Altolamprologus compressiceps

Podskupina článku obsahující profily jednotlivých ryb afrických jezer

Moderátor: Team AkvaMalawi

HODNOCENÍ ČLÁNKU

Můžete označit 1 možnost

 
 
Zobrazit výsledky

Altolamprologus compressiceps

Příspěvekod Marc Elieson » 22 kvě 2008, 09:39

Altolamprologus compressiceps


Tento živočišný druh s oblibou také nazýván "comp" pochází z několika geograficky rozdílných ras. Foto pod tímto odstavcem znázorňuje pestřence žlutohlavého(Altolamprologus compressiceps gold head), odrůdu, která se vyskytuje na ostrově Mutondwe Mezi akvaristy oblíbená zejména díky výraznému žluto-oranžovému zbarvení hlavy.


Obrázek


Alto.Compresssiceps je po stranách plochá, se svažujícím se a čelem hlavou směřujícími vzhůru, výrazným pruhováním podobným tygru, a modro – bílými skvrnami, které zdobí dvě třetiny zadní části ryby. Tyto skvrny jsou zřetelnější u dospělých samců. Compy mají blízko k Altolamprologus calvus. Tyto dva druhy se liší svou stavbou těla – compy mají kratší čelisti a hlavu směřující vzhůru, kdežto zástupci calvus mají dlouhou svažující se obličejovou část. Pruhy u compressicepsů jsou výraznějších barev v kontrastu se skvrnami, u odrůd calvus je tomu přesně naopak. Dospělí samečci mohou dosahovat délky maximálně patnácti centimetrů, kdežto samičky deseti.Dospělí samečci jsou také tělesně mohutnější a chlubí se větším počtem protáhlých ploutví. Pro dospělé jedince se doporučuje velikost akvária minimálně 450 litrů.

Obrázek


Alt. compressiceps je predátor, a specializuje se na lovení mladých cichlid a bezobratlých, na které narazí ve skalních štěrbinách. Skutečnost, že mají zploštělá těla, jim napomáhá nejen v případech, kdy se potřebují skrýt, tak také jim umožňuje otáčet tělo do neobvyklých úhlů a pozic, což jim napomáhá dostat se do úzkých škvír. Malé ryby jako jsou cichlidy, které si dělají přístřešky z lastur, či malé nedospělé ryby by nëměly být umístěny spolu s compressicepy, neboť by se mohly stát jejich potravou. Ryby větší než dva a půl centimetrů by se tohoto nebezpečí obvykle neměly obávat, ovšem opatrnost je stále na místě.

Při lovu plave Alto.compressiceps u dna a hledá si svou oběť. Jakmile si nějakou vyhlídne, už se oběti drží, plave k hladině a pak zaútočí. Když jsem compressiceps viděl lovit poprvé, myslel jsem si, že je mrtvá. Tělo ryby bezvládně splývalo a převracelo se…až do doby něž ryba spatřila svou oběť. Toto chování mě skutečně překvapilo, přesto že jsem o tom již četl.
Ryby v akváriu mohou být krmeny jak živými organismy, tak i mraženými potravinami (kromě hovězího srdce či jiných částí savců). Živá potrava je vždy s radostí zkonzumována. Může se podávat i vločková strava, ovšem potřebuje doplnit v případech, kdy chceme, aby samičky rodily potomky.

Altolamprologus se obvykle dobře doplňuje s většinou druhů z oblasti jezera Tanganyika, ovšem nehodí se k cichlidám , jež užívají k životu a plození úkryt škeblí. Můžeme je také umístit společně s mnohými druhy ryb z jezer Malawi a Victoria. Ovšem pokud jsou v akváriu i ryby z jezera Victoria, je třeba nasadit přísnou bílkovinovou dietu.. Proto Mbuna cichlidy nejsou právě ideálními společníky pro compy.


Obrázek


Nemají potíž žít s ostatními druhy, neboť se v podstatě starají sami o sebe, ovšem dokáží se efektivně ubránit. Jejich tvrdé šupiny jim poskytují efektivní obranu před útoky cichlid, jež brání své mladé. Dočetl jsem se, že v případě útoku dokáží přetočit svá těla tak, aby nepřítel při pokusu o kousnutí narazil na šupiny a poranil si ústa.

Compy nežijí v teritoriích a ani nejsou agresivní k ostatním cichlidám podobné velikosti. Když svého "altolampa" poprvé dáte do akvária, nemějte strach, když se bude prvních několik týdnů schovávat než si zvykne na své okolí. Pouze buďte trpěliví a zajistěte mu kvalitní vodu. Nesnažte se je překrmovat jen z radosti, že přijímá potravu. To by jen snížilo kvalitu vody a způsobilo, že by ostatní cichlidy trpěly nadýmáním.


Obrázek


Altolamprologus klade jikry přímo do substrátu. Často se stane, že tento proces ani nezpozorujete, neboť se při tom často skrývají. Využívají k tomu například jeskyně, lastury, či části rostlin, které jsou příliš malé na to, aby se tam dostali samečci. Ti potom vypouští mlíčí přímo u vchodu skrýše. Sameček i samička potom pohybem svých ploutví vhání mlíčí k vajíčkům, jež byly nakladeny do substrátu.. Jejich počet se obvykle pohybuje kolem dvou set kusů. Pokud k tomu mají samičky podmínky,mohou rodit každých 25 až 30 dní. Aby se vajíčka vylíhla a jedinci byli schopni samostatného zabere i déle než týden. Při narození je jedinec poměrně velký, ovšem trvá dlouho než dopěje.

Mladému jedinci kupříkladu může trvat šest a více měsíců,aby dosáhl 7 centimetrů. Nejlépe se tyto druhy chovají v párech, ale mohou být i v koloniích. Nicméně, všechny altolamprologus jednají spíše samy za sebe.


Autor: Marc Elieson © Cichlid-Forum.com
Překlad: Jan Grossmann
Zdroj: http://www.cichlid-forum.com/articles/a ... siceps.php
Marc Elieson
zahraniční VIP
 
Příspěvky: 32
Registrován: 14 črc 2006, 16:17

.

Příspěvekod MatesKGB » 22 kvě 2008, 12:21

Kvalitní překlad Grossmanne :D 3koda, že si takhle nemohu počíst o všech rybách :cry:
MatesKGB
uživatel webu
 
Příspěvky: 11
Obrázky: 14
Registrován: 18 kvě 2008, 18:47
Bydliště: Chornice

re

Příspěvekod jonathane » 22 kvě 2008, 22:53

naprosty souhlas...pekny preklad
Uživatelský avatar
jonathane
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1182
Obrázky: 73
Registrován: 08 črc 2005, 19:33

Příspěvekod wladys » 23 kvě 2008, 00:08

Samice rozhodně nerodí. :lol: A podle mých dosavadních pozorování nemohu souhlasit ani s tím lovem.Tedy spíše u mě sem je nikdy takhle lovit neviděl.Když občas krmím živým potěrem nepozoruju žádné vyčkávání v nehybném stavu.Prostě se na žrádlo vrhají rychlostí blesku a snaží se urvat co nejvíc.
Jinak je článek pěkně napsaný.

...joo a podle originálu trvá mladému jedinci 6 a více měsíců než dosáhne 1,5 palce což je kolem 4cm.Né 7cm.(pokud se počítá 1 palec přibližně 2,6cm)
Uživatelský avatar
wladys
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 3419
Obrázky: 198
Registrován: 02 kvě 2005, 15:01
Bydliště: Opava
Kolik let děláte akvaristiku?: 0


Zpět na Profily ryb

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron