Male akva malawi

Obecná diskuze o malawi akvaristice!

Moderátor: Team AkvaMalawi

Male akva malawi

Příspěvekod mikro » 26 lis 2005, 00:12

Prosim Vas chtel bych poradit. jsem obycejny akvarista. moc semi libi akva s malawi rybkama. Bohuzel zatim mam volne v pokoji pouze akva o roz. (85x35x45) takze cisty objem tak 120l. Jake rybky pocet osadit do tohoto mensiho akva. Je jasne, ze malawi chce urcite vetsi akva, ale to pripada v uvahu az kolem brezna. zatim bylo naplanovano pudorys 150x60x(asi50). Puvodne urcene jako klasicke akva, ale teraz spise uz pocitam na malawi. Takze dve zakladni otazky na Vas :wink: je to jeste "unosny" objem, a jake rybky osadit. Bylo by to takove seznamovaci akva pred porizenim vetsi nadrze. Diky moc i za negativni ohlasy
Filrace uvazuju ext. biofilter (pokud si pamatuju tak navod od Canart-ať ;-) )
Uživatelský avatar
mikro
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1165
Obrázky: 28
Registrován: 24 lis 2005, 17:27
Bydliště: Milevsko/Brno

Příspěvekod canart » 26 lis 2005, 00:27

V takom akva sa da chovat niekolko druhov, ale skor by som povedal z Tanganiky. Napr. niektore mensie Lamprologusy a Neolamprologusy, hlavne vytierajuce sa v ulitach. Z Malawi by slo par druhov. Trufol by som si vzhladom na velkost P. demasoni, dalej P. saulosi, L. coerulus "Yellow" pre ich nenarocnost (s uspechom som ich choval v 90 l nadrzi, i ked to samozrejme nebolo idalne, ale aj napriek tomu boli nadherne a bez problemov sa rozmnozovali) a urcite niekolko dalsich druhov. To je vsak len vypocet druhov, z ktorych si bude treba vybrat asi 2-3 druhy (na zaciatok spolu 12-15 ks). Urcite sa najdu aj odporci chovu cichlid v takejto mensej nadrzi, ale da sa. To vacsie bude omnoho lepsie.
A co sa tyka filtra, som rad, ze som ta inspiroval ;)
Uživatelský avatar
canart
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 918
Obrázky: 72
Registrován: 04 dub 2005, 22:28
Bydliště: Nitra - SR

Příspěvekod mikro » 26 lis 2005, 00:44

Canart, diky za pozitiv odpoved ;-) jeden filter u klasicke 200l nadrze uz bezi ;-)
Kouknu na rybky a uvidime. nerad bych aby jim bylo moc tesno :-( 12ksuov, sem i zda vcelku dost, poctal sem spise do 10ks. Preci jenom sou to obcas teritorialni druhy, takze spise menej. zase ale aby se citily dobre a ne ustrasene. jeste to prokoumam ;-) pozadi uz sem dneska zacal z Pu peny, a budu vykousavat pinzetou. Pak se chystam jeste na skalu a ukryty pro rybky. to zas moje umelecke strevo dostane zabrat :-DD
Uživatelský avatar
mikro
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1165
Obrázky: 28
Registrován: 24 lis 2005, 17:27
Bydliště: Milevsko/Brno

Příspěvekod nakatenga » 26 lis 2005, 00:44

Ahoj Mikro,
Canart má pravdu, dají se chovat nějaké ty rybky, ale :idea: doporučila bych ti trochu něco jiného.
Je docela evidentní, že se nemůžeš dočkat. Plánuješ pořízení a zařízení dost velké nádrže na březen, ale rád by jsi začal s nějakým málem už nyní....
Když máš tu možnost zařídit malou nádrž teď, neobsazuj ji jako malawi. Použij tohle malé AQ jako záběhové - získáš do začátku početnou kolonii užitečných bakterií, které ti při zařizování malawi nádrže ušetří dost starostí a tím i práce. Dej dno, dej nějakou dekoraci a zapoj filtr, o pár dnů později třeba pár živorodek, až se začně dělat trochu řasa, pořiď ancistruse (toho pak asi přihodíš do malawi)......
Až potom na jaře budeš rozbíhat velkou nádrž, použiješ část zabydlené vody, dtto filtr nebo filtrační média - a co rád uslyšíš - malawijské rybky budeš moci umístit podsatně dříve, než třeba za 2-3-4 týdny. Možná třeba hned jak se voda pročistí, to je druhý den.
Uživatelský avatar
nakatenga
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1073
Obrázky: 8
Registrován: 19 bře 2005, 19:34
Kolik let děláte akvaristiku?: 0

Příspěvekod mikro » 26 lis 2005, 00:55

nakatenga : njn mas pravdu ;-) ale uz vim ze spech se v akvaristice nevyplati.... Ano vetsi nadrz uz mela byt v rijnu, bohuzel se doma jeste neudelalo misto, a precijenom, byly jine vydaje (dva praskle boilery udelai doma trosku paseku v rozpoctu, 30tisic jen to bylo :-(( ) takze zdrzeni.
Jeste to promyslim. To predpripraveni neni spatny napad. Zabehle filtry, i castecna voda je dost velke urychleni. prave ze vetsina vlasten uz ted neni problem. doma ted mam Dve 50l, dve 25l, jednu 120, 150, a jeste asi 90 se zelvama, nadhernema, tem uz bude skor x let, uz maj krunyr skoro 20cm. nejake zkusenosti mam, ale stejne jak vidim prazdne akva uz me svrbi rucky . zakladanii akva a jeho postupne ozivovani me moooc bavi :-))) a koho ne? :-)
Uživatelský avatar
mikro
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1165
Obrázky: 28
Registrován: 24 lis 2005, 17:27
Bydliště: Milevsko/Brno

Příspěvekod nakatenga » 26 lis 2005, 01:05

TO Mikro - :lol: :lol: :lol:
Ty si taky neumíš vybrat, viď, a tak máš doma všechno možný, že jo...
Tak takových je nás tady víc.
Tak po tom, co jsi napsal, bych na tvém místě nic neřešila. Zaběhaný nádrže už doma máš, snad zdravé, měl by jsi počkat na jaro, věř mi.
Uděláš všechno z jedný vody načisto a do malawi nádrže pak můžeš ideálně umístit celou skupinu ryb najednou, pokud budeš nakupovat u chovatele. Ten by ti, pokud mu kromě kšeftu půjde i o blaho ryb, měl dobře poradit, jaké rybky se snášejí bez větších problémů. Nebo se všechno potřebné dovíš tady na fóru.
Zatim poctivě doma umývej nádobí, aby jsis potřebu cachtání ve vodě nějak nahradil, a koumej a plánuj a vymýšlej, piluj....... :twisted:
Uživatelský avatar
nakatenga
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1073
Obrázky: 8
Registrován: 19 bře 2005, 19:34
Kolik let děláte akvaristiku?: 0

Příspěvekod mikro » 26 lis 2005, 08:27

>nakatenga
Nojo tak budu cekat (ale ne tak dlouho, viz konec prispevku ;-) ). mas pravdu. vybrat si tojo, neresiteny problem. a to doma bude jeste pavouk ;-) ja se jich docela bojim, ale sou krasne, a mamca by ho docela chtela, takze pribude zviratko (jej). Ja uz sem tu forum prosmejdil az do posledniho koutu ;-) ;-)
Hi hi hiii nadobi, ani nemusim, to me staci v Praze na byte. dokud nadobi samo nezacne pochodovat z drezu ven, tak se jeste umet nemusi :-D :-D :-D jeste sem vcera vecir, no vlastne dneska rano zacal rodinnou poradu, a akva bude drive. pres vikend se bude chodit po baraku s metrem. a najdem nejvetsi plac, a pekne misto :-) :-)
jeste dotazek (mozna nepatri do teto temy), v stene v obyvaku je prostor (s omezenim na okolni techniku a dobry pristup) 160x40x60 . No a ted, nebude tech 45 sirka (pro nekoho hlobka :-) ) malať kdyz bude pozadi, tak zbyde tak 30 (v nejlepsim pripade). nebude to spise tunel? Vim ze sme tu uz nekde cetl, ze to neni nejlepsi. Budem se snazit to zvetsit, ale pak by to moc nezapadalo do steny v obyvaku. Dalsi moznost by byla na druhou stranu, jakoby do zad, jenze pak se bude v akva odrazet televize, a opacne. ake bylo by to mezi effekty dom. kina. aby rybky nemely diskoteku a trebas by byly na jinej zanr :-DDD . Musim to jeste poradne prokoumat. Boze ja se nemuzu dockat ;-)
Tak se mejte, a ja jdu dale pobihat po baraku s metrem. ahoj Zdenek :-)
Uživatelský avatar
mikro
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1165
Obrázky: 28
Registrován: 24 lis 2005, 17:27
Bydliště: Milevsko/Brno

Příspěvekod nakatenga » 26 lis 2005, 10:34

:lol: :lol:
Rozměr 160x40-45x60cm - to už je dost vody. Hloubka 40-45cm je v pohodě, to co plocha nenabere do hloubky, získá délkou nádrže. Jen jsi mne zaskočil mohutností plánovaného pozadí. 10-15cm "tlouš?ky" mi připadá docela dost - z čeho bude? Ať je z čehokoli, pokus se naplánovat ho tak, aby bylo členité a ubíralo co nejméně na objemu vody. Jestli si budeš vyrábět pozadí doma sám, třeba podle některého ze zdejších návodů, mohlo by se ti podařit dosáhnout parádního efektu s tím, že někde budou ze zadní stěny vystupovat pěkně macaté kameny a jinde budou rybkami tolik žádané prohlubně a skulinky.
Pochopila jsem dobře, že akvárko začleníte do obývací stěny? Kvůli té stěně nemůžeš překročit hloubku akva přes těch 40cm (nebo 45cm - uvedl jsi rozměry dva)? Dám ti tip na efektní řešení. Podívej se na tvar nádrže Mut.be gallery/album.php?album_id=351. Viděla jsem v mnoha fotogaleriích takové akvárko začleněné do nábytku a zároveň vystouplé ven, zkosené rohy poskytnou krásný pohled do nádrže i z boku, třeba když prostě procházíš okolo. Podařilo by se ti přilepšit k objemu vody pěkných pár litrů a nikomu by to nepřekáželo. Jestli budu mít čas, podívám se na netu po obrázcích a pošlu ti odkazy.
Hodně zdaru a dvakrát měř.
Uživatelský avatar
nakatenga
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1073
Obrázky: 8
Registrován: 19 bře 2005, 19:34
Kolik let děláte akvaristiku?: 0

Příspěvekod mikro » 26 lis 2005, 11:42

jj, tak na to akva Mut.be sme koukal. takze rodinna porada zasedla a rozhodla. 160 je max. delka , ta zustane. sirka (hloubka) bude pred zkosenim 35, a po zkoseni 55(pak by to uz opravdu moc vystupovalo ze steny. nebylo by to moc pekne) Akva bude zhruba uprostred steny, takze to bude take symetricke.
Pozadi ano v nejtlustcim miste asi tech 10-15cm mit bude. Kameny s ebudu snazit je zaclenit do pozadu, a spousta ukrytu prolezacek.
Ted cekam az prijedou z plynarny, bouchnul nam v noci plyn. kotel. nastesti to odneslo jenom okenko od kotelny..... mame nejak smulu...... Tak se mejte
A kdyz bys mela cas, byl bych moc rad ;-) za nejake pekne odkazy. Ahoj ;-)
Uživatelský avatar
mikro
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1165
Obrázky: 28
Registrován: 24 lis 2005, 17:27
Bydliště: Milevsko/Brno

Příspěvekod kuba » 26 lis 2005, 15:41

myslím si, že nakatenga má pravdu, asi bych to taky řešil tím zkosením a jestli nemáš obývací stěnu až ke zdi, což asi ne tak získáš další centimetry. Já mám hloubku 50 cm a mrzí mě kvůli pozadí že nemám raději víc.
kuba
častý přispívatel
 
Příspěvky: 229
Obrázky: 14
Registrován: 15 lis 2005, 01:07
Bydliště: Březnice u Zlína

Další

Zpět na Akva Malawi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 návštevníků

cron