych ale ještě dodat, že býložravá ryba potřebuje ve své dietě nějaké „maso“ a masožravá ryba potřebuje ve své výživě zelenou složku. Měl by to být ale doplněk stravy a ne její hlavní složka.

Obrázek


Mnohá potrava pro cichlidy je dobrá a vhodná pro všechny druhy cichlid, ať už masožravých nebo býložravých. Měli byste se ale vyvarovat potravě, která obsahuje hodně tuku. Hlavně byste se měli vyvarovat čemukoli obsahujícímu hovězí srdce nebo produktům z jiných teplokrevných zvířat.

Dovolte mi abych vám to vysvětlil

Ryby jsou chladnokrevní živočichové. To znamená že teplota jejich těla se mění podle teploty prostředí v kterém žijí. Tuky používají jako zdroj a zásobu energie. Zrovna tak jako lidi mají v celém těle zásoby tuku. Tyto tuky se ale musí při nižších teplotách rozpouštět, aby mohly být použity když je okolní voda studená (například v zimním období) Teplokrevná zvířata ale naopak ukládají tuky, které se rozpouštějí při vyšších teplotách. Jestliže krmíte své ryby tuky z teplokrevných zvířat, nebudou moci zmobilizovat své tuky tak, aby vydávaly energii. Tyto tuky se uloží v játrech a postupem času játra onemocní cirózou jater.

Všechny své ryby krmím vločkami Spiruliny. Spirulina je běžně k dostání v obchodech se zdravou výživou. Pro svou výtečnou výživnou hodnotu je používána jako doplněk stravy. Obsahuje velké množství lehce vstřebatelných antioxydant, včetně chlorofylu, betakaroténu a proteinů z modro-zelených řas. Obsahuje také mnoho železa, vitamínu B-12 a chrom (metabolizuje cukry). Navíc Spirulina obsahuje 65-70% proteinu a tak nemusíte kvůli tomu aby měli dostatek proteinu dávat svým rybám mnoho mražené stravy nebo rybí moučky.

Je také důležité pamatovat na různorodost. Pokud máte kvalitní vločkové nebo granulové krmivo, není nutné krmit ryby několika značkami krmiv. Své býložravé ryby krmím převážně Spirulinou, kterou doplňuji mraženým hrášekem, římským salátem, špenátem a vločkovým nebo granulovým krmivem s obsahem masová složky, které vylepšuje barvu.
Ryby, které se živí malými rybkami krmím také krmivy obsahujícími Spirulinu(vločky nebo granule, záleží na velikosti ryb) Stravu obohacuji vločkami nebo granulemi z mořských ráčků (brine shrimp). a korýšů. Spiritula je hlavní složkou jejich potravy (70%) Vyhýbám se mražené a živé potravě – podle mého názoru není většinou třeba jimi africké cichlidy krmit.

Jestliže máte ryby žluté, oranžové a červené barvy, je důležité je krmit krmivem, které dodává mnoho pigmentu. Toho nejlépe dosáhnete průmyslově zpracovanými krmivy. Když ryba tyto pigmenty stráví, tak se usazují v pokožce. Když ve stravě ryb chybí tyto důležité pigmenty, budou ryby vybledlé. (Poznámka: Ryby mohou být vybledlé také kvůli stresu: jiný dominantní samec nebo špatná kvalita vody)

Obrázek


Jestliže máte v akváriu jen několik ryb, je důležité abyste je krmili několikrát denně. Nekrmte je stejně jako když bylo v akváriu více ryb, krmte je méně. Já se například snažím krmit ryby 3-4krát za den, ale dávám jim jen tolik potravy kolik spotřebují během 20-30 sekund nebo i méně. Když budete tento zvyk dodržovat, zjistíte cichlidy budou méně agresivní. Pamatujte si, že cichlidy jsou lakomí (tj. strašní) jedlíci a dokážou zkonzumovat během 30 sekund spoustu potravy.

Hlavním důvodem agresivity mezi cichlidami je potrava. V přírodě cichlidy žijí pohromadě v celkem velké hustotě. To je důvod proč cichlidy tak moc závodí s rybami vlastního druhu o jídlo. Důkaz jsem dostal když jsem si všimnul, že mí samci Aul. stuartgranti a Lab. trewavasae sdílí stejné teritorium ale stále hnusně proháněli dvě samičky trewavasae a jiné podobně vypadající Pseudotropheus spp. po celém akváriu.

Jak už pravděpodobně víte, africké cichlidy jsou velmi teritoriální. Důvodem je to, že si v přírodě musí založit teritoria aby mohli přežít v těchto přerybněných podmínkách. S teritoriem získají také místo kde se mohou pást na řasách a lovit bezobratlé živočichy v písku nebo v bahně. Ryby které se živí stejnou potravou jsou z logických důvodů z teritoria vyhnány. Samice smí do teritoria samce pouze pokud se chce pářit. Samci stejného druhu jsou z teritoria vyhnáni nejen proto, že s ním musí soutěžit o jídlo, ale i protože jsou pro samce konkurence v páření se samicemi. Tím že budete své ryby dobře krmit, můžete mít agresivitu pod kontrolou. To je důvod proč je krmím 3-4krát denně. Nebo je můžete krmit méně často, ale pokaždé jim dávat trochu víc. (Agresivitu můžete také potlačovat tak, že dáte do akvária více ryb—tímto způsobem žádná z ryb nebude přehnaně napadána a cichlidy se v davu mohou agresorovi lépe ztratit. Jestliže se chystáte akvárium přerybnit, tak se nejprve ujistěte, zda to váš filtr zvládne!)

Vaše cuchlidy by měly stále vypadat hladově. Africké cichlidy se dokáží v akváriu pěkně nacpat. Je tomu tak kvůli jejich způsobu hledání stravy v přírodě. Dovolte abych vám to vysvětlil. V přírodě je většina cichlid silně závislá na stravě s vysokým obsahem vlákniny, jako je třeba modro-zelená řasa a organický detrit. Zatímco tato potrava zabírá podstatnou část jejich jídelníčku, má velmi nízkou kalorickou hodnotu. To je příčina, proč tyto ryby musí neustále jíst aby uspokojily potřeby svého metabolismu. Protože jim příroda takto nastavila jejich způsob výživy, budou se takto chovat i v akváriu, navzdory vysoké výživné hodnotě potravy a vysokému obsahu proteinu. I s dravci byste si měli dát na potravu pozor, protože v přírodě jedí tyto ryby pouze občas, chytají potravu, která se vyskytuje v malém množství, s vysokým obsahem proteinu. Příroda nedala těmto rybám hranice sytosti a pokud jim to dovolíte, tak se přežerou.
Dovolte mi zopakovat, že vaše cichlidy mají vždy vypadat hladově. Když při krmení nevypadají nadšeně, jsou buď nemocné nebo překrmené (nebo obojí!) Pokaždé když procházím okolo akvária se mě ryby nahrnou do kouta , ve kterém je pravidelně krmím. Začnou poskakovat nahoru a dolů, vystrkovat své hlavy nad hladinu. je lepší je krmit nedostatečně než je překrmovat. Překrmovat ryby není jen nezdravé ale i nerozumné. Překrmené cichlidy jsou náchylné k střevním problémům a ty mohou vyústit v „Malawi bloat.“ „Bloat“ může usmrtit vašeho oblíbeného šampióna během několika dní a vy ani nebudete vědět co se mu stalo.

Obrázek


Je ještě několik dalších důvodů proč cichlidy nepřekrmovat

Býložravé cichlidy mají dlouhá střeva a proto mívají celkem běžně střevní problémy. To platí především pro tlamovce, jejichž trávící trakt byl vytvořen pro rostlinou složku. Mají dlouhá střeva (4x delší než je jejich délka) a byly stvořeny k tomu, aby získávaly proteiny a uhlovodany z těžkostravitelných řas. Krávy a jiní kopytnatci používají ke strávení trávy několik žaludků. Tlamovci používají jen jeden žaludek, ale mají velmi dlouhá střeva. Z tohoto důvodu je občas dobré dát rybám jednodenní hladovku. –to jim dovolí, aby si pravidelně vyčistily střeva. Dělejte to ale opatrně, protože hladové cichlidy jsou agresivní.
Další důvod proč své ryby nepřekrmovat je že hodnoty dusičnanu v akváriu mohou vystoupit moc vysoko. Hodnoty dusičnanů ve vašem akváriu jsou skoro přímo ve vzájemném vztahu s tím, jak moc je krmíme. Když filtr vašeho akvária není schopen unést to, že krmíte ryby několikrát za den, měli byste buď začít krmit v menších dávkách nebo snížit počet ryb.
Nyní se chci vrátit k tématu krmení ryb správným krmivem. Rozkládání nedostatečně strávené nebo nesprávně vyměšované stravy může dráždit stěny střev a stresovat ryby. Tím se ryby stávají náchylné k různým onemocnění parazity. To se často stává, když jsou převážně býložravé cichlidy, které se živí řasou, (jako například Tropheus nebo Pseudotropheus) krmeny potravou s vysokým obsahem proteinu, jako třeba larvami pakomára nebo vločkovým či granulovým krmivem s vysokým obsahem rybí moučky. Kvůli tomu je důležité se některým krmivům vyhýbat a jinými krmit jen zlehka. Cichlidy nevědí co je pro ně dobré a v jakém množství. Proto za ně musíme kontrolovat jejich stravu. Koneckonců bych nebyl překvapen kdyby Tropheus hladově spořádal půllitr benzínu, kdyby mu byl nabídnut.

Potrava které je třeba se vyvarovat:

Nitěnky. Tito tencí červení červi žijí v bahně řek a většina pochází ze znečištěných řek. Tím že budete ryby krmit nitěnkami, je vystavujete nemocím, které tyto červi přenášejí.
Červené larvy komárů (známé také jako larvy pakomárů; Těmito larvami jsem krmil své ryby bez jakýchkoli problémů; znám ovšem uznávané autority, které od toho odrazují. Já ale krmím těmito larvami velmi opatrně—pouze takové množství, které ryby zkonzumují během 30 vteřin.

Hovězí srdce. Ryby nedokáží využít tuky teplokrevných živočichů k získání energie. To má za následek to, že v játrech se shromažďují tuky, které časem játra degenerují. Z tohoto důvodu je maso z teplokrevných živočichů, a především hovězí srdce, nevhodné pro vaše ryby.
Jakékoli krmivo pro americké cichlidy. Krmivo pro tyto ryby je pro africké cichlidy velmi nebezpečné, protože cichlidy z ameriky mají jiné potravinové potřeby.

Potrava kterou krmit s obezřetností:

Granulované krmivo. Některé granule se poté co jsou ponořeny do vody trochu zvětší; proto je dobré je chvíli před krmením namočit do vody. Je totiž nežádoucí aby se granule zvětšily v břiše rych, protože to může vyvolat zvětšený, podrážděný a zacpaný zažívací trakt.
Vločkové krmivo. Krmte cichlidy krmivem, které spořádají do dvou minut, ne do pěti! Já krmím své ryby několikrát denně, aby nehltali najednou velké množství potravy. Dávám jim jen tolik potravy kolik spořádají během 30ti sekund. To je pro ně daleko přirozenější, protože cichlidy v přírodě okusují řasy, plankton nebo Artemii během celého dne. To také pomáhá předcházet trávícím problémům o kterých jsem se již zmiňoval.

Mražená potrava. Jakákoli strava bohatá na živočišný protein , jako jsou krilové, garnáti, dafnie, plankton, larvy pakomárů a jiní drobní červi by měla být používána s citem. A býložravé ryby by jimi neměly být krmeny vůbec. Měl jsem při krmení touto stravou smůlu a od té doby co jsem jimi přestal krmit mi ryby přestaly odcházet na „bloat“. Nevěřím že je jimi důležité krmit kvůli tomu, aby ryby měly pěkné barvy a vypadaly zdravě;nicméně jsem si všiml, že po dobu co jsem jimi krmil se ryby častěji třely.

Když se rozhodnete mraženou potravou krmit, dávejte jim tuto stravu jen jako doplněk. Vločkové a granulované krmivo je ideální, protože je rychle stravitelné a neucpává jejich střeva. Spirulina je velmi vydatná a obsahuje mnoho proteinu. Když krmíte mraženou potravou, tak je nutné nechat ji úplně rozmrazit a rozdělit. Agresivní Cichlida může totiž chňapnout celou kostku a příští ráno se může probudit s těžkým případem „bloat“

Obrázek


Když chcete krmit mraženou potravou, můžete rozpustit kostku v hrnku vody z akvária. Abyste potravu oddělili od sebe, použijte prst nebo párátko. Mraženým krmivem krmte pouze jednou za týden nebo za dva.

Nejbezpečnější stravou pro býložravce je ta, která je převážně
ze zelené složky jako jsou hrášek, mrkev, špenát a římský salát. Je potřeba jimi krmit protože obsahují betakarotén, canthaxanthin a jiné vitamíny které pomáhají cichlidám uchovat si jejich barvu. Protože obsahují hodně vlákniny, pomáhají také snižovat výskyt střevních ucpání. Když tuto zeleninu necháte zmrazit a poté je rozmrazíte, tak změknou a mohou být okamžitě konzumovány. Také jsem zjistil, že když je uvařím, tak změknou a ponoří se na dno akvária. Tímto způsobem úpravy ale ztrácí zelenina část své výživné hodnoty.

Shrnutí:

Africké cichlidy jsou nádherná a zajímavá stvoření. Když se k nim budeme chovat správně, budou žít dlouhý a šťastný život. Jestliže se o ně chceme dobře starat, je důležité porozumět jejich nárokům na stravu. Krmit je správnou potravou, ve správných dávkách a intervalech je naší zodpovědností. Cichlidy jsou nenasytelní jedlíci a dokáží zkonzumovat velké množství potravy během velmi krátké doby. Je silně doporučováno omezovat množství potravy které zkonzumují do 30 vteřin (nebo méně).

Autor: Marc Elieson © Cichlid-Forum.com
Překlad: Kamila
Zdroj: http://www.cichlid-forum.com/articles/f ... chlids.php
Marc Elieson
zahraniční VIP
 
Příspěvky: 32
Registrován: 14 črc 2006, 16:17

Příspěvekod Sonic12 » 15 úno 2007, 18:27

Opravdu poučné, asi začnu dávat míň patentek :P ::s29:: :1:
Super překlad, díky za něj :o
Uživatelský avatar
Sonic12
přispívatel
 
Příspěvky: 186
Obrázky: 98
Registrován: 29 led 2007, 11:19
Bydliště: Přerov

Příspěvekod rudeboy » 21 kvě 2007, 12:54

Spirulina se míchá také s vločkovým krmivem pro býložravé ryby "Flora vločky + Spirulina 10%" Tedy nemíchá, už je tak učiněno od výrobce.
rudeboy
nový uživatel
 
Příspěvky: 1
Registrován: 19 kvě 2007, 17:53


Zpět na O rybách

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků