Vliv pozadí na chování ryb

Diskuze o akvaristické technice, příslušenství a veškerém zařízení!

Moderátor: Team AkvaMalawi

Vliv pozadí na chování ryb

Příspěvekod PatasRS » 12 čer 2012, 08:57

Zdravím Vás, akvaristi. :lol: Při přemýšlení nad tím jak dosáhnout toho, aby ryby byly krásně vybarvené mě napadla myšlenka jaký může mít vliv pozadí v akváriu na chování ryb, myslím teď jednobarevnou tapetu na pozadí. Zaznamenali jste někdy odlišné chování nebo jestli má pozadí vliv na zbarvení ryb (např. černá, modrá, bílá, světlá, tmavá)?
A druhá věc jaký má vliv osvětlení, tedy intenzita na vybarvenost a chování ryb?
Jsou to jen takové spekulace a myšlenky, ale třeba někdo z Vás má zajímavou zkušenost a bylo by zajímavé se o tomto dozvědět více :wink:
Uživatelský avatar
PatasRS
přispívatel
 
Příspěvky: 195
Obrázky: 44
Registrován: 28 úno 2009, 21:14
Bydliště: Olomouc

Příspěvekod Ondra » 12 čer 2012, 11:46

Ahoj,
toto téma již bylo několikrát diskutováno na tlamovcích.cz, proběhla tam taky celkem vášnivá diskuze. Podle mého názoru to ovivňuje barevnost ryb velice zásadně. Ony totiž ryby reagují na stresové faktory změnou barevnosti a také se snaží přizpůsobit okolnímu prostředí. To znamený, když je pozadá tmavé (černé, hnedé od řas) a písek je tmavý (+tmaví kameny) a do nádrže svítí málo světla, tak ryby se budou jednak maskovat a budou tmavší. Ano, lze říct, že je to jen optický vjem, že když víc svítíme, tak jsou prostě barvy lépe vidět. To je pravda. Potom ale vyvstane problém, zda mát akva vybavené tmavě a dát nad nádrž zdroj světla o dvojnásobné svítivosti, nebo prostě změnit tapetu např do světle modra a nic nás to prakticky nestojí, navíc bude efekt určitě poznat.
Zásadní vliv ale mají i dusíkaté a hlavně organické látky ve vodě, prostě stupeň znečištění. Tropheusi v nečištěné zažloutlé vodě nebudou nikdy tak krásně zbarvení.

To jestli dáš za nádrž světle modrou nebo světle zelenou je už opravdu jen otázka vkusu, popřípadě nějaké světlé "3D" pozadí (ideální mě příjde od Back to Nature, varianta Slimline provedení světlý vápenec...Vše je to ale taky otázka vkusu.

Rád bych zde také vyslovil teorii, že např. u duboisi (které ji choval,ne?) se podle mě barevnost a tloušťka pruhou formuje také částečně v závislosti na barevnosti okolí, jelikož jsem si všiml, že ryby od stejného chovatele jednou nemají pruhy a jednou je mají krásně široké. Pritom v tmavých nádržích z nich většinou vyrostly tmavé ryby... Není to ale fakt, ale jen moje teorie ;-)
Uživatelský avatar
Ondra
častý přispívatel
 
Příspěvky: 378
Obrázky: 6
Registrován: 02 črc 2007, 17:17
Bydliště: Lelekovice

Příspěvekod FontosR » 12 čer 2012, 11:56

Moje zkušenosti jsou, že má vliv tapeta na barvu ryb a i trochu chování. Nedávno jsem psal že jsem měl bílou tapetu a agresivita některých ryb byla větší než když jsem dal tmavě modrou. Jak se tady už píše, určitě má vliv na ryby jak tapeta tak barva písku a i kamenů.
Uživatelský avatar
FontosR
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1454
Obrázky: 34
Registrován: 03 říj 2006, 12:51
Bydliště: KADAŇ

Příspěvekod PatasRS » 13 čer 2012, 11:33

Já mám momentálně černou tapetu a přemýšlím, že bych dal buďto modrou nebo že bych se pustil do výroby 3D pozadí z polystyrenu, nic tlustého, ale aby to bylo plastické a hezké jako v biotopu. Uvažoval jsem právě o té barvě a jestli pomůže rybám, když budou mít kolem sebe světle modrou tapetu nebo tmavé 3D pozadí... Mám konkrétně hongi sweden a bojím se, že se nevybarví úplně, jako už se to pár lidem stalo... mám zatím jen jednoho plně vybarveného jedince a chtěl bych i další, tak spekuluju jak jim vylepšit prostředí aby se mohli vybarvit :)
Uživatelský avatar
PatasRS
přispívatel
 
Příspěvky: 195
Obrázky: 44
Registrován: 28 úno 2009, 21:14
Bydliště: Olomouc

Re: Vliv pozadí na chování ryb

Příspěvekod hr » 10 srp 2012, 14:34

Patriku, Patriku kam ty pořád pospícháš a co chceš???? :3:
Napřed to byli duboisi, kteří se ti nezdáli být dost barevní, teď je to ten tvůj nesmyslnej malawi mix :? a ty chceš pořád jen jedno, aby ryby byli barevné jako žárovky na cirkusu.
V prvé řadě by si měl pochopi a naučit se základní věci a principy chování ryb a tak jim trochu porozumět.
Tvoje ryby jsou na plné vybarvování ještě mladé a i kdyby si měl v aqu dost samců, kteří by měli být vybarvení tak stejně nebudou, protože se nebudou předvádět před silnějšíma samcema, kteří by je za takové machrování před samicema rosekali.
Pochop jednu základní věc a to že u ryb, které dokáží své zbarvení nějak rozmanitěji měnit :21: , ať je to při tření, soubojích, krmení, nebo úlekové reakci a podobně, nikdy nedocílíš toho, že budou všechny vybarvené naplno a stejně. :mrgreen:
Jestli by si takové rybyčky chtěl, tak si pořiď třeba neonky a jetli chceš zůstat věrný africe, tak třeba yellow, ty budou vždy jako citrony. :16:
hr
častý přispívatel
 
Příspěvky: 459
Obrázky: 14
Registrován: 02 pro 2009, 13:32

Re: Vliv pozadí na chování ryb

Příspěvekod Lgaspo » 11 srp 2012, 16:57

Na zafarbenie ryb vplyva mnozstvo faktorov a zladit ich je niekedy celkom kumst (potrava, biotop, druhove zlozenie, kondicia, pomer pohlavia, vek ryb, povaha ryb,...)
Napr. pri mbunach su casto mnohi akvaristi rozcarovani, ked sa im z niekolkych samcov prekrasne zafarbi len jeden a zbytok su nevyrazne, bojazlive mysky snaziace sa byt co najnenapadnejsimi.
To je ale skutocnost, s ktorou musi kazdy akvarista pocitat uz pri vybere ryb zvlast pri mensich nadrziach.
Preto je dolezite mat aspom zakladne znalosti a rybach, ktore ide akvarista chovat a nenechat sa nalakat krasnymi obrazkami na webe, ktore su castokrat prifarbene a neodrazaju realitu.

Pokial ma byt akvarium co najfarebnejsie je vhodne vybrat si ryby, kde samec aj samica su zaujimavo zafarbeni, resp. ryby ktore su zafarbene aj pod tlakom dominantnych jedincov:
Labidochromis caeruleus
Metriaclima msobo
Pseudotropheus saulosi coral red
Pseudotropheus demasoni
Melanochromis interruptus
Melanochromis cyaneorhabdos
Sciaenochromis fryeri (samci)
Aulonocara sp. Calico
...
Uživatelský avatar
Lgaspo
technická podpora
technická podpora
 
Příspěvky: 1510
Obrázky: 52
Registrován: 05 kvě 2005, 14:38
Bydliště: Bratislava - SR
Kolik let děláte akvaristiku?: 10

Re: Vliv pozadí na chování ryb

Příspěvekod CZmok » 15 srp 2012, 12:01

radex píše:... Jestli by si takové rybyčky chtěl, tak si pořiď třeba neonky a jetli chceš zůstat věrný africe, tak třeba yellow, ty budou vždy jako citrony. :16:


Já Ti nevím Radku. Yellowek mám dost a celkově mají teď ryby nějaké lekavější období a když se přiblížím k akvu, tak i Yellowky dokážou dost jakoby trochu "zčernat" o demasonech ani nemluvě. Může lekavost záviset na počtu ryb v nádrži? Tipuji, že ano. Jak už jsem se naučil, může záviset skoro všechno na všem. :D
Uživatelský avatar
CZmok
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 669
Obrázky: 32
Registrován: 13 pro 2010, 15:02

Re: Vliv pozadí na chování ryb

Příspěvekod hr » 15 srp 2012, 14:31

Top co zde píšu je spíše taková reakce na nesmyslné počty a druhy v Patrikově nádrži a nasledně mu Lgaspo vypsal některé druhy se kterými je barevná stálost a sitost asi nejsnažšía také to že je potřeba umět ryby jak nakombinovat tak doplnit početně poměr samců a samic tak aby nedocházelo k agresivnímu vybíjení ale konkurenčnímu předvádění. Na to je ovšem potřeba napřed trochu porozumět chování ryb a ne si jen přát aby byli ryby barevné :21: .
Těch druhů je mezi mbunami samozřejmě víc, ovšem na svou otázku sis perfektně odpověděl sám pane mok :5: .
Co se tíká ztmavnutí ryb tak ono už to tak bývá že ryby z tmanším pigmentem dokáží s barvou více čarovat než třeba ty světlé. Jestli mám být konkrétní, tak demeson VS yellow a asi víš sám že je to tak.
Ale tady jde hlavně o to "já chci barevné rybky " a budu dokola spekulovat nad tím jak na to.
Jestli změnit osvětlení, žrádlo, sypat něcodo vody, pozměnit barvu pozadí, nebo rybám zpívat.
Prostě řeší se tu kraviny a to hlavní když člověk napíše, že složení ryb a jejich druhové počty jsou k ničemu, tak to prostě nechce majitel pochopit a argumentuje tu tím, že jeden chovatel mu říkal, že bla bla bla a že v jezeře je to tak a tak a podobné nesmysly..
Patrik měl trofany a nedokázal se o ně postarat tak, aby vypadali jak mají. Měl jsem od toho samého chovatele ty samé prcky dokonce i snad stejně staré a když vyrostli vypadali perfektně. Viděl jsem dost trofanů a dost nádrží s nimy a také už jsem jich pár druhů choval a moc dobře vím, že když vezmu trops kteří nejsou zrovna výstavně vybarvení a dám je do nádrže která bude splňovat jejich podmínky ke "spokojenému" životu, tak budou hned o 100% vypadat lépe.
To ale samozřejmě funguje i naopak, takže někdo uvidí někde krasně zbarvenou skupinu na prodej, koupí ji, doma vylije do svého aqa a co to co se to děje oni mě podvedli to nejsou ty krásné ryby, ale nějaké přičmoudlé čudly. :7:
Jak tu dokola píšu chce to něco nastudovat :1: poté to pochopit v praxi :3: a neustále vyvíjet a zdokonalovat :5:
hr
častý přispívatel
 
Příspěvky: 459
Obrázky: 14
Registrován: 02 pro 2009, 13:32

Re: Vliv pozadí na chování ryb

Příspěvekod PIETRO » 15 srp 2012, 15:47

Co napsal Radek, mohu potvrdit a s tímto názorem nejde jinak než souhlasit.¨
Jak funguje zbarvení rybí kůže
Zbarvení těla ryb je velmi specifické a variabilní, jak mezi jednotlivými druhy, tak i samostatně jednoho druhu.
Ryby mají vysoce vyvinuté ochranné zbarvení (mimikry).Jedná se o reakci, při které se organismus dokáže barvou svého těla, co nejvíce přizpůsobit svému okolí ve kterém žije a tím se chrání před predaci jiných ryb.
Změny ve zbarvení těla probíhají různě rychle.Obecně rychle změny zbarvení,trvající několik sekund, jsou, známe u mořských ryb a živočichů.Obecně platí, že ryby mají tmavší zbarvení hřbetní partie.Tímto jim umučuje splývat s podkladem dna.Břišní partie bývá světlejší, bílé nebo stříbřitě lesklé.Tím ryby při pohledu ode dna splývají s vodní hladinou, která se jeví jako zrcadlo. Zbarvení ryb způsobují čtyři druhy barevných (pigmentových) buněk (chromatofory a iridocyty).
Rozdělení buněk.
Černé buňky – melanofory, žluté buňky – xantofory, červené – erytofory, stříbrné buňky – iridocity (gynofory).
Pigmentové buňky jsou roztroušené ve škáře ryb, zejména v hraniční vrstvě škáry a pokožky, v několika vrstvách. Vzájemné vrstvení chromatoforů má za následek vznik výsledného, strukturálního zbarvení.
Černé buňky (melanofory) jsou buňky s četnými výběžky. Jsou početné ve škáře na celém povrchu těla. Nalézají se také v okolí cév, ve vazivu v okolí nervové soustavy, páteře, ledvin, střeva.
Černé buňky obsahují černý (hnědý, černomodrý, modrý) pigment melanin. Je v buňce v podobě pigmentových zrn. Ke každé buňce vedou nervové vlákna autonomních nervů. Princip změny zbarvení spočívá v tom, že po nervovém podráždění se pigmentová zrnečka mohou v buňce pohybovat. Mohou být ve shlucích středu buňky. Takový okrsek povrchu těla je pak světlé barvy. Nebo mohou být roztažená do výběžku buněk a taková část těla je pak světlé barvy. Nebo mohou být roztažena do výběžku buněk a taková část těla má zbarvení tmavé, popřípadě černé. Je patrné propojení nervové soustavy a chromatoforů. Tím je možné vysvětlit, že ryby reagují svým zbarvením na změny prostředí velmi rychle.
Žluté buňky (xantofory)
Obsahují žluté nebo oranžové barvivo je vázáno na tuky a je rozpustné v alkoholu. Patří mezi lipochromy. Xanatofory jsou ne těle ryb hojné. Jsou menší než melanofory, obsahují dvě jádra. Zrnečka barviva se v buňkách pohybují obdobně jako melanin.
Červené buňky (erytofory).
Jsou to buňky na těle ryb méně časté. Jejich výskyt může být omezen jen na některé partije těla, kde vytváří červené skvrny například u střevle potoční a koljušky tříostné na břiše, známe ryby s naších vod. Lze je také najít u různých druhů a variet akvarijních ryb. Obsahují červená barviva (lipochromy). Pigment se v červených buňkách zpravidla pohybuje rychleji, než v ostatních chromatoforech.
Stříbřité buňky (iridocyty,guanofory)
Jsou to buňky bez výběžků, oválného tvaru, s jedním jádrem. Obsahují barvivo guanin v podobě krystalů. Krystalky guaninu silně lámou světlo. Jsou příčinou opticky bíle nebo stříbřité barvy břicha a boků četných druhu ryb. Guanin se vyskytuje i ve stěně plynového měchýře, v některých svalových vláknech, peritoneu a sítnici oka. Dříve byl guanin průmyslově získáván ze šupin kaprovitých ryb a využíván k výrobě umělých perel.
Roztažení barviv v chromatoforech, a tím i intenzita zbarvení, jsou řízeny především po nervových drahách (s výjimkou irirdocytů). Na roztažení barviv má také vliv hormon hypofýzy, intermedin. Způsobuje, že v období rozmnožování, kdy je hormonální činnost výrazně zvýšená, se objevuje výraznější zbarvení. U některého druhu ryb je toto zbarvení velmi intenzivní a je označováno jako svatební šat. Intenzivnější bývá u samců (mlíčáků). Projevuje se vznikem černých, případně tmavých ploch, zejména v přední části trupu a na prsních ploutvích. Ryby mají tedy pouze čtyři typy pigmentových buněk. Přesto mají na svém těle i mnoho dalších barev a barevných odstínů různé intenzity. Toto výsledné, tzv. strukturální zabarvení, vzniká jako výsledek kombinací a vrstvení výše uvedených čtyř typů pigmentových buněk ve škáře.
Jednotlivé barvy vznikají takto:
* stříbřitá – v místech, kde jsou melanofory uloženy pod iridocyty.
* šedá – melanofory jsou na povrchu, iridocity pod nimi, melanin je částečně roztažený.
* černá – melanofory se široce roztaženým melaninem překrývají iridocyty.
* modrá – iridocytyjsou nad melanofory s roztaženým melaninem trvale modré zbarvení vzniká pevným spojením stříbřitých a černých buněk v tzv. melanniridocyty).
* zelená – vzniká kombinací třech pigmentových buněk, nahoře jsou xantofory, pod nimi iridicyty, dole melanofory.
* žlutá (lesklá) – xantofory leží nad iridocyty.
* žlutá (nelesklá) – tvořena pouze xantofory s roztaženým barvivem.
* žlutohnědá – melanofory s částečně roztaženým melaninem leží nad xantofory s roztaženým barvivem.
* červenohnědá – melanofory s částečně roztaženým melaninem leží nad erytorofory s roztaženým barvivem.
* červená (lesklá) – erytofory jsou nad iridocyty.
* červená (matná) – tvořena pouze erytofory s rotaženým barvivem.
* oranžová – vzniká promícháním xantoforů s erytofory.
* bílá – je spůsobená pouze iridocyty.
Někdy se objevují v kůži chromatofory jen jednoho typu nebo úplně chybí. Tím vzniká jednotlivé zbarvení celého těla. Tyto změny zbarvení jsou obvyklé podmíněny geneticky jako mutace.
Melanismus – v kůži se vyskytují pouze melanofory. Jde o jev poměrně vzácný. Objevuje se u hlubinných ryb nebo u uměle chovaných mutací.Totální melanismus je znám u melanické mutace karase za zlatého (závojnatky) a u živorodek rodu Poecilia (Black – Molly). U akvarijních ryb je znám též částečný melanismus (černá skvrnitost nebo černé zbarvení poloviny těla).
Xantorismus – v kůži jsou xantofory. Výsledkem je buď žluté, nebo oranžové zbarvení. Je známé u řady okrasných druhu ryb například (zlatý jesen zlatý kapr, zlatý karas). Pokud jsou xantofory doprovázeny pod nimi ležícími iridocyty, je výsledkem zlatý nebo oranžový lesk rybího těla.
Erytrismus – v kůži jsou pouze erytofory. Toto zbarvení je vzácné. Vyskytuje se pouze u barevných odrůd kapra KOI.
Albinismus – v kůži chybějí pigmentové buňky s výjimkou iridocytů. Při úplném albinismu chybí pigment v duhovce oka a ta se jeví jako červená od krevních vlásečnic v oku. Při neúplném albinismu (albinotismu) chybí pigment v kůži, ale je zachován v oku, které má obvyklé zbarvení. Albinismus je znám u akvarijních ryb, v přírodě se vyskytuje například u sumcovitých ryb.
Alampie – scházejí všechny typy pigmentových buněk, tedy i iridocyty. Je nejvzácnější. Byla pozorována u některých kaprovitých ryb. Zbarvení je světlé bez lesku.
Závěrem lze obecně říci, že tmavé zbarvení je způsobeno pobytem ryb v tmavém prostředí a prostředím světlým. Intenzita zbarvení je ovlivňována vždy, když dochází ke zhoršení funkce nervového systému. Ryby tmavnou při ztrátě zraku, onemocnění, při externě nízké nebo vysoké teplotě vody, v prostředí s nízkým pH. Světlé zbarvení je způsobeno nedostatkem kyslíku, poruchami krevního oběhu, nebo nadbytkem světla. Množství červených a žlutých barviv je také ovlivňováno kvalitou výživy. Při intenzivním krmení přibývá v těle tuková tkáň a množství těchto barviv (lipochromů), které jsou vázány na tuky, se zvyšuje. Při hladovění červených a žlutých barviv naopak ubývá.
Čím je ryba starší, tím se intenzita barev snižuje. Souvisí to s ubýváním činnosti pohlavních žláz a s dalšími změnami doprovázejícími poruchami stárnutí organismu.
Uživatelský avatar
PIETRO
častý přispívatel
 
Příspěvky: 347
Obrázky: 0
Registrován: 14 bře 2008, 13:12
Bydliště: Ostrava

Re: Vliv pozadí na chování ryb

Příspěvekod canart » 15 srp 2012, 21:22

K prispevkom lgaspa, radexa a Pietra niet co dodat, mas to aj vedecky podlozene ;)

Pokial sa jedna o pozadie, urcite sfarbenie ovplyvnuje, ale bolo tu uz viackrat napisane, ze samotne pozadie nie je jediny faktor. No a kedze mas ciernu tapetu, nie je sa co divit, ked budu ryby tmave. Ale tiez zavisi od svetla, tiez to tu bolo spominane a od pomeru pohlavi atd. Staci jeden ultradominantny samec a mas jednu pekne vyfarbenu rybu a ostatne si ani neskrtnu. A iny chovatel ich bude mat v rovnakom akvariu ako ty pekne vyfarbene, lebo skupina nebude trpiet zvysenou dominanciou niektoreho samca. Nechcem opakovat dalsie predchadzajuce komentare, iba ich potvrdit, aby si mal viac nazorov, ktore by ta mali usmernit.

Pokial ti ide skutocne iba o farebnu nadrz s africkymi cichlidami, daj si tam iba samcov rodu Aulonocara roznych druhov a foriem. Ale ani o nemusi byt stastna cesta. Vzdy sa najde nieco, co moze vysledny efekt pokazit.
Uživatelský avatar
canart
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 918
Obrázky: 72
Registrován: 04 dub 2005, 22:28
Bydliště: Nitra - SR


Zpět na Akva Technika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 návštevníků

cron