Rostliny versus malawijské cichlidy

Podskupina článků pojednávající obecně o akvaristice!

Moderátor: Team AkvaMalawi

HODNOCENÍ ČLÁNKU

Můžete označit 1 možnost

 
 
Zobrazit výsledky

Rostliny versus malawijské cichlidy

Příspěvekod jip » 10 srp 2005, 11:14

Rostliny versus malawijské cichlidy


Pokud jde o dilema rostliny versus cichlidy, vím že toto téma bude trochu konfliktní. Jsou tady dva pohledy: jeden je orientace na chovatelský biotopový typ akvária, kde jednoznačně převažuje tvorba akvárií formou kamenité "morény" s písčitým dnem bez rostlin s tím, že jeden nebo druhý typ (písek/kámen) převažuje podle toho, zda jde o cichlidy, orientující se na jeden nebo druhý typ dna(pozn.: i v jezeře Malawi jsou oblasti, které jsou porostlé rostlinami).



Obrázek



Druhý pohled je orientace na spíše řečeno společenský typ akvária, kde porost rostlin nejen napomáhá nastavení a udržení biologické rovnováhy ale má výrazně dekorativní charakter a zároveň umožňuje plnit všechny funkce akvária pro chov a odchov cichlid. To je spíše můj pohled a má-li být takové akvárium podle mých více než dvacetiletých zkušeností s africkými cichlidami prosperovat, toto soužití musí být koncipováno s dodržením určitých podmínek, které lze shrnout takto:

- akvárium je třeba hustě osázet rostlinami, které by se měly vyskytovat téměř všude, tj. na dně, na stěnách ap.,

- osázení akvária je nutné provést tak aby se rostliny mohly zakořenit ještě před vpuštěním ryb do "arény", nejbližší okolí rostlin je vhodné zakrýt oblázky.,

- je nutné aby části písčitého dna a skalních útvarů byly volné pro tření ryb (já mám ještě na zadní stěně (polystyrenové pozadí) vytvořeny jakési terasy , které nechávám volné a některé páry je rovněž používají jako třecí místa).,



Obrázek



- zásadně do akvária vypouštím mladé ryby, které ještě nebagrují ani neokusují neúměrně rostliny a v průběhu dospívání si na ně "zvyknou", nejlepší je mít ryby, které v tomto prostředí již vyrůstají od potěru jako vlastní odchovy. Protože mi při dostatku úkrytů mladých rybek neustále přibývá a nechci přerybnit akvárium, odlovím část potěrů nebo odlovím samičku s potěrem v tlamce cca 17-20 den do samostatného menšího akvária, nechám ji vypustit potěr a cca třetí den, když přestane potěr ukrývat zpět v tlamce, ji vrátím zpět do velkého akvária a potěr odchovám do velikosti cca 3 cm v menším akváriu s rostlinami, takže si na ně rovněž zvykají již od narození. Potom jich podle potřeby případně několik vrátím do velkého akvária a zbytek rozdám.,

- samozřejmě, že ryby občas něco uškubnou, pokud však je v akváriu rostlin dostatek a jde o rostliny rychleji rostoucí, nemá to na osázení vliv.

Tento způsob se mi dostatečně osvědčil a mohu říci, že se rybám i rostlinám docela daří - je možno se přesvědčit např. na mé galerii (jiří pavlas) na http://jiri-pavlas.akvarista.cz, kde je možné vidět celý vývoj akvária za dva roky nebo na akva.sk # 1 a akva.sk # 2



Obrázek



Mám pozadí z polystyrenu, tvořící zadní a pravou boční stěnu, upravené jako skalní pískovcovou stěnu a je celé hustě porostlé anubiasy a microsoriem. Ve dně mám zasazeny echinodory, ludwigii, hygrophilu, cabombu, elodeu, drobné i větší kryptokoryny, drobné i vyšší sagitarie a drobnolisté rostliny.



Obrázek



Okna mám v místnosti s akváriem dvě, ale na tu houštinu rostlin by denní světlo nestačilo, Svítím tedy 4x36 W Philips TL-D 865. Se zelenými řasami nemám problém, pouze na okrajích listů, na hranách kamenů a kořenů se vyskytuje štětičková řasa - ruducha, je to pozůstatek ještě z doby po založení akvária, kdy jsem neměl dostatek rostlin v akváriu a ruducha vše porostla hustým závojem. Na jednu stranu to až tak nevadilo, protože ryby (zvláště mladé a potěr) se na tom porostu doslova pásly. Moc se mi to ale nelíbilo, tak jsem zkusil dosázet více rostlin, celé pozadí postupně porostlo microsoriem a anubiasy a ruducha se začala ztrácet a její úbytek vytrvale pokračuje, Původně jsem si na její likvidaci koupil 4 ks SAE (Crossocheilus siamensis) ale jsem přesvědčen, že hlavní příčinou mizení ruduchy je, že se daří rostlinám.



Obrázek



Oba filtry Eheim mám umístěny ve skříňce pod akváriem. Sání do obou z nich je umístěno v polystyrenové pravé boční stěně, do níž jsou sání zavedena vrchem a ve stěně je dole vyříznut otvor cca 20x28 cm, vyplněný předfiltrem - kvádrem velmi hrubého bioakvacitu, skrz nějž oba filtry sají. Výtlak z filtrů je umístěn rovněž při pravé stěně, ale nahoře a je zakryt obrovským chomáčem microsoria, který kolem narostl. Takže voda cirkuluje v horní části akvária zprava doleva a spodem se vrací zpět k pravé stěně. Když nakrmím, tak krmení plovoucí na hladině pluje zprava doleva a naopak detrit se při dně pozvolna pohybuje zleva doprava. vody. Proudění je ale velmi zpomaleno jednak zmíněným chomáčem microsoria, porůstajícím (daří se mu, chomáč má v průměru 40 cm) obě děrované výtokové trubky - rampy a jednak rostlinami a skalkami v akváriu, takže jen pomalu přemís?uje detrit v akváriu k pravé stěně, kde se na bioakvacitu zachytí hrubé nečistoty a kousky rostlin a do filtrů jdou jemnější částice, které zpracovávají bakterie ve filtrech.



Obrázek



Chtěl jsem úmyslně vyvolat diskusi k tomuto tématu: malawi versus rostliny. Za více než dvacet let chovu malawijských cichlid jsem prošel všemi stadii, od ryze produkčního akvária, přes skalně-písečný biotop až po současnou podobu. Asi bych měl říci, proč zůstávám u tohoto způsobu:

1. nikdy jsem neporušil zásadu co nejpřirozenějšího způsobu odchovu mladých, tj. nikdy jsem "nevyklepával" jikry ani nevyvinutý potěr ale vždy jsem počkal, až samička mladé sama vypustí z tlamky.



Obrázek



2. ve všech předchozích uspořádáních akvária docházelo jen s obtížemi k přirozené obnově osazenstva akvária a musel jsem si pomáhat tak, že jsem samičku, nosící jikry-potěr v tlamce vždy cca 15-17 den odlovil do menšího akvária, tam ji nechal mladé vypustit a poté jsem ji vrátil zpět a z odchovu jsem potom co rybky dorostly cca 3-4 cm, část vrátil do společného akvária a část rozdal. Mimochodem samičky z mých odchovů vždy spolehlivě jak u mne, tak u mých přátel, odchovávaly mladé, na rozdíl od samiček z velkochovů, které mají občas problém udržet jikry a odchovat mladé.

3. v akváriu, tak jak je v současné podobě, mám zcela opačný problém. Vzhledem k nespočetnému množství úkrytů, které má potěr jak v kamenných skalkách, tak v rostlinách a porostu microsoria a anubiasů, které souvisle porůstají pozadí, tvořící zadní a pravou stěnu akvária o rozměrech 270x65x70(v)cm, mám v akváriu až neuvěřitelné množství mladých od zcela čerstvě vypuštěných potěrů až po dospívající ryby. Takže i teď občas odlovím samičku nosící mladé a nechám ji vypustit je v menším akváriu, ale hlavně proto, aby se mi počet ryb v akváriu už dále nezvyšoval.



Obrázek



Vím, že je to téma dosti konfliktní a názory jsou často diametrálně odlišné, proto nikomu můj pohled nevnucuji, ale všem přeji pohled na to, jak ve společnosti dospělých ryb plavou desítky malých rybek ve velikosti od cca 0,8 cm až po dospívající jedince. Ono to takhle opravdu funguje …


Text a foto: Jiří Pavlas
Uživatelský avatar
jip
uživatel webu
 
Příspěvky: 86
Obrázky: 23
Registrován: 21 črc 2005, 10:41
Bydliště: Pardubice

Příspěvekod Martin Novák » 10 srp 2005, 11:25

Omlouvám se všem, kteří k tomuto článku již reagovali, ale bohužel při přesunu do tématu autora jsem omylem tyto reakce smazal :-/ Nehněvejte se prosím. Také bych vás rád poprosil o znovu-zareagování. Díky.
Uživatelský avatar
Martin Novák
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 1501
Obrázky: 93
Registrován: 19 bře 2005, 16:49
Bydliště: Písek
Kolik let děláte akvaristiku?: 22

Příspěvekod jip » 10 srp 2005, 12:00

Odpověď na předchozí reakce, které vypadly. Jinak dík Martinovi, že mi pomohl s technickým řešením vložení článku a s vložením fotek.
To Shalibaba:
- krmím převážně SAK (samotné 55 nebo mix se spirulinou), mraženými koretrami a občas živým planktonem (cyklop, dafnie), ale to opravdu jen občas podle toho, jak se mi zadaří vyrazit na lov :). Tak jednou nebo dvakrát do týdne jim "přilepším Hikari pro cichlidy a teď chci vyzkoušet NLS od axe na cca desetidenní kůru. Uvidíme jestli se projeví výrazná změna ve zbarvení ryb, jak o tom básní někteří nadšenci na cichlid.forum.com.
- hnojím občas nepravidelně PMDD od Rosíka, tak jednou za 2-3 dny, spíš jen tak pro údržbu, nepotřebuji, aby to rostlo ještě více.
Ne že by si malawijky semtam něco neuškubly, ale v tom množství se to nepozná. Kdybych to každých 10-14 dnů nevyplel, tak se v té zeleni ryby za čas ani nepohnou. Když jsem se vrátil po 17 dnech z potápění, byla pod hladinou tak hustá 15 cm vrstva propletených rostlin, že mi trvalo dva dny, než jsem to trochu zkulturnil do koukatelného stavu. Ale zase je to radost, když se v té spleti hemží desítky kusů potěrů.
Jednu rostlinu ale mají v mimožádné oblibě - Egeria densa nemá šanci se pořádně rozrůst, protože jí neustále oždibují lístky, takže jsou z ní jen stonky s vrcholovými lístky. No ale když jim chutná :).
To all: díky za reakce /zvláště za ty pozitivní:)/ a nedá mi to abych si "nepřihřál vlastní polívčičku", pokud navštívíte v článku zmíněnou galerii, přidejte prosím i komentář a hodnocení :), :).
Přílohy
Malawi Akva 27.12.2004 006.jpg
Uživatelský avatar
jip
uživatel webu
 
Příspěvky: 86
Obrázky: 23
Registrován: 21 črc 2005, 10:41
Bydliště: Pardubice

Příspěvekod Lgaspo » 10 srp 2005, 12:07

Velmi zaujimave akva. Aj ked mne sa viac paci menej rastlin a viac skal. Ale v konecnom dosledku je to malawkam uplne jedno, ked vidim ake ich ma Jip nadherne a ako sa im dobre dari aj v rastlinnom akva. Ono to skor zalezi na citeni a vkuse akvaristu, co sa mu viac paci.
V kazdom pripade mas paradne akva a prekrasne ryby. Tak nech sa im dari :D
Uživatelský avatar
Lgaspo
technická podpora
technická podpora
 
Příspěvky: 1510
Obrázky: 52
Registrován: 05 kvě 2005, 14:38
Bydliště: Bratislava - SR
Kolik let děláte akvaristiku?: 10

Příspěvekod Shalibaba » 10 srp 2005, 12:32

To JIP: takže třeba špenátem ani salátem nepřikrmuješ? Já kdybych je nekrmil SAKem Green a ještě k tomu nepřidával tzv. žabinec (tuším, že lidový název je okřehek - takové drobounké lístečky na hladině - co lísteček to jeden kořínek), tak mi spasou snad úplně všechny kytky.
Nešlo by se domluvit, že až příště budeš protrhávat své akva, tak ty rostlinky, co bys vyhazoval a byly by schopny přežití - tak je hodit do mokrého novinového papíru, to dát do igelitu a v obálce mi je poslat? Nějak se pořád nemůžu ničeho dopěstovat :(
Uživatelský avatar
Shalibaba
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 721
Obrázky: 4
Registrován: 05 dub 2005, 09:25
Bydliště: okres Klatovy

Příspěvekod jip » 10 srp 2005, 16:40

To Shalibaba: ne, žádný špenát ani salát, pouze ten spirulinový SAK green no a to co si uškubnou samy :). Pokud jde o to posílání, nevím jak by to dopadlo, protože největší přírůstky jsou právě u těch rostlin, které mají poměrně tenké a choulostivé listy (kabomba, hygrophilla, ceratophyllum), ale něco vymyslíme, aby se dalo poslat jako balík. Jinak každou zimu jezdím na Šumavu na běžky, tak to příště vezmu přes Klatovy a všechno co nastřádám před tou cestou, ti přivezu. Aspoň se podívám taky na jiné akvárko.
Uživatelský avatar
jip
uživatel webu
 
Příspěvky: 86
Obrázky: 23
Registrován: 21 črc 2005, 10:41
Bydliště: Pardubice

Příspěvekod Shalibaba » 10 srp 2005, 17:03

to jip: tak to beru, tímto oficiálně Tě zvu na kafe!!!
Druhá věc je, že asi moc nadšen nebudeš, mám jenom takové obyč plivátko pár litrové :(
Uživatelský avatar
Shalibaba
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 721
Obrázky: 4
Registrován: 05 dub 2005, 09:25
Bydliště: okres Klatovy

Příspěvekod Rom » 11 srp 2005, 07:24

Je to nádhera,ještě to vidět naživo. Já se o to také pokusil, v nádrži s mladými tlamovci jsem měl zpočátku valisneria gigantea a ta mi téměř zarostla celou nádrž. Asi po roce ovšem došlo k obratu. Valisneria přestala růst a zároveň již dospělí tlamovci ji začli oškubávat. Přitom jsem ve svícení, krmení ani vodě neprovedl žádnou změnu. Nakonec ji tlamovci úplně zlikvidovali. Ale když vidím vaše fota, asi se znovu o něco podobného pokusím podle vašich rad.
Uživatelský avatar
Rom
uživatel webu
 
Příspěvky: 9
Registrován: 01 srp 2005, 13:34
Bydliště: Hrádek ( Znojmo)

Příspěvekod Danouš » 11 srp 2005, 17:50

V červenci při cestě na dovolenou jsem se byl osobně na to akvárko podívat. Přivítání pana domácího bylo víc než vřelé. Tímto Vás zdravím. Rostlinám se tam opravdu daří, takže z mého úmyslu podívat se na to pozadí nebylo nic, protože přes tu houš? rostlin nebylo zkrátka vidět.
Dospělé ryby tam nemají šanci ten potěr pochytat, takže se jim tam výborně dospívá v opravdu velké počtu. Zřejmě se dostatečně nakrmí na tom zeleném porostu, kde určitě nějakou tu řasu najdou a nemusejí riskovat a honit se za tím co spadne při krmení z hladiny.
Mě osobně rostliny nikdy nešly a když už něco vyrostlo, tak to tlamovci stačili rychle zlikvidovat. Takže mi ani nevadí , že v akvarku žadnou rostlinku nemám. Jsem jeden z těch , kterým stačí písek a dost kamenů.
Uživatelský avatar
Danouš
přispívatel
 
Příspěvky: 190
Obrázky: 40
Registrován: 27 bře 2005, 13:04
Bydliště: Olomouc

Příspěvekod Patrik » 11 srp 2005, 23:18

Tiez to skusim, ale v redsej forme. Aky typ ziariviek pouzivas ? Hlavne ma zaujima teplota svetla.
Patrik
uživatel webu
 
Příspěvky: 16
Registrován: 29 črc 2005, 22:54

Další

Zpět na O akvaristice

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron