Saturace biofiltru kyslíkem

Diskuze o akvaristické technice, příslušenství a veškerém zařízení!

Moderátor: Team AkvaMalawi

Saturace biofiltru kyslíkem

Příspěvekod Martin Novák » 07 črc 2005, 13:32

Tak mě napadla taková úvaha. Mám biofiltr o 50 litrech a v něm patrony biopěny o rozměrech cca. 25x30x7 cm. Nejsem si jist tím, do jaké míry jsou molitany zásobeny kyslíkem. Chtěl bych to zkusit vylepšit.

Co takhle dát na dno komory (pod biopěnu) vzduchovací kámen, který se pustí pomalu a bude do biopěny pouštět vzduch?

Možná by to růst bakterií podpořilo, ale zase na druhou stranu se bojím, jestli to nebude dělat neplechu, když se tam ten vzduch bude držet dešlí dobu.

Co vy na to?
Uživatelský avatar
Martin Novák
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 1501
Obrázky: 93
Registrován: 19 bře 2005, 16:49
Bydliště: Písek
Kolik let děláte akvaristiku?: 16

Příspěvekod Mauve » 07 črc 2005, 13:50

Nedávno něco podobného zkoušel Radim, než tohle uděláš, počkej si, co na to on.
Být tebou, tak to zkusím jedině při možnosti vizuální kontroly.
Uživatelský avatar
Mauve
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1148
Obrázky: 43
Registrován: 06 kvě 2005, 09:51
Bydliště: Pardubice

Příspěvekod Martin Novák » 07 črc 2005, 13:58

Dobře. No, je to jen nápad. Každopádně bych to rád zkusil. Třeby to biologickou filtraci podpoří...
Uživatelský avatar
Martin Novák
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 1501
Obrázky: 93
Registrován: 19 bře 2005, 16:49
Bydliště: Písek
Kolik let děláte akvaristiku?: 16

Příspěvekod Mauve » 07 črc 2005, 14:13

Já myslím, že určitě podpoří, akorát to ve filtraci, kterou používáš, může narušit koloběh a rovnováhy hladin. Radim ti o tom napíše určitě víc, až se tu objeví.
Uživatelský avatar
Mauve
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1148
Obrázky: 43
Registrován: 06 kvě 2005, 09:51
Bydliště: Pardubice

Příspěvekod Jenda » 07 črc 2005, 15:29

Něco podobného chci taky udělat, víc kyslíku by mělo znamenat víc života, ne? Jen s tím rozdílem, že já chci vzduchovat ne pod biomolitanem, ale těsně před sáním do filtru - ten vzduch by mohl biomolitan v komoře tlačit nahoru a zbytečně ho lisovat, taky si nejsem jist co by to mohlo udělat s hladinami v jednotlivych patronách...
Jsem zvědavý na praktické info od Radima!
Uživatelský avatar
Jenda
častý přispívatel
 
Příspěvky: 208
Obrázky: 15
Registrován: 09 čer 2005, 14:22
Bydliště: Slany

Příspěvekod canart » 07 črc 2005, 15:32

Chlapi, ved ja to mam takto v mojom filtri ;) Ziadny problem som nezaznamenal, ani s hladinami v komorach. Ten vzduch do peny zase tak lahko neprejde, skor sa pod nou vytvara velka bublina. Ak by aj bol v pene vo vacsom mnozstve, bude sa predsa rozpustat vo vode a spotrebuju ho bakterie. Zase sme pri tom, co sa vlastne deje vo filtri.......
Uživatelský avatar
canart
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 918
Obrázky: 72
Registrován: 04 dub 2005, 22:28
Bydliště: Nitra - SR

Příspěvekod Martin Novák » 07 črc 2005, 16:21

Canart, můžeš napsat více! :-) Super, že to už někdo zkusil.
1. Jak to máš řešené po technické stránce?
2. Jakou rychlostí vzduch pouštíš?
3. Používáš vzduchovací kameny?
Uživatelský avatar
Martin Novák
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 1501
Obrázky: 93
Registrován: 19 bře 2005, 16:49
Bydliště: Písek
Kolik let děláte akvaristiku?: 16

Příspěvekod Platejz » 07 črc 2005, 20:08

Mám stejné zkušenosti jako Robert .Můj filtr má obsah 16l a má čtyři komory.Zkoušel jsem ze začátku pouštět vzduchování hned v první komoře, ale neviděl jsem žádný účinek tak jsem dal asi po třech měsících vzduchování do druhé komory na vrch a řekl bych, že je to lepší důvod mám ten, že při prvním řešení jsem asi po měsíci vytáhl jednu z patron a kal byl dost hrubý a tak nějak nevoněl( výte co myslim) a při druhém řešení opět po měsíci byl kal z té samé patrony jemný a voněl.Prostě bakterie tam už žijou OK.Jestli máte někdo jiné zkušenosti dejte vědět .
Uživatelský avatar
Platejz
uživatel webu
 
Příspěvky: 32
Obrázky: 12
Registrován: 23 čer 2005, 15:17
Bydliště: Česká Lípa

Příspěvekod Radim Zídek » 07 črc 2005, 20:49

No já mám filtr dostatečně prokysličený již z první komory díky samovolnému přepadu (vydá to asi tak za tři vzduchovací kamínky), ale dostal jsem geniální nápad dát kamínek do poslední komory k čerpadlu a to jsem fakt neměl dělat. Do rána si čerpadlo kamínek i s hadičkou přitáhlo a do akvária šlo více vzduchu než vody a díky tomu byl ráno filtr těsně před vytečením. Už nikdy více. :-)
Uživatelský avatar
Radim Zídek
moderátor
moderátor
 
Příspěvky: 1067
Obrázky: 249
Registrován: 19 bře 2005, 19:11
Bydliště: Hradec Králové

Příspěvekod canart » 07 črc 2005, 22:06

Martin Novák píše:Canart, můžeš napsat více! :-) Super, že to už někdo zkusil.
1. Jak to máš řešené po technické stránce?

vid. obrazok - cely text pri obrazku nezobrazilo, tak ha vlozim sem. Vzduchovacie kamene (zelene) v biologickom filtri v 3. a 4. komore pod filtracnou penou (filtren). Prud vody pritekajuci z predchadzajucej komory (z 2. do 3. a z 3. do 4.) zaroven strhava naspat po penu bublinky vzduchu, ktore sa uvolnuju popod penu do prevzdusnovacich, 2cm uzkych komor medzi 2. a 3. komorou a 3. a 4. komorou. Povodne boli kamene v tychto komorach, ale posunul som ich az pod penu.
Martin Novák píše:2. Jakou rychlostí vzduch pouštíš?

No, tak na to naozaj neviem odpovedat :) Je to stary kompresor s deravou membranou a taha 2 dlhe, asi 10 cm vzduchovacie kamene (take tie zelene). Takze nie je to nejaky extremny napor bublin, ale nie je to ani bublinka sem, bublinka tam :D
Martin Novák píše:3. Používáš vzduchovací kameny?

ano ;)
Přílohy
filter_kamen.jpg
Vzduchovacie kamene (zelene) v biologickom filtri v 3. a 4. komore pod filtracnou penou (filtren). Prud vody pritekajuci z predchadzajucej komory (z 2. do 3. a z 3. do 4.) zaroven strhava naspat po penu bublinky vzduchu, ktore sa uvolnuju popod penu do pr
filter_kamen.jpg (21.28 KiB) Zobrazeno 11861 krát
Uživatelský avatar
canart
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 918
Obrázky: 72
Registrován: 04 dub 2005, 22:28
Bydliště: Nitra - SR

Další

Zpět na Akva Technika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron