Pohlaví u Eretmodus

Diskuze pouze o rodech Eretmodus, Spathodus a Tanganicodus!

Moderátor: Team AkvaMalawi

Příspěvekod Dano74 » 07 čer 2009, 11:36

Tak to som zvedavy aj ja. Vramci mojeho piatkoveho nakupu ryb u Fuljerovcov som si kupil aj 5 eretakov mobilibili. Tak uvidime. Maju tak 1,5cm a su tam dvaja tmavsi. I ked si A+I hovorila ze tmavsie sfarbenie trva len tri dni, uvidime co z toho vyrastie :D
Uživatelský avatar
Dano74
častý přispívatel
 
Příspěvky: 217
Obrázky: 21
Registrován: 07 črc 2007, 12:36
Bydliště: Bratislava - SR

pohlavi

Příspěvekod martin_parizek » 04 pro 2010, 14:52

Sice je to asi rok stare tema, ale budiz:-)
Pohlavi se da na 100% poznat podle urogenitalni papily, je to na stejnem principu jako napr u Tropheusu, pri trose sikovnosti se tak da rozlisit pohlavi u ryb uz cca 4 cm velkych.
Samci jsou v dospelosti vetsi, casto maji na hlave vyraznejsi tukovy hrbol, barvy mi naopak prijdou mene kontrastni nez u samicek. Ovsem vybirat si z "nezname" skupiny ryb pohlavi jen na zaklade vnejsich znaku, tak to bych si rozhodne netroufl:-))
Tmava barva u mladat-mozna, tezko rict, nemam to tedy uplne nakoukane:-), snad jen rozdelit tmava a svetla mladata hned po rozplavani (vypusteni) a po pul roce se na ne podivat zespodu.-).
me tedy osobne prijde, ze male rybky tmavnou a svetlaji, jak je napadne-podle aktualni nalady.....
martin_parizek
uživatel webu
 
Příspěvky: 8
Registrován: 03 pro 2010, 12:56
Bydliště: Praha

Příspěvekod Troph3us » 04 pro 2010, 19:19

Svetla a tmava barva to neni o rybach ale o pludku, tam je ta odlisnost neprehlednuta.
Jinak samce poznas pohledem az v dospelosti, je vetsi a ma spicatou ritni ploutev.
Přílohy
PICT0197.JPG
Samec a vypustenej prcek, v tyhle velikosti uz rozdilnou barvu davno nemaji
PICT0197.JPG (162.73 KiB) Zobrazeno 2255 krát
PICT0202.JPG
prcek
PICT0202.JPG (195.02 KiB) Zobrazeno 2250 krát
Uživatelský avatar
Troph3us
častý přispívatel
 
Příspěvky: 302
Obrázky: 29
Registrován: 27 zář 2008, 10:02
Bydliště: Děčín
Kolik let děláte akvaristiku?: 22

Příspěvekod martin_parizek » 04 pro 2010, 22:39

Troph3us píše:Svetla a tmava barva to neni o rybach ale o pludku, tam je ta odlisnost neprehlednuta.
Jinak samce poznas pohledem az v dospelosti, je vetsi a ma spicatou ritni ploutev.


poznas ho uz ve 4 cm+- podle tvaru urogenitalni papily:-)
v dospelosti- v hejnu znamych ryb, ktere mas moznost sledovat delsi dobu, tak podle "vnejsich druhotnych pohlavnich znaku" muze byt.
v hejnu treba importovanych ryb bych si to takhle poznavat rozhodne netroufl, jedina papila je 100%!
pludek-mas to overene? potvdil sis to do dospelosti? jestli to neni jen nepotvrzena domenka...
navic- fakt si myslim, ze se Ti prckove prebarvuji podle nalady, tmavnou a svetlaji, jak se jim chce...., ovsem chce to poradne sledovat, coz jdu udelat:-)
martin_parizek
uživatel webu
 
Příspěvky: 8
Registrován: 03 pro 2010, 12:56
Bydliště: Praha

Eretmodus

Příspěvekod Matthes » 05 pro 2010, 08:44

Z mého pohledu musím říct, že v mém akva mám 14ks "DOSPĚLÝCH" Eretmodů WF (1:1) a podle celkové velikosti a tvaru poznám samce i samice je pravda, že samec je větší a robusnější, samičky jsou menší a méně zavalité. Je možné, že se na vyjímky může narazit a potom je určení podle tvaru urogenitalni papily 100%.
Ale co se týče jejich spoluobyvatel Tropheusů tam už to tak jednoznačné není a u nich je určování podle papily nejlepší volbou.
Uživatelský avatar
Matthes
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 735
Obrázky: 104
Registrován: 17 úno 2009, 18:55
Bydliště: Havířov
Kolik let děláte akvaristiku?: 0

Re: Eretmodus

Příspěvekod martin_parizek » 05 pro 2010, 22:01

Matthes píše:Z mého pohledu musím říct, že v mém akva mám 14ks "DOSPĚLÝCH" Eretmodů WF (1:1) a podle celkové velikosti a tvaru poznám samce i samice je pravda, že samec je větší a robusnější, samičky jsou menší a méně zavalité. Je možné, že se na vyjímky může narazit a potom je určení podle tvaru urogenitalni papily 100%.
Ale co se týče jejich spoluobyvatel Tropheusů tam už to tak jednoznačné není a u nich je určování podle papily nejlepší volbou.


jak dlouho je mas? to bych rek, ze je pripad toho "dlouhodobe znameho hejna":-)). ja mel tedy na mysli +- cerstve dovezene ryby, u nich, aspon tedy ja, podle ploutvi a spol na 90% poznam prd, kort kdyz jsou mensi..
v akvariu se potom casem dokazou vyzrat a vyrust velmi pekne a uz je to pak to pohlavi jasnejsi az jasne.-). Navic, kdyz se vytrou.... Pekne takhle narostou i Spathodusove erythrodon, naopak u Tanganicodu si nejsem jisty, tam priznam nevim, jestli se to podle vnejsku da poznat. Jsem je asi nemel dostatecne dlouho:-)). u Sp.marliery je to jasne.

jak mas tech 14 ryb-pary jsou pevne?
kdysi jsme mel v jedne nadrzi 3 pary (Eret.cyan, mabilibili) a po nekolika trenich,kdy se rybky chovaly parove, se nejvetsi samec zacal trit se vsema samicema a take si nimi mlade prohazoval. To byl ale jen jediny pripad.
martin_parizek
uživatel webu
 
Příspěvky: 8
Registrován: 03 pro 2010, 12:56
Bydliště: Praha

Příspěvekod PIETRO » 06 pro 2010, 00:08

Pánové, nechci vám brát vaše chovatelské zkušenosti, jelikož se o tento druh hloubkově nezajímám. Ale nevím, jak daleko jste došli ohledně etologie těchto endemitů?? Mám takový pocit, že ještě vás čeká nemalé překvapení a studie této ryby. Určitě do budoucna budu rád, když napíšete své poznatky, ale upřímně zatím vaše odpovědi nemají žádné odborné pojetí. Tímto jsem vás nechtěl nikterak kompromitovat :o ,Pouze směřuji svůj názor, jak je složité něco napsat a mít to vědecky podloženo. Chtěl bych vás vidět, jak určujete pohlaví podle urogenitálního ústrojí. Když možná ani netušíte jak tento orgán rozeznat. Možná se pletu, ale není to tak jednoduché, jak se zdá a před tímto aktem se musí řešit také jiné záležitosti, abych se utvrdil, že se nepletu. Bohužel nelze praktikovat na živých jedincích. Každý druh má své charakteristické rozlišovací pohlavní znaky. U určitého druhu ryb se může v určité fázi života změnit. Berte tento vjem jako zamyšlení nad realitou chovu těchto ryb, které zatím nejsou tak dokonale prozkoumané, tedy ichtyologickou veřejností.
Uživatelský avatar
PIETRO
častý přispívatel
 
Příspěvky: 347
Obrázky: 0
Registrován: 14 bře 2008, 13:12
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod Moliro » 06 pro 2010, 07:44

Souhlasím s Martinem Pařízkem. S určováním pohlaví mám stejné zkušenosti z cca 10 let chovu a odchovů
Uživatelský avatar
Moliro
častý přispívatel
 
Příspěvky: 346
Obrázky: 24
Registrován: 13 lis 2005, 12:25
Bydliště: Most
Kolik let děláte akvaristiku?: 0

Re: Eretmodus

Příspěvekod Matthes » 06 pro 2010, 09:04

martin_parizek ... jak mas tech 14 ryb-pary jsou pevne?

tak pevných párů mám v akva 7!, což je paráda, tyto páry jsou stále spolu v určité části akva spolu se třou a společně taky napadají jiný pár co je příliš blízko jejich "revíru". O ploutvích jsem nic nepsal :!: , nepříjde mi v nich až takový rozdíl, rozdíl vidím v celkové stavbě těla toť je pouze můj názor. Co se vel. týče samci mají u mě 7-8cm, samice 5-6cm. Neberte mě hned za slovo je to pouze MŮJ názor, jiné ryby jako Spathodus erythrodon či Tanganicodus irsacae jsem neměl jsou to první ryby Eretmodus co mám a to WF je možné, že F1 či pondraised se budou chovat jinak :idea:
PS: jinak PIETRO musím s tebou souhlasit.
Uživatelský avatar
Matthes
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 735
Obrázky: 104
Registrován: 17 úno 2009, 18:55
Bydliště: Havířov
Kolik let děláte akvaristiku?: 0

Příspěvekod martin_parizek » 08 pro 2010, 13:34

mathhes-promin, nepsal, vzal sem to tak nejak celkove s tim vnejsim habitusem a napsal jsem to ponekud nestastne a hlavne nepresne- To jsou holt ta uskali netove diskuze:-)
take se s Tebou nechci nejak hadat, na svuj nazor mas samozrejme narok, navic je to v zasade pravda:-) Ja to vidim trochu jinak, ale co..., je to jen nas konicek a nejde o zivot:-)
Mel sem a mam jak ryby WF tak i F1, a u Eretmodu se az na tu vyse popsanou vyjimku ryby chovaji jak maji:-)
Diky za odpoved ohledne tech Tvych rybek, kazdopadne je to v poradku:-) by me zajimalo, jestli si treba nekdy v budoucnu prohodi partnery nebo tak neco:-)

Mala odbocka na zaver- ze vsech zastupcu tribu co jsem kdy choval, se mi jediny Er.cyanostictus choval jako ciste parovy tlamomec a predaval si mlade.- Naopak S.erythrodon a T.irsacae se mi nikdy jako parovy tlamovci nechovali a mlade si nepredavali. Proc to tak je, netusim. Presto stale verim informacim ohledne jejich parovosti:-)
S.marliery se chovali jak meli:-)
martin_parizek
uživatel webu
 
Příspěvky: 8
Registrován: 03 pro 2010, 12:56
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na Akva Tribut Eretmodini

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron