bakterialni rozpad ploutvi?

Diskuze o akvarijních nemocech!

Moderátor: Team AkvaMalawi

bakterialni rozpad ploutvi?

Příspěvekod honzi » 05 lis 2005, 17:17

Ahojte.

Na hodne mych rybek se mi zacalo objeovat, ze na konci ploutvicek je roztreseny okraj, par malickych panda pancernicku ma dokonce i vetsi, asi milimetrovy sedy zavoj. Dle internetu jsem neco podobneho nasel tak by to mohla byt nemoc "bakterialni rozpad ploutvi".
Nemate s tim nekdo zkusenosti?
Navic jsem ted vsechny rybky prehazel do nove 200l nadrze, kde byla voda asi 3 dny odstata "nanecisto", takze nevim jestli to tmu jeste pomohlo nebo ne, ale kazdopadne ten rozpad ploutvi jsem tam uz pozoroval tak tyden az 14 dni. Budu moc vdecny za kazdou radu. Vubec nevim co na to pouzit a nerad bych prisel o moje milacky. To asi kazdy akvarista chape.
Diky moc za pomoc.
Honza
honzi
uživatel webu
 
Příspěvky: 12
Registrován: 21 říj 2005, 10:56
Bydliště: Praha

Příspěvekod Martin Novák » 05 lis 2005, 18:54

Tak s tímto osobní zkušenost nemám, ale jistě Ti tu poradíme. Jen jsem se chtěl zeptat, zda-li bys to mohl nafotit a vložit sem?
Uživatelský avatar
Martin Novák
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 1501
Obrázky: 93
Registrován: 19 bře 2005, 16:49
Bydliště: Písek
Kolik let děláte akvaristiku?: 22

Příspěvekod Rostratus » 05 lis 2005, 21:20

No to bude asi najlepšie keď to nafotíš a to uvidíme.
Uživatelský avatar
Rostratus
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 627
Obrázky: 80
Registrován: 07 dub 2005, 22:27
Bydliště: Dubnica nad Váhom

Tak pozadovane fotky...

Příspěvekod honzi » 05 lis 2005, 22:33

No moc to prave fotit neslo :(
Přílohy
skalar.jpg
skalar s rozpadem ploutvi
honzi
uživatel webu
 
Příspěvky: 12
Registrován: 21 říj 2005, 10:56
Bydliště: Praha

Rozpad ploutvi

Příspěvekod Phill » 06 lis 2005, 10:13

No vzhledem k tomu, ze jsem akvarista teprve asi 10 mesicu a asi 5 mesicu jsem se trapil s ruznymi chorobami,protoze jsem nakupoval v hornbachu atd.a moje ryby byly prolezly vsim moznym a vubec jsem pred tim netusil,ze ryba muze mit nejakou nemoc.Touto chorobou jsem si take prosel.Zvolil bych klasicky postup.Zvysit teplotu na 29 stupnu.prisolit 1 pol.lzici na 50L vody,pridat acriflavin podle davkovani nebo ESHA 2000 podle davkovani, a lecit asi tyden, pote teplotu pozvolna vracet na tech 25 stupnu.Z fotek neni nic poznat, ale pokud to je Rozpad ploutvi tak to urcite zabere.Jo NEFILTROVAT a po lecbe cca 5 dni filtrovat pres aktivni uhli.Filip
Phill
uživatel webu
 
Příspěvky: 37
Obrázky: 6
Registrován: 28 zář 2005, 09:17
Bydliště: Brno

jeste dalsi detailneji

Příspěvekod honzi » 06 lis 2005, 16:12

Tak tady je jeste dalsi fotka tech ploutvi. Proste se od koncu postupne rozpadaji a "ubyvaji".

Vcera v noci jsem jeste zajel pro rady a prodavaci z akvaristiky mi doporucili SERA Baktopur. Tak jsem to tam vcera nalil, zapnul naplno vzduchovani, vyradil venkovni biofiltr eheim(ten jsem tal do dalsiho akvarka jen naprazdno aby cistil a nevyschnul a neprisel jsem o bakterie)

V akvarku jsem to nechal pusobit a po 12 hodinach jsem zapnul aspon filtraci pres novy molitan, abych odfiltroval aspon takove ty kusy co mi zvirili pancernici.

Zitra opet vypnu filtraci a dam druhou davku Baktopuru. Snad to pomuze. Melo by to byt primo na tohle. Kazdou dalsi radu ale hodne vitam!!!
Přílohy
DSCN0088.jpg
viz ocasni ploutev
honzi
uživatel webu
 
Příspěvky: 12
Registrován: 21 říj 2005, 10:56
Bydliště: Praha

Příspěvekod honzi » 08 lis 2005, 17:21

Teda nevim jestli o tom nikdo nic nevi a nebo jsem tu za vyvrhela kdyz nemam malawi, ale cekal jsem trosku vetsi pomoc:(
Jinak Baktopur ucinkuje tak, ze jsem zatim prisel o 2 neonky, 2 cichavce, jednoho sumecka zralociho a moc doufam ze to je vse...
honzi
uživatel webu
 
Příspěvky: 12
Registrován: 21 říj 2005, 10:56
Bydliště: Praha

Příspěvekod Radim Zídek » 08 lis 2005, 17:39

Nemyslím si, že by tě tu někdo považoval za vyvrhela, ale s tím to specifickým napadním ryb třeba tolik lidí zkušeností nemá. Moje vlastní zkušenost je taková: použít přípravek Esha 2000 dle návodu k dávkování, před léčbou provést částečnou výměnu vody. V průběhu léčby filtraci nevypínat Esha neničí užitečné bakterie, teplotu vody není nutné zvedat. Po skončení léčby není potřeba filtrovat přes aktivní uhlí a není potřeba měnit vodu, tento přípravek se sám biologicky odbourává. Do týdne by jsi měl mít klid, jinak po zaléčení začíná působit okamžitě.
Uživatelský avatar
Radim Zídek
moderátor
moderátor
 
Příspěvky: 1068
Obrázky: 249
Registrován: 19 bře 2005, 19:11
Bydliště: Hradec Králové

Příspěvekod nakatenga » 08 lis 2005, 23:14

Ahoj honzi, vítej!
Tedka to tady tak nějak louskám a koukám - vyvrhel? Pločpak? Většina z nás tady na klasické akvaristice začínala a velká část z nás s ní ani neskončila a ještě k tomu si pořídila africké tlamovce...
Bakteriální rozpad ploutví jsem řešila u ryb jedenkrát, jednalo se o endlerky (živorodky Endlerovy), které jsou na tuto chorobu nerybsky chytlavé. Vzhledem k jejich miniaturním rozměrům a nárokům na prostředí obvykle krátce po prvních projevech příznaků tyto rybky hynou.
Potvrzuji Radimovo pojednání o použití Esha 2000 - toto léčivo při použití podle návodu velice rychle zabralo.
Doporučila bych dtto - dávkovat dle návodu, zaléčit celou nádrž se vším osazenstvem, nevyšilovat se zvyšováním teploty a vzduchování a nevypínat filtr (vypnutí filtru podporuje hromadění odpadních látek, rybkám to neprospívá).
Koukala jsem na fotečky důkladně a zblízka, ale skalára vypadá spíš jako okousaná. Pozorovala jsem na fotkách rasbory, ty jsou neškodné, panceřníci jasně taky - jaké rybky máš?
Píšeš, že jsi rybky odlovil do nové nádrže s tři hodiny odstátou vodou - to byl pro rybky asi dobrej šok. O skalárách nevím nic než že potřebují vyšší sloupec vody a život v hejnu. Rasbory asi byly nějakou dobu bez klínku než se vzpamatovaly a panceřníci, pokud jsou dospělí a máš samice i samce, by se teoreticky hodem do čerstvé vody měly vytřít.
:3: Trochu se rozepiš.
PS: Nestřídej honem honem léčivo za léčivem, pokud by jsi měl pocit, že to či ono nezabírá, stavu by to neprospělo. Musíš počítat i se ztrátami, ne vždy je rybám pomoci a také neplatí, že rybička z obchoďáku je špatná rybička - jen doporučuji zvýšenou opatrnost a prevenci při umis?ování do nádrže doma.
Uživatelský avatar
nakatenga
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1073
Obrázky: 8
Registrován: 19 bře 2005, 19:34
Kolik let děláte akvaristiku?: 0

Příspěvekod honzi » 09 lis 2005, 00:26

Diky moc. za kazdou radu i info(a snahu)...
No baktopur jsem dnes tedy dokonocil, zitra odsaju dno a uvidime. Zatim tedy ale na skalarach zadne zlepseni bohuzel nevidim. Necekam ze by jim vyrostly ploutve pres noc, ale preci jen mam trosku obavu, jako by ta nemoc dal uzirala ty blany v ploutvich a zustavaly tam jen takovy ty pevny vlakna.
No drzte palce.
honzi
uživatel webu
 
Příspěvky: 12
Registrován: 21 říj 2005, 10:56
Bydliště: Praha

Další

Zpět na Akva Choroby

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron