Výroba pozadí z extrudovaného polystyrenu

Podskupina článků pojednávající o výrobě pozadí, filtrů, akvárií a podobně!

Moderátor: Team AkvaMalawi

HODNOCENÍ ČLÁNKU

Můžete označit 1 možnost

 
 
Zobrazit výsledky

Výroba pozadí z extrudovaného polystyrenu

Příspěvekod Ellis » 21 pro 2005, 13:05

Výroba pozadí z extrudovaného polystyrenu


Po důkladném přečtení mnoha postupů na výrobu 3D pozadí jsem se rozhodl výrobu také vyzkoušet. Spojil jsem několik metod a zde je výsledek mého snažení.

Materiál+potřeby pro výrobu:
Tabule 4 cm silného extrudovaného polystyrenu, černá barva Hobby lak od firmy Ternocolour Třebíč, odlamovací nože (různé šířky a délky), černý akva silikon, 2 PVC desky, plátek pilky na železo, štětce, plynový hořák od firmy CFH typ M20 (úzký plamen pro tavení skla a pájení) a drobnosti jako metr, tužku, smirek atd.

Postup:

1) nejprve jsem potřeboval vyřešit problém jak upevnit pozadí do akva aby neplavalo a zárověň abych ho nemusel vlepit do akvária (co kdybych ho chtěl někdy vyndat, že?). To jsem vyřešil pomocí dvou PVC desek, které jsem pomocí plynového hořáku ohnul do tvaru písmene L. Na delší stranu jsem silikonem nalepil desku polystyrenu, na kratší stranu jsem po uložení do akva vyskládal kameny a tím ji zatížil. Pochopitelně jsem vše vyměřil pokud možno co nejpřesněji, abych mohl pozadí vsadit pod výztuž akvária a tím ho vzepřít. Mimochodem ta PVC deska může být klidně i jedna, ale já neměl tak velikou, tak jsem použil dvě. Na základní polystyrenovou desku jsem pak keště nalepil druhou vrstvu „skalek“. Vyvrtal jsem otvory pro nasávání a vyústění externího filtru (který vedu za pozadím) a do sacího otvoru jsem vlepil sí? na komáry (ta co se dává do oken) abych zabránil nasávání rybek do filtru (viz. Obr. 1 a 2)



Obrázek

Obr. 1



Obrázek

Obr. 2



2) Po zatvrdnutí silikonu jsem začal vyřezávat skalky. Zkoušel jsem nažhavený nůž, ale ten se mi příliš neosvědčil (spékal polystyren) a pájku nemám, tak jsem nakonec vyřezával odlamovacími nožíky. Čím ostřejší, tím lepší. Je to dost pracné a hlavně lze jen špatně dělat hlubší rýhy. V rýze jsou vidět řezy (je jich vždy třeba několik). To jsem vyřešil následným zatavením plynovým hořákem. Pozor je nutné být velmi opatrný. Hořák má vysokou teplotu a rychle spéká polystyren. Takže trpělivě a jemně. Pozadí tím dostalo i oblejší a realističtější výraz. Do největší skalky jsem vypálil velkou dutinu pro nejsilněšího šéfa akvária (po osazení rybami se tam okamžitě usídlil gibbiceps, asi tomu šéfuje on). (viz Obr. 3 až 6).



Obrázek

Obr. 3



Obrázek

Obr. 4



Obrázek

Obr. 5



Obrázek

Obr. 6



3) Následně jsem pozadí nastříkal zředěnou černou barvou Hobby lak a po zaschnutí znovu natřel. Tentokrát už barvou neředěnou. Polystyren docela saje, takže je třeba opakovat i několik vrstev. Je dobré ořezat z polystyrenu tu vrchní lesklou vrstvu. Na tu barva špatně chytá, na což jsem samozřejmě přišel pozdě, ale nakonec se mi podařilo natřít i to. Doporučuji natírat opravdu pečlivě, protože pod světlem zářivky budou vidět i sebemenší nedotřené detaily, což docela člověka po takové práci naštve (viz Obr. 8)



Obrázek

Obr. 8



4) No a nakonec jsem pozadí zapasoval do akvária a zatížil kameny a pískem (viz. Obr. 9)


Obrázek

Obr. 9



5) Napustil vodu a vypustil ryby (samozřejmě s odstupem času).

Závěrem:
Natřít pozadí pouze černou barvou vyžaduje dobré nasvícení aby nevypadalo mdle (tak jak na mé ne příliš dobré poslední fotografii, ve skutečnosti vypadá přirozeně). Já jsem ji volil hlavně proto, že jsem ho chtěl mít tmavé a po nasvícení dost zesvětlá. Jednu věc jsem tedy nepodchytil a to je topítko. Měl jsem strach ho dát za pozadí, aby se tam nezavařilo, ale teď to vydím jako chybu. Budu na něj muset ještě něco vymyslet.


Text i foto: Ellis
Uživatelský avatar
Ellis
uživatel webu
 
Příspěvky: 8
Obrázky: 37
Registrován: 11 pro 2005, 22:07
Bydliště: Znojmo

Příspěvekod mikro » 21 pro 2005, 13:08

A uz mam dotazek, to zatavovani plamenem jsi delal postupne a nebo az pak na konec? Ono to je asi jedno, ale kdyz se to zatavi dost to ztvrde, asi by pak slo blbe rezat v okoli ztavovani ?
Uživatelský avatar
mikro
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1165
Obrázky: 28
Registrován: 24 lis 2005, 17:27
Bydliště: Milevsko/Brno

Příspěvekod Lgaspo » 21 pro 2005, 15:26

Pekna praca !

Ta sietka na nasavacom otvore do filtra sa Ti moze casom zaniest a budes ju musiet cistit.

Ta farba je pre ryby neskodna ?
Uživatelský avatar
Lgaspo
technická podpora
technická podpora
 
Příspěvky: 1510
Obrázky: 52
Registrován: 05 kvě 2005, 14:38
Bydliště: Bratislava - SR
Kolik let děláte akvaristiku?: 10

Příspěvekod Ellis » 21 pro 2005, 18:51

Zatavoval jsem postupně, ale pouze tam kde jsem měl již vyřezáno. Opravdu to dost ztvrdne. Co se týče té sí?ky, tak mě to taky napadol jsem rozhodnut do ní pak eventuelně udělat větší dírky, když by se to zanášelo. Barva by měla být neškodná. Po zaschnutí může přijít do styku s pitnou vodou a výrobce její nezávadnost garantuje. Mimochodem ji použil už Danouš, který celkem bez problémů pozadí užívá už několik měsíců.
Uživatelský avatar
Ellis
uživatel webu
 
Příspěvky: 8
Obrázky: 37
Registrován: 11 pro 2005, 22:07
Bydliště: Znojmo

Příspěvekod Danouš » 21 pro 2005, 19:22

Barvu mám na pozadí v akváriu už od srpna a ryby se v pohodě vytírají a donášejí mladé. Pár špuntů už se schovává mezi kameny, takže barva v tomto časovém horizontu vypadá v pořádku.
To jsem vyřešil následným zatavením plynovým hořákem. Pozor je nutné být velmi opatrný. Hořák má vysokou teplotu a rychle spéká polystyren. Takže trpělivě a jemně. Pozadí tím dostalo i oblejší a realističtější výraz.

Prohla se ti po tom zatavování deska na délku??
Uživatelský avatar
Danouš
přispívatel
 
Příspěvky: 190
Obrázky: 40
Registrován: 27 bře 2005, 13:04
Bydliště: Olomouc

Příspěvekod wladys » 21 pro 2005, 19:47

.......to jste tu barvu ve finále už nepřetírali epoxidem?? :o
Uživatelský avatar
wladys
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 3419
Obrázky: 198
Registrován: 02 kvě 2005, 15:01
Bydliště: Opava
Kolik let děláte akvaristiku?: 0

Příspěvekod Rostratus » 22 pro 2005, 12:44

Výroba pozadia sa nám tu krásne množí... Ja mám tiež jedno rozrobené a keď ho konečne dokončím, rád sa s mojou výrobou aj s Vami podelím.
Uživatelský avatar
Rostratus
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 627
Obrázky: 80
Registrován: 07 dub 2005, 22:27
Bydliště: Dubnica nad Váhom

Příspěvekod Ellis » 22 pro 2005, 16:57

Pozadí se na délku nehlo. Nebo pokud ano tak pouze v řádech mm, že jsem to nijak nezaznamenal.. Možná to bude i tím, že jsem ho nejprve nalepil na PVC desku. Jinak barvu už jsem ničím nepřetíral, je určená do vody sama o sobě. 14 dní pozaložení akva mi už zase nosí tři samice (2x Saulosi a 1x Zebra B/B). Jsou to nezmaři.
Uživatelský avatar
Ellis
uživatel webu
 
Příspěvky: 8
Obrázky: 37
Registrován: 11 pro 2005, 22:07
Bydliště: Znojmo

Příspěvekod Peter » 22 pro 2005, 17:36

Cauko !!! Moc pekne pozadie. Strasne sa mi to paci . Aj ja som chcel taketo vyrobit , ale z normalneho polistirenu , ale nevyslo mi to .Nevedel som zohnat farbu . Potom od nervozity som isiel do hornbachu , a kupil som si 3D tapetu za 800 SK , to je asi 700 Kc . Ale este som to tam nedal , do akvarka . Na vianoce dostanem 128 l akva . Mozem tam dat cichlidy ? Lebo som niekde cital , ze cichlidy sa davaju do min. 200 l . Ak ano tak kolko ? Mozu byt spolu aj s inymi rybamy ? Ak ano , akymy ? Ake rastliny tam mozem dat ? Diky za odpoved , a pekne akvarium ... CAU
Uživatelský avatar
Peter
uživatel webu
 
Příspěvky: 79
Obrázky: 19
Registrován: 22 pro 2005, 16:39
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Martin Novák » 22 pro 2005, 18:13

Peter píše:Cauko !!! Moc pekne pozadie. Strasne sa mi to paci . Aj ja som chcel taketo vyrobit , ale z normalneho polistirenu , ale nevyslo mi to .Nevedel som zohnat farbu . Potom od nervozity som isiel do hornbachu , a kupil som si 3D tapetu za 800 SK , to je asi 700 Kc . Ale este som to tam nedal , do akvarka . Na vianoce dostanem 128 l akva . Mozem tam dat cichlidy ? Lebo som niekde cital , ze cichlidy sa davaju do min. 200 l . Ak ano tak kolko ? Mozu byt spolu aj s inymi rybamy ? Ak ano , akymy ? Ake rastliny tam mozem dat ? Diky za odpoved , a pekne akvarium ... CAU

Vítám Tě mezi námi, Peter!

Aby se tu u článku nerozjížděla obří diskuze o Tvém nově zakládaném akva, tak Tě odkážu na článek vhodný přímo pro Tebe...snad tam najdeš odpovědi na všechny své otázky a kdyby ne, tak využij vhodnou sekci na fóru, kde můžeš založit nové Téma s nezodpovězenou otázkou.

[align=center]Obrázek
Tipy a rady pro začátečníky[/align]
Uživatelský avatar
Martin Novák
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 1501
Obrázky: 93
Registrován: 19 bře 2005, 16:49
Bydliště: Písek
Kolik let děláte akvaristiku?: 22

Další

Zpět na O technice

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron