Filtrační ježci

Diskuze o akvaristické technice, příslušenství a veškerém zařízení!

Moderátor: Team AkvaMalawi

Filtrační ježci

Příspěvekod nakatenga » 13 dub 2005, 11:17

Jsou vhodní filtrační ježci do biofiltrace?
Naposledy upravil nakatenga dne 09 čer 2005, 01:08, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
nakatenga
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1073
Obrázky: 8
Registrován: 19 bře 2005, 19:34
Kolik let děláte akvaristiku?: 0

Příspěvekod Martin Novák » 13 dub 2005, 14:50

Ježci ale nejsou moc vhodní pro biofiltraci. Hlavním kritériem pro kvalitní biofiltraci je velikost povrchu. Čím větší povrch materiálu, tím více nitrifikačních bakterií. Když ale srovnáte povrch v cm2 u ježka a stejně veliké filtrační polyuretanové pěny, tak jasně převažuje pěna. Proto je také tento materiál pro biofiltraci nejvhodnější. Účinnost oproti ježkům je mnohonásobná! Ježci jsou vhodní například jako první stupeň nebo předfiltr k zachycení hrubých nečistot. Avšak k tomu stejně tak dobře poslouží i hrubý štěrk, který je rozhodně levnější. Defakto nemám pro ježky využití.
Naposledy upravil Martin Novák dne 12 črc 2005, 20:51, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Martin Novák
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 1501
Obrázky: 93
Registrován: 19 bře 2005, 16:49
Bydliště: Písek
Kolik let děláte akvaristiku?: 16

Příspěvekod Shalibaba » 13 dub 2005, 15:06

Take jsem na tim premyslel, proc jezci, ale jelikoz jsem v teto oblasti filtrace zacatecnik, tak jsem se bal ozvat :-)

Jezci by byli asi fajn hned na kraji, ale ten je blbe resen prouzkama molitanu :(

Takze nakoupim biomolitan hrubejsi a hodne jemny a kosicky asi naplnim v poradi: dospod dam hruby molitan, prostredek dam keramiku a do horniho kosicku dam do pulky prostredni hrubost a do horni casti uplne ten nejjemnejsi.
Co vy na to?
Uživatelský avatar
Shalibaba
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 721
Obrázky: 4
Registrován: 05 dub 2005, 09:25
Bydliště: okres Klatovy

Příspěvekod Martin Novák » 13 dub 2005, 15:10

A kudy půjde voda první? Přes ten nejjemnější nebo přes ten nejhrubší? No, technicky ten filtr neznám :)
Naposledy upravil Martin Novák dne 12 črc 2005, 20:51, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Martin Novák
administrátor
administrátor
 
Příspěvky: 1501
Obrázky: 93
Registrován: 19 bře 2005, 16:49
Bydliště: Písek
Kolik let děláte akvaristiku?: 16

Příspěvekod Shalibaba » 13 dub 2005, 15:25

Prvne jde voda pres tu prvni cast, kde je original hruby filtr od FLUVALu.
To je temer jedna polovina filtru. Pak jde dolu a nasledne je vrtulkou vytahovana vzhuru. Takze nejprve pres hruby, pak keramika a pak jemny (ten jeste bude rozdelen na jemny a extra jemny - vatu nemam sanci nikde pobliz sehnat).

na tomto odkaze je cele schema filtru:

http://www.hagen.com/deutschland/aquati ... 2050050103

odkaz TEILE

Rad si necham ovsem poradit
Uživatelský avatar
Shalibaba
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 721
Obrázky: 4
Registrován: 05 dub 2005, 09:25
Bydliště: okres Klatovy

Příspěvekod Paldo » 17 kvě 2006, 13:20

Radšek keramiku, ako ježkov - lepšia cena/plocha.
Aj ja plánujem do budúcnosti fluval, ale 104. Vyzerá to by? kvalitný filter, zatial mi postačí interný filter [osobná galéria], kým ryby vyrastú a budú viac špini?.
Uživatelský avatar
Paldo
častý přispívatel
 
Příspěvky: 390
Obrázky: 31
Registrován: 05 úno 2006, 11:31
Bydliště: pred akva

Filtren

Příspěvekod Vrubouš » 11 črc 2007, 12:39

Predem nez napisu svuj dotaz chci pochvalit zdejsi stranky,libi se mi tu :P

Tak a ted uz k dotazu:Mam nove akvarium,300 L (120*50*50) a rozhodle jsem se pro stavbu vnejsiho prepadoveho biofiltru.Jako filtr pouziju starsi akvarium z rozmery 96cm delka 27cm vyska a 28cm hloubka,takze podle me idelani.Vychazi to na nejakych 73 litru.Prvni otazka zni,jestli to neni moc?A jestli jo,cemu to bude vadit ze akvarium jako filtr bude tak velke?
Akvarium bude rozdeleno na 5 prepazek po cca 19cm.Bude to dobre?Prepazek udelat vice/mene?Do akvaria bych chtel pouzit filtren TM 30 a 20.Do prvni komory mozna filtracni vatu.Filtrenu se tam vleze cca 50 litru.V posledni komore bude jen cerpadlo,topitko a vzduchovani.Cerpadlo chci pouzit z vykonem kolem 1000L,aby byl realny prutok kolem 650 litru.
V akvariu bych chtel chovat jeden par Vrubozubcu pavich a jednoho Gibbicepse,mozna jeste parek Skalar.O zadnych jinych rybach jsem neuvazoval.
Dekuji moc za odpoved a kdyz tak i nejake rady,co vylepsit. :o
Uživatelský avatar
Vrubouš
uživatel webu
 
Příspěvky: 27
Obrázky: 2
Registrován: 11 črc 2007, 12:14

Re: Filtren

Příspěvekod Mauve » 11 črc 2007, 21:10

Vrubouš píše:Jako filtr pouziju starsi akvarium z rozmery 96cm delka 27cm vyska a 28cm hloubka,takze podle me idelani.Vychazi to na nejakych 73 litru.Prvni otazka zni,jestli to neni moc?A jestli jo,cemu to bude vadit ze akvarium jako filtr bude tak velke?

Ahoj,
nebude to vadit ničemu, spíš naopak :wink:

Akvarium bude rozdeleno na 5 prepazek po cca 19cm.Bude to dobre?Prepazek udelat vice/mene?Do akvaria bych chtel pouzit filtren TM 30 a 20.Do prvni komory mozna filtracni vatu.


Filtrační vata nepatří na začátek filtru, ale až na konec. S počtem komor - nevím, můj filtr má délku 120cm a má pět komor s tím, že první (kam přepadává voda) a poslední (kde je čerpadlo) jsou užší - protože v nich nejsou žádná filtrační media. Ve třech zbývajících mám media v pořadí 2) keramické válečky +hrubý biomolitan 3)hrubý biomolitan 4) jemný biomolitan v kombinaci s vatou. Viz obr. http://www.cichlids-zidek.com/akvaria_ukazky.html - jsou to ty spodní fotky, kde jsou jezdící dvířka u skříně.

V posledni komore bude jen cerpadlo,topitko a vzduchovani.Cerpadlo chci pouzit z vykonem kolem 1000L,aby byl realny prutok kolem 650 litru.

Záleží, jak vysoko bude tlačit čerpadlo vodu a také na délce hadice, kterou půjde voda zpět do akvária. Podle mne to bude méně, než 650 litrů, ale s tím není problém - toto je věc, kterou si každý ladí podle svého pocitu. Toto máš myslím vymyšlené dobře, akorát já bych vypustil to vzduchování v té poslední komoře.


S tou rybí osádkou............... o amerických cichlidách toho tolik nevím, to je asi spíš na wladyse, ale ti oskaři - to je asi malé, ne (?)
Uživatelský avatar
Mauve
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1148
Obrázky: 43
Registrován: 06 kvě 2005, 09:51
Bydliště: Pardubice

Příspěvekod Vrubouš » 11 črc 2007, 21:31

Moc dekuju za odpoved.
Na jinem webu mi bylo receno,ze mam dat vzduchovani do biofiltru proto,aby mi to pry nezahnivalo,ale nitrfikacni bakterie meli kyslik.
Prave wladys byl pro me inspiraci proc si poridit oskary :D Jeho brazilky jsou nadherne a skoro stejne velke jako ocelati.... :o
Uživatelský avatar
Vrubouš
uživatel webu
 
Příspěvky: 27
Obrázky: 2
Registrován: 11 črc 2007, 12:14

Příspěvekod Mauve » 11 črc 2007, 21:45

Vrubouš píše:Na jinem webu mi bylo receno,ze mam dat vzduchovani do biofiltru proto,aby mi to pry nezahnivalo,ale nitrfikacni bakterie meli kyslik.


Rozhodně tomu nijak neuškodíš, když budeš vzduchovat - v tom případě bych dal vzduchování do první komory a ne do té poslední.
Uživatelský avatar
Mauve
akvamalawi člen
 
Příspěvky: 1148
Obrázky: 43
Registrován: 06 kvě 2005, 09:51
Bydliště: Pardubice

Další

Zpět na Akva Technika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník