Tak a je to tu - bloat!

Diskuze o akvarijních nemocech!

Moderátor: Team AkvaMalawi

Tak a je to tu - bloat!

Příspěvekod canart » 30 zář 2005, 23:16

Konecne som sa dostal k tomu, aby som o tejto najneprijemnejsie veci, co sa asi moze prihodit milovnikovi ryb (ked neratam vytopenych susedov a vlasy si trhajucu manzelku so ziadostou o rozvod v ruke :D). Neobislo to ani mna, hoci som nedavno zrovnaval narocnost chovu Tropheusov a gupiek (v prospech Tropheusov).
Co sa stalo? Tak iba v kratkosti, lebo chcem tento pribeh doplnit k mojmu clanku o liecbe malawi bloat.

V akva boli dve kolonie Tropheusov - Ikoly (15 ks) a Bemby (14 ks). Bemby isli prec (zdravim Rostratusa ;) ) a o par dni tam boli uplnou nahodou a necielene dalsie Bemby, mlade. Hned na druhy den 2 Bemby nezrali a na zaciatku 3. dna (sobota) som sa rozhodol zhanat liek Entizol. V podstate bez problemov som ho kupil v lekarni, ktora mala sluzbu a zacal liecbu. Dalsie dni uz nezralo viac kusov. V kratkosti priebeh:
- hned vecer sobota vymena asi 60% vody + Entizol
- dalsie dni rano 30% vymena + Entizol, poobede nasiaknute krmivo Entizolom a vecer 30% vymena + Entizol
- svetla stale zhasnute a teplota zvysena na 29-30°C
- krmenie iba raz denne nasiaknute krmivo Entizolom

Dnes je 7. den liecby a velmi sa to nezlepsilo. Vypozorovat, ci niektora ryba nezerie je tazko, pretoze pri podani krmiva sa vsetky rozbehnu za krmivom, vacsina hltavo zerie, ale niektore medzi nimi iba plavaju a v tom chaose sa neda zistit, ci krmivo zozrala alebo vyplula. Dnes sa mi zdalo, ze uz zrali vsetky, aj ked asi 2 iba velmi malo. Okrem toho, dnes som zohnal Metrozol, kde je tiez ucinna latka metronidazol, ako v Entizole, ale je podstatne lacnejsi a je to veterinarne liecivo a hlavne je praskove a omnoho lepsie sa rozpusta. Neobsahuje tiez zbytocne aditiva ako tablety, iba cukry. Je tiez na predpis, ale prehovoril som lekarnicku.

Uvidim, ako to pojde dalej, hlavne je, ze uhyn zatial ziaden a dufam, ze ani nebude. Tie Bemby su spickove. Ked to vsetko prejde, tak ich sem dam na ukazku, teda ak to preziju. Sakra to je smola. Tolke roky nic a potom prask!
Uživatelský avatar
canart
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 918
Obrázky: 72
Registrován: 04 dub 2005, 22:28
Bydliště: Nitra - SR

Příspěvekod Rostratus » 01 říj 2005, 11:38

Ahoj Canart. Už sme sa o tom rozprávali a je to velká škoda, že sa ti toto stalo. Trošku ma to aj mrzí ako som ti spomínal, lebo mal si to tam pekne zohrané (tropheusy) a naraz toto. Dúfam, že to dobre dopadne a nezaznamenáš žiadny úhyn. :roll:
Uživatelský avatar
Rostratus
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 627
Obrázky: 80
Registrován: 07 dub 2005, 22:27
Bydliště: Dubnica nad Váhom

Příspěvekod nakatenga » 01 říj 2005, 11:46

Tak to je smůla zlá. Je bohužel škoda, že rybám nelze léčivo nacpat do chřtánu jako kočkám, píchnout pod kůži na kohoutku jako psům nebo hadicí vstříknout přímo do jícnu jako koním nebo podat na lžičce jako hodným dětem - u zlobivých se používají metody 1 a 2. No to jsem odbočila.
Sice jsem tady o téhle chorobě už něco přečetla, ale stále mně nepřestává udivovat tak brutální opakované výměny vody. Zvýšení teploty - jo, to beru, podpoří to nástup a účinnost léčiva, ale tolik výměn vody - šoky šoky šoky. Představ si, že máš horečku, je ti pod psa a sotva si zahřeješ peřinu, hned ti jí vymění za novou, studenou a tak pořád dokola. Tim nechci říci, že rybám liješ studenou, netemperovanou vodu, ale asi víš, jak jsem to myslela. Je to ale jen moje doměnka.
V každém případě ti přeju, aby jsi tak či tak situaci zvládl co nejlépe a aby nedošlo ke ztrátám.
Uživatelský avatar
nakatenga
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1073
Obrázky: 8
Registrován: 19 bře 2005, 19:34
Kolik let děláte akvaristiku?: 0

Příspěvekod Radim Zídek » 01 říj 2005, 12:01

Entizol by jsi měl nechat působil asi 4-5 dní bez výměny vody a v případě, že se účinek nedostaví, vyměnit cca 50% vody a dávku zopakovat a nebo použít vyšší koncentraci. Myslím si, že způsob léčení jak ho popisuješ nebyl příliš š?astný.

Jinak doufám, že z toho rybky vysekáš a budou čilé jako dřív.
Naposledy upravil Radim Zídek dne 02 říj 2005, 12:06, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Radim Zídek
moderátor
moderátor
 
Příspěvky: 1068
Obrázky: 249
Registrován: 19 bře 2005, 19:11
Bydliště: Hradec Králové

Příspěvekod Martin Novák » 01 říj 2005, 17:46

To je velmi smutné, canart! :roll: To je ale prostě riziko těchto ryb a každý kdo je chová s tím musí počítat. Je to tak trochu nevděčné...Doufám, že se Ti léčba zadaří a skupinu uzdravíš. Hodně štěstí!
Uživatelský avatar
Martin Novák
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 1501
Obrázky: 93
Registrován: 19 bře 2005, 16:49
Bydliště: Písek
Kolik let děláte akvaristiku?: 22

Příspěvekod Rostratus » 01 říj 2005, 20:13

....ale keby sa táto choroba nevyskytovala bolo by to omnoho lepšie... :roll:
Uživatelský avatar
Rostratus
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 627
Obrázky: 80
Registrován: 07 dub 2005, 22:27
Bydliště: Dubnica nad Váhom

Příspěvekod nakatenga » 01 říj 2005, 22:18

TO Rostratus - to máš teda recht. Docela se toho bojim, protože se prostě objeví a příčinu nenajdeš, nevymyslíš..... Takže ji nelze dost dobře ani odstranit. Pak je to jak v hororu - všechno dobře dopadne, ale příšerám zůstanou pootevřený vrátka, aby se pro velký úspěch mohl kdykoli začít točit druhej díl.
Uživatelský avatar
nakatenga
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1073
Obrázky: 8
Registrován: 19 bře 2005, 19:34
Kolik let děláte akvaristiku?: 0

Příspěvekod Rostratus » 02 říj 2005, 09:32

Je to strašné pre akvaristu keď sa mu niečo stale a bezmocne sa snaží zachráni?. Ja som mal podobnú skúsenos? s T.Dubois. V jednom akváriu som ich mal 1,5 roka a všetko bolo OK. Potom som akva s?ahoval a vyskytlo sa mi to čo aj Canartovi. :cry:
Uživatelský avatar
Rostratus
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 627
Obrázky: 80
Registrován: 07 dub 2005, 22:27
Bydliště: Dubnica nad Váhom

Příspěvekod Lgaspo » 03 říj 2005, 08:07

Canart, drzim palce nech sa Ti to podari zlikvidovat bez strat!!!
Vidim, ze s bloatom nie su ziadne srandy a je jej jedno aky skuseny a opatrny je chovatel. Preto som rad, ze si sa, podobne ako Radim, podelil so svojimi skusenostami a tym vlastne pomohol ostatnym pre pripad, ze budu riesit podobny problem.

Drzim palce a verim v stastny koniec !!!
Uživatelský avatar
Lgaspo
technická podpora
technická podpora
 
Příspěvky: 1510
Obrázky: 52
Registrován: 05 kvě 2005, 14:38
Bydliště: Bratislava - SR
Kolik let děláte akvaristiku?: 10

Příspěvekod canart » 03 říj 2005, 18:16

Tak a je koniec! Vsetky ryby su, zda sa v poriadku :D Dnes normalne vsetky zrali a to som si dal sakra zalezat, aby som ich pekne po jednom vysledoval. Dufam, ze sa neradujem predcasne, ale vyzera to dobre. Predsa vsak budem uplne kludny tak o tyzden. S liecbou som skoncil v sobotu rano, teda presne po tyzdni, vecer som vymenil asi 40% vody a liecivo som uz nedaval. Zacal som opatrne krmit, v nedelu 1 davka krmiva za cely den (este nezrali vsetky aktivne, niektore skor nie) a dnes zase jedna davka.

Este zareagujem na Vase prispevky.

nakantenga píše:stále mně nepřestává udivovat tak brutální opakované výměny vody. Zvýšení teploty - jo, to beru, podpoří to nástup a účinnost léčiva, ale tolik výměn vody - šoky šoky šoky. Představ si, že máš horečku, je ti pod psa a sotva si zahřeješ peřinu, hned ti jí vymění za novou, studenou a tak pořád dokola. Tim nechci říci, že rybám liješ studenou, netemperovanou vodu, ale asi víš, jak jsem to myslela.

Rozumiem, co si chcela povedat, ale dalo by sa to povedat aj takto: predstav si, ze si chora, potis sa, mas horucku a lezis v zavretej izbe s vydychanym vzduchom a niekto Ti da ciste, suche, vonave, teple pyzamo, pusti do izby cerstvy vzduch a da Ti caj s medom ;) Vidis, na veci sa da pozerat z viacerych stran a teraz, kto z nas ma pravdu? Asi obaja. A kto vacsiu? Preto nechcem tvrdit, ze ja mam pravdu.

Radim Zídek píše:Myslím si, že způsob léčení jak ho popisuješ nebyl příliš š?astný.

No, dufam, ze bol ;) Ale k tomuto sposobu som pristupil na zaklade bleskoveho studia info na inych forach a par mailov s ludmi, co to robili podobne. Povodne som tiez rozmyslal robit tak, ako si pisal, ale presvedcili ma skusenosti s inou metodou. Dovod relativne drastickej vymeny vody bol udrziavat kvalitu vody na najlepsej moznej urovni = minimalizovat vplyv odpadnych produktov.

nakantenga píše:Docela se toho bojim, protože se prostě objeví a příčinu nenajdeš, nevymyslíš.....

Ja som si vedomy v mojom pripade priciny: STRES. Este sa mi nestalo, aby ryby vyslovene masovo sa snazili vyskocit z vedra, do ktoreho som ich dal na privyknutie na novu vodu. Podotykam, nebola to reakcia na novu vodu, lebo este som nestihol pripravit hadicku, skrtitko a skoro mi povyskakovali. Voda vo vedre bola povodna z prepravy, cize z ich povodneho domova. Rychlo som prikryl vedro sklom a to bolo normalne bubnovanie o sklo. Vzduch som samozrejme zaviedol do vedra ako prvy.

Lgaspo píše:som rad, ze si sa, podobne ako Radim, podelil so svojimi skusenostami a tym vlastne pomohol ostatnym pre pripad, ze budu riesit podobny problem.

Ved na to sem chodime, aby sme si pomohli ;)

Vdaka Vam vsetkym za podporu a nazory a pozdravuje Vas 15 uz (snad) hladnych krkov :)
Uživatelský avatar
canart
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 918
Obrázky: 72
Registrován: 04 dub 2005, 22:28
Bydliště: Nitra - SR

Další

Zpět na Akva Choroby

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron